Domowe pączki robię zawsze z tego przepisu. Są idealnie mięciutkie i pyszne

Domowe pączki robię zawsze z tego przepisu. Są idealnie mięciutkie i pyszne

Dodano: 
Pączki
Pączki Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Uważam, że nie ma nic lepszego niż domowe pączki usmażone na Tłusty Czwartek. Ma swój sprawdzony od lat przepis, z którego korzystam i którym chętnie dzielę się ze znajomymi.

Przygotowanie domowych pączków wymaga nieco pracy, ale wbrew pozorom nie jest trudne. Nagrodą są najlepsze pączki: miękkie, z przyjemną skórką i pełne marmolady (bo to w końcu ty decydujesz, ile nadzienia ma być w środku).

Jak zrobić domowe pączki?

Ciasto na pączki to ciasto drożdżowe, dlatego potrzebuje czasu na wyrośnięcie – to godzina na wyrośnięcie całego ciasta i pół godziny na wyrośnięcie uformowanych już pączków. Ja nie nadziewam pączków przed smażeniem: nakładam dżem lub marmoladę do środka szprycą (można wykorzystać szprycę lub rękaw cukierniczy z wąską, długą nasadką). Uważam, że to łatwiejszy i prostszy sposób.

Wiele osób pyta, jak zrobić pączki z charakterystyczną jasną obwódką, która zawsze jest widoczna na pączkach z cukierni. Jest na to sposób: kładź pączki na rozgrzany tłuszcz wyrośniętą stroną i dopiero po kilku minutach obróć na drugą. Na pączkach powinna wtedy wyjść ładna obwódka.

Ważna jest też temperatura smażenia pączków. Idealna to 170-180 stopni Celsjusza. Jeśli będzie wyższa, pączki zbyt szybko staną się brązowe, jeśli za niska, wchłoną za dużo tłuszczu. Zawsze polecam, aby kupić specjalny termometr (przyda się nie tylko do smażenia pączków, ale też np. mierzenia temperatury mięsa, czekolady itp.). To wydatek najwyżej kilkudziesięciu złotych. Jeśli nie masz termometru, wrzuć na gorący tłuszcz kawałek ciasta (wielkości grochu), jeśli temperatura jest odpowiednia, powinien zacząć skwierczeń i w ciągu minuty zrobić się złoto-brązowy.

Przepis: Pączki z marmoladą

Sprawdzony przepis na domowe pączki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 godz. 30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
255 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5-6 żółtek
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki spirytusu
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

dodatkowo:

  • marmolada lub dżem do nadzewania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMąkę przesiej przez sito. Z części mąki, mleka, łyżki cukru i drożdży zrób zaczyn (wymieszaj drożdże dobrze) i odstaw, aby zaczął pracować (dodaj tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany). Żółtka ubij lub utrzyj z cukrem na gładką, jasną i puszystą masę. Masło rozpuść i zostaw do ostudzenia.
  2. Robienie ciastaDo mąki dodaj szczyptę soli, zaczyn drożdżowy, spirytus i żółtka z cukrem. Wyrób ciasto (jeśli masz mikser – użyj haka). Stopniowo dodawaj ostudzone masło i wyrabiaj ciasto, aż masło się z nim połączy. Przykryj ciasto i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia (najlepiej w naczyniu wysmarowanym odrobiną oleju).
  3. Smażenie pączkówPodziel ciasto na 12 większych lub 20 mniejszych części. Uformuj kulki. Odstaw na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej w szerokim rondlu lub garnku. Kładź pączki na gorący olej (wyrośniętą stroną do dołu) i smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe odsącz na ręczniku papierowym.
  4. Nadziewanie pączkówNadziewaj gorące pączki szprycą wypełnioną dżemem lub marmoladą. Polej lukrem (zrobionym z cukru pudru i odrobiny ciepłej wody) lub posyp cukrem pudrem.

Jak dekorować domowe pączki?

Domowe pączki możesz też nadziewać innymi dodatkami (kremem, budyniem, czekoladą). Gotowe możesz udekorować w dowolny sposób: oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem czy polewą czekoladową. Oczywiście można też wykorzystać kolorowe posypki czy orzeszki.

Czytaj też:
Faworki wyjdą kruche jak nigdy wcześniej i mniej kaloryczne. Sprawdź mój patent na pyszny chrust
Czytaj też:
Rodzina Kuroniów zdradziła swój przepis na faworki. Wychodzą idealnie chrupiące