To ciasto robi furorę co roku na Wielkanoc. Zrób puszystą babkę cytrynową bez grama proszku do pieczenia

To ciasto robi furorę co roku na Wielkanoc. Zrób puszystą babkę cytrynową bez grama proszku do pieczenia

Dodano: 
Babka cytrynowa z makiem
Babka cytrynowa z makiem Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tej babki. Miękka, aromatyczna, z cytrynową nutą i makiem, który dodaje jej uroku. A co najlepsze? Nie używam ani grama proszku do pieczenia czy sody, a i tak wyrasta idealnie. Zdradzam krok po kroku, jak ją zrobić, by zachwycała nie tylko w święta.

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez babki cytrynowej. To prosty, a jednocześnie genialny deser. Ciasto, które smakuje rewelacyjnie nawet kilka dni po upieczeniu. Ciasto, o które bliscy pytają przed świętami, aby upewnić się, czy na pewno będzie. Babka cytrynowa z makiem to moja ulubiona wersja tego ciasta.

Jak zrobić babkę cytrynową z makiem?

Mój sprawdzony przepis to tradycyjna babka piaskowa bez dodawania proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej. Nawet bez środków spulchniających pięknie wyrasta i ma genialną konsystencję. Ponieważ jednak jest to ciasto z dodatkiem masła, aby wyrosło, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie składników: ubicie masy z żółtek, masła i cukru oraz ubicie białek z cukrem. Nie nazwę go przez to przepisem ekspresowym, bo jednak wymaga nieco uważności i cierpliwości przy ubijaniu obu mas. Ale jednocześnie uważam, że nie jest to przepis trudny: wystarczy krok po kroku postępować jak w przepisie, a ciasto na pewno się uda.

Dodatek maku do ciasta sprawia, że ciasto wygląda i smakuje obłędnie, a dopełnieniem jest prosty lukier cytrynowy, który, nim zastygnie, też posypuję makiem. Ciasto można też dodatkowo udekorować wiórkami skórki otartej z cytryny.

Rada: ciasto można piec zarówno w keksówkach, jak i w okrągłych foremkach na babkę.

Przepis: Babka cytrynowa z makiem

Pyszne ciasto bez proszku do pieczenia. Przepis idealny nie tylko na Wielkanoc.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
538 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 łyżki maku

na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka maku

Sposób przygotowania

  1. Ucieranie masła i żółtekOddziel białka od żółtek. Masło ucieraj lub miksuj przy użyciu robota, aż stanie się jasne. Dodaj do masła ok. 2/3 szklanki cukru (resztę zostaw do białek) i miksuj, aż cukier się rozpuści, a masa będzie jasna i puszysta. Dodawaj do niej po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny.
  2. Ubijanie białekW osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, następnie dalej ubijając, dodawaj po łyżce cukru. Po każdorazowym dodaniu cukru ubijaj ok. minuty – cukier musi się rozpuścić, tak jak przy ubijaniu bezy.
  3. Łączenie składnikówObie mąki przesiej, wymieszaj z makiem i dodaj do masy z masła i żółtek. Wymieszaj szpatułką lub na najniższych obrotach robota. Dodawaj partiami ubite białka, delikatnie mieszając całość.
  4. Pieczenie ciastaCiasto przełóż do formy. Piecz ok. 60 min. w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  5. Lukrowanie ciastaCukier puder utrzyj z sokiem z cytryny (jeśli lukier będzie za gęsty, dodaj nieco więcej soku lub wody). Wyłóż lukier na wystudzone ciasto i posyp makiem.

Inne pomysły na babkę piaskową

Podstawowy przepis na babkę piaskową warto sobie zapisać. Babka cytrynowa z makiem to tylko jedna z możliwości na jego wykorzystanie. Przede wszystkim można zrobić z niego klasyczne ciasto cytrynowe bez dodatku maku, ale też można upiec ciasto pomarańczowe. Aby zrobić taką wersję, wystarczy w przepisie skórkę z cytryny zamienić na skórkę otartą z pomarańczy. Skórkę pomarańczową lub sok pomarańczowy można też dodać do lukru. Babkę można też aromatyzować na inne sposoby i zamiast cytrusowych skórek, dodać np. olejek migdałowy czy ekstrakt z wanilii.

Czytaj też:
Robię czekoladowy mazurek bez pieczenia. Jest tak dobry, że może nie doczekać świąt
Czytaj też:
Jak zrobić domowy kajmak z 2 składników w mniej niż 30 minut? Przyda się do wielkanocnego mazurka i deserów