Kuroń dodał do twarogu zaskakujący składnik. Te naleśniki na słodko smakują obłędnie

Kuroń dodał do twarogu zaskakujący składnik. Te naleśniki na słodko smakują obłędnie

Dodano: 
Naleśniki z serem
Naleśniki z serem Źródło: Shutterstock / NataliaPopova
Jasiek Kuroń tym przepisem wiele osób przeniósł do czasu dzieciństwa, bo sam przyznał, że naleśniki z serem były jego ulubionym obiadem na szkolnej stołówce. Ale jeden składnik farszu może być dla wielu osób niespodzianką.

Jasiek Kuroń to kucharz, który chętnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych, a tym razem przygotował danie proste, a jednocześnie wyjątkowe. To naleśniki na słodko, a dokładnie: naleśniki z serem. „Niby proste, ale za to doskonałe! Przywodzi wspomnienia, gdy na stołówce szkolnej chyba wszystkie dzieci się cieszyły, bo będą NALEŚNIKI Z SEREM – na słodko. Mój syn również to danie uwielbia, a ja chętnie je robię, a to z wanilią, a to z cynamonem, a to z utartą czekoladą!”– napisał.

Jak zrobić naleśniki z serem na słodko?

Jasiek Kuroń podał swój przepis na ciasto naleśnikowe i jednocześnie zdradził, że ułatwia sobie życie i do połączenia składników używa miksera. Ale prawdziwym zaskoczeniem tego dania może być farsz: Jasiek Kuroń do twarogu dodaje bowiem żółtka. Kucharz przyznał, że o tym, że warto je dodać, dowiedział się sam stosunkowo późno i podkreślił, że różnica w smaku jest ogromna. Radzi też, aby na wymieszanie farszu poświęcić chwilę: cukier powinien się rozpuścić.

Naleśniki Jaśka Kuronia, to naleśniki, które już po przełożeniu farszem, jeszcze raz lądują na patelni z roztopionym masłem. Masło jest tu najlepszym nośnikiem smaku, a tak przysmażone z obu stron naleśniki z serem mogą być posiłkiem na słodko (śniadaniem, obiadem lub kolacją), ale też znakomitym deserem.

Przepis: Naleśniki z serem według Kuronia

Przepis na naleśniki na słodko.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
945 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 30 ml oleju
  • 1/3 łyżeczki soli

na farsz:

  • 1/2 kg sera białego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%

dodatkowo:

  • masło do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZmiksuj składniki na ciasto i smaż cienkie naleśniki. Wymieszaj dobrze składniki na farsz (najlepiej widelcem).
  2. Robienie naleśnikówNakładaj farsz na naleśniki i składaj placek na cztery. Tak przygotowane trójkąty wypełnione słodkim farszem smaż na maśle z obu stron na złoto.

Jak podawać naleśniki z serem na słodko?

Znany kucharz zaserwował swoje danie tak, jak zapamiętał ze szkolnej stołówki: czyli z porcją śmietany. Oprószył ją dodatkowo odrobiną cynamonu.

Takie naleśniki można również podać z gęstym jogurtem, owocowymi sosami czy po prostu: świeżymi owocami, np. malinami albo borówkami. Naleśniki z serem można także polać odrobiną czekolady.

Czytaj też:
Biorę serki homogenizowane i kolorową galaretkę. Wszyscy kochają ten efektowny deser
Czytaj też:
Efektowny sposób na jabłka pieczone w cieście. Ten mistrzowski deser zrobisz w parę chwil

Źródło: smaki.pl, Instagram/@jasiek_kuron_gotuje