Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez babki cytrynowej. To prosty, a jednocześnie genialny deser. Ciasto, które smakuje rewelacyjnie nawet kilka dni po upieczeniu. Ciasto, o które bliscy pytają przed świętami, aby upewnić się, czy na pewno będzie. Babka cytrynowa z makiem to moja ulubiona wersja tego ciasta.
Jak zrobić babkę cytrynową z makiem?
Mój sprawdzony przepis to tradycyjna babka piaskowa bez dodawania proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej. Nawet bez środków spulchniających pięknie wyrasta i ma genialną konsystencję. Ponieważ jednak jest to ciasto z dodatkiem masła, aby wyrosło, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie składników: ubicie masy z żółtek, masła i cukru oraz ubicie białek z cukrem. Nie nazwę go przez to przepisem ekspresowym, bo jednak wymaga nieco uważności i cierpliwości przy ubijaniu obu mas. Ale jednocześnie uważam, że nie jest to przepis trudny: wystarczy krok po kroku postępować jak w przepisie, a ciasto na pewno się uda.
Dodatek maku do ciasta sprawia, że ciasto wygląda i smakuje obłędnie, a dopełnieniem jest prosty lukier cytrynowy, który, nim zastygnie, też posypuję makiem. Ciasto można też dodatkowo udekorować wiórkami skórki otartej z cytryny.
Rada: ciasto można piec zarówno w keksówkach, jak i w okrągłych foremkach na babkę.
Przepis: Babka cytrynowa z makiem
Pyszne ciasto bez proszku do pieczenia. Przepis idealny nie tylko na Wielkanoc.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 538 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3 łyżki maku
na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka maku
Sposób przygotowania
- Ucieranie masła i żółtekOddziel białka od żółtek. Masło ucieraj lub miksuj przy użyciu robota, aż stanie się jasne. Dodaj do masła ok. 2/3 szklanki cukru (resztę zostaw do białek) i miksuj, aż cukier się rozpuści, a masa będzie jasna i puszysta. Dodawaj do niej po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny.
- Ubijanie białekW osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, następnie dalej ubijając, dodawaj po łyżce cukru. Po każdorazowym dodaniu cukru ubijaj ok. minuty – cukier musi się rozpuścić, tak jak przy ubijaniu bezy.
- Łączenie składnikówObie mąki przesiej, wymieszaj z makiem i dodaj do masy z masła i żółtek. Wymieszaj szpatułką lub na najniższych obrotach robota. Dodawaj partiami ubite białka, delikatnie mieszając całość.
- Pieczenie ciastaCiasto przełóż do formy. Piecz ok. 60 min. w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
- Lukrowanie ciastaCukier puder utrzyj z sokiem z cytryny (jeśli lukier będzie za gęsty, dodaj nieco więcej soku lub wody). Wyłóż lukier na wystudzone ciasto i posyp makiem.
Inne pomysły na babkę piaskową
Podstawowy przepis na babkę piaskową warto sobie zapisać. Babka cytrynowa z makiem to tylko jedna z możliwości na jego wykorzystanie. Przede wszystkim można zrobić z niego klasyczne ciasto cytrynowe bez dodatku maku, ale też można upiec ciasto pomarańczowe. Aby zrobić taką wersję, wystarczy w przepisie skórkę z cytryny zamienić na skórkę otartą z pomarańczy. Skórkę pomarańczową lub sok pomarańczowy można też dodać do lukru. Babkę można też aromatyzować na inne sposoby i zamiast cytrusowych skórek, dodać np. olejek migdałowy czy ekstrakt z wanilii.
Czytaj też:
Robię czekoladowy mazurek bez pieczenia. Jest tak dobry, że może nie doczekać świątCzytaj też:
Jak zrobić domowy kajmak z 2 składników w mniej niż 30 minut? Przyda się do wielkanocnego mazurka i deserów