Karmelizowane jabłka zachwycają smakiem. Dzięki dodatkowi miodu i przypraw korzennych zyskują wyjątkowy aromat i świetnie komponują się nie tylko z delikatnymi naleśnikami oraz innymi plackami np. racuchami, ale również goframi i podawanymi na słodko tostami. Farsz z karmelizowanych jabłek możesz również wykorzystać jako nadzienie do szarlotki i tarty. Gorąco polecam.
Jakie jabłka nadają się do karmelizowania?
Do karmelizowania możesz wykorzystać zarówno słodkie, jak i kwaśne jabłka – smak owoców to kwestia drugorzędowa. Najważniejsza jest konsystencja miąższu jabłek, który powinien być twardy i zwarty. Do karmelizacji nie nadają się jabłka o mączystym miąższu np. odmiany Lobo. Moja rodzina najbardziej lubi farsz do naleśników z jabłek odmiany Szara Reneta, Złota Reneta oraz Gold Delicious i Red Delicious.
Porada: kupując jabłka zimą, sprawdź, czy nie są przemrożone (nie są miękkie i nie mają brązowych plam), bo pod wpływem niskiej temperatury miąższ twardych jabłek robi się mączysty.
Wskazówka: nie musisz do karmelizacji używać świeżych owoców. Jeżeli masz smażone jabłka w słoiku, to raz-dwa przygotujesz pyszny farsz – wystarczy, że dodasz miód i przyprawy oraz będziesz podgrzewać owoce przez 5 minut.
Jak zrobić naleśniki z karmelizowanym jabłkiem?
Pyszne naleśniki na słodko zrobisz bez wielkiego wysiłku. Najwięcej czasu i energii wymaga smażenie placków. Do przygotowania słodkiej potrawy nadają się zarówno tradycyjne naleśniki z mąki pszennej, jak i naleśniki pełnoziarniste (np. naleśniki z mąką owsianą i gryczane). Moim ostatnim odkryciem są naleśniki bez mąki, które robię z kaszy manny.
Z dwóch dużych jabłek robię farsz do 6 średniej wielkości naleśników. Smak nadzienia wzbogacam rodzynkami oraz cynamonem i mielonymi goździkami. Ze smakiem jabłek najlepiej komponują się delikatne miody np. miód lipowy i akacjowy. Zamiast rodzynek możesz dodać do jabłek inne owoce suszone (np. żurawinę, gruszki lub morele).
Przepis: Naleśniki z karmelizowanym jabłkiem
Pyszne naleśniki na słodko.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 564 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól
Na farsz:
- 2 duże jabłka
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciasta naleśnikowegoJajka i mleko roztrzep rózgą kuchenną lub zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Mieszaj/miksuj, aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw ciasto naleśnikowe w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby odpoczęło.
- Przygotowanie karmelizowanych jabłekRodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw pod przykryciem, żeby napęczniały, a następnie odcedź. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło i smaż jabłka na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5-7 minut. Dodaj miód, cynamon i mielone goździki. Wymieszaj składniki i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj odsączone z wody rodzynki, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem.
- Smażenie naleśnikówMałe porcje ciasta naleśnikowego nakładaj na lekko natłuszczoną, gorącą patelnię. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
- WykonanieNakładaj na placki porcje farszu i zwijaj w rulon.
Naleśniki z karmelizowanym jabłkiem podaję na ciepło oraz na zimno.
Czytaj też:
Na niedzielne śniadanie moja rodzina zwykle zamawia te naleśniki. Dodatki są proste i zdroweCzytaj też:
Kuroń dodał do twarogu zaskakujący składnik. Te naleśniki na słodko smakują obłędnie