Dwa jabłka wystarczą, by zwykłe naleśniki zmienić w obłędne danie. Przepis mam od szefa kuchni

Dwa jabłka wystarczą, by zwykłe naleśniki zmienić w obłędne danie. Przepis mam od szefa kuchni

Dodano: 
Naleśniki z jabłkiem
Naleśniki z jabłkiem Źródło: Shutterstock / KseniyaBelova
Naleśniki z karmelizowanym jabłkiem to obłędnie pyszne i proste danie, które możesz podać na słodkie śniadanie, obiad i podwieczorek. Sprawdź przepis na tę przekąskę.

Karmelizowane jabłka zachwycają smakiem. Dzięki dodatkowi miodu i przypraw korzennych zyskują wyjątkowy aromat i świetnie komponują się nie tylko z delikatnymi naleśnikami oraz innymi plackami np. racuchami, ale również goframi i podawanymi na słodko tostami. Farsz z karmelizowanych jabłek możesz również wykorzystać jako nadzienie do szarlotki i tarty. Gorąco polecam.

Jakie jabłka nadają się do karmelizowania?

Do karmelizowania możesz wykorzystać zarówno słodkie, jak i kwaśne jabłka – smak owoców to kwestia drugorzędowa. Najważniejsza jest konsystencja miąższu jabłek, który powinien być twardy i zwarty. Do karmelizacji nie nadają się jabłka o mączystym miąższu np. odmiany Lobo. Moja rodzina najbardziej lubi farsz do naleśników z jabłek odmiany Szara Reneta, Złota Reneta oraz Gold Delicious i Red Delicious.

Porada: kupując jabłka zimą, sprawdź, czy nie są przemrożone (nie są miękkie i nie mają brązowych plam), bo pod wpływem niskiej temperatury miąższ twardych jabłek robi się mączysty.

Wskazówka: nie musisz do karmelizacji używać świeżych owoców. Jeżeli masz smażone jabłka w słoiku, to raz-dwa przygotujesz pyszny farsz – wystarczy, że dodasz miód i przyprawy oraz będziesz podgrzewać owoce przez 5 minut.

Jak zrobić naleśniki z karmelizowanym jabłkiem?

Pyszne naleśniki na słodko zrobisz bez wielkiego wysiłku. Najwięcej czasu i energii wymaga smażenie placków. Do przygotowania słodkiej potrawy nadają się zarówno tradycyjne naleśniki z mąki pszennej, jak i naleśniki pełnoziarniste (np. naleśniki z mąką owsianą i gryczane). Moim ostatnim odkryciem są naleśniki bez mąki, które robię z kaszy manny.

Z dwóch dużych jabłek robię farsz do 6 średniej wielkości naleśników. Smak nadzienia wzbogacam rodzynkami oraz cynamonem i mielonymi goździkami. Ze smakiem jabłek najlepiej komponują się delikatne miody np. miód lipowy i akacjowy. Zamiast rodzynek możesz dodać do jabłek inne owoce suszone (np. żurawinę, gruszki lub morele).

Przepis: Naleśniki z karmelizowanym jabłkiem

Pyszne naleśniki na słodko.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
564 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól

Na farsz:

  • 2 duże jabłka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta naleśnikowegoJajka i mleko roztrzep rózgą kuchenną lub zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Mieszaj/miksuj, aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw ciasto naleśnikowe w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby odpoczęło.
  2. Przygotowanie karmelizowanych jabłekRodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw pod przykryciem, żeby napęczniały, a następnie odcedź. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło i smaż jabłka na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5-7 minut. Dodaj miód, cynamon i mielone goździki. Wymieszaj składniki i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj odsączone z wody rodzynki, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem.
  3. Smażenie naleśnikówMałe porcje ciasta naleśnikowego nakładaj na lekko natłuszczoną, gorącą patelnię. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  4. WykonanieNakładaj na placki porcje farszu i zwijaj w rulon.

Naleśniki z karmelizowanym jabłkiem podaję na ciepło oraz na zimno.

Czytaj też:
Na niedzielne śniadanie moja rodzina zwykle zamawia te naleśniki. Dodatki są proste i zdrowe
Czytaj też:
Kuroń dodał do twarogu zaskakujący składnik. Te naleśniki na słodko smakują obłędnie