Jakub Kuroń to zawodowy kucharz, który swoimi przepisami chętnie dzieli się na blogu oraz w mediach społecznościowych. Tym razem przed kamerą wystąpiła jego żona, która krok po kroku pokazała, jak przygotować idealne, chrupiące faworki.
Jak zrobić dobre faworki?
Przepis na faworki nie jest trudny, co doskonale widać w przepisie zamieszczonym w mediach społecznościowych Jakuba Kuronia. Wystarczy wymieszać i zagnieść wszystkie składniki. Żona kucharza przypomina jednak, że ciasto na faworki powinno wyrabiać się długo, aby dostatecznie je „zmęczyć”. Ona użyła do tego robota i jest to z pewnością najwygodniejsza i najłatwiejsza opcja, choć oczywiście ciasto na faworki można wyrabiać także ręcznie. Wówczas dobrze jest gotowe ciasto energicznie uderzać wałkiem, a następnie odstawić na ok. 30 minut.
Kolejny ważny etap, to cieniutkie rozwałkowanie ciasta. Potem już tylko pocięcie go na paski, słynne przekładanie końca przez dziurkę i wreszcie smażenie. Wszystko wieńczy cukier puder, którym obowiązkowo należy obficie oprószyć gotowe faworki.
Przepis: Faworki
Sprawdzony przepis rodziny Kuroniów
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 1440 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki
- 3 żółtka
- 3-4 łyżki śmietany
- 2 łyżki rumu
- 500 ml oleju rzepakowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWszystkie składniki wsyp do misy i wyrabiaj ok. 8 minut.
- Robienie faworkówCiasto podziel na dwie części i każdą rozwałkuj cienko. Ciasto pokrój na paski szerokości 3-4 cm i długości ok. 15 cm. Na każdym pasku zrób nacięcie, przez które przewlecz jeden koniec faworka.
- Smażenie faworkówFaworki smaż na głębokim oleju z obu stron na złoto. Gotowe odsącz z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.
Jeśli jakikolwiek etap przepisu sprawia ci trudność, możesz sprawdzić na filmiku opublikowanym przez Kuroniów, jak go wykonać.
Co to są faworki?
Faworki lub inaczej chrusty to słodka przekąska robiona z ciasta na bazie mąki, żółtek, śmietany, koniecznie z dodatkiem spirytusu (choć można go zastąpić, tak jak Kuroniowie, również innym alkoholem, w tym przypadku rumem). Faworki tradycyjnie się je w czasie karnawału, ale też w Tłusty Czwartek, który w tym roku przypada 27 lutego.
Tradycyjnie faworki wyrabiało się ręcznie, a następnie zbijało wałkiem, aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Dawniej faworki smażono głównie na smalcu.
Czytaj też:
Na herbatniki wykładam dwie pyszne warstwy i robię najlepszy sernik. Bazą jest przepis mojej babciCzytaj też:
Te chrupiące ciastka z jabłkami robię w 25 minut. Zawsze znikają w mgnieniu oka