Krem sułtański podbijał serca Polaków w PRL-u. Poznaj przepis na ten dawny smak luksusu

Krem sułtański podbijał serca Polaków w PRL-u. Poznaj przepis na ten dawny smak luksusu

Dodano: 
Krem sułtański
Krem sułtański Źródło: Shutterstock / Katarzyna Golembowska
Chcesz poczuć, jak smakowała luksusowa egzotyka w peerelowskim wydaniu? Krem sułtański to kulinarna podróż w przeszłość. Prosty przepis na ten rarytas mam od babci.

Krem sułtański to chyba najbardziej legendarny deser z czasów PRL-u. Był szczególnie popularny na przełomie lat 60. i 70. XX wieku. Każdy szanujący się wówczas lokal gastronomiczny miał w swojej karcie tę pozycję. Kremem tym zajadali się bohaterowie kultowych „Dziewczyn do wzięcia”. W filmie z 1972 roku, wyreżyserowanym przez Janusza Kondratiuka staje się on smakiem luksusu, o którym marzą przybyłe do stolicy tytułowe dziewczęta. Deser ten był także popularny w polskich domach – zaradne gospodynie domowe odtwarzały jego legendarny smak.

Deser zawdzięcza swoją nazwę rodzynkom sułtańskim, które były jednym z najważniejszych składników kremu, a w Polsce Ludowej namiastką legendarnych kulinarnych rozkoszy Orientu.

Jak zrobić krem sułtański?

Przygotowanie tego deseru nie jest skomplikowane. Jego bazą jest bita śmietana i nasączone rumem rodzynki. Aby uzyskać idealną konsystencję bitej śmietany, wybieraj śmietankę kremówkę o zawartości tłuszczu co najmniej 30%. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym łatwiej ją ubić. Bardzo ważny jest także dodatek cukru pudru, który szybciej się rozpuszcza i lepiej łączy z masą niż tradycyjny cukier. Ubijaj śmietanę na średnich obrotach miksera i bacznie obserwuj, aby jej nie „przebić”. Gdy zaczynają pojawiać się wyraźne ślady mieszadeł, kończ ubijanie.

Porada: bardzo ważne jest schłodzenie śmietany oraz miski i końcówek miksera przed ubijaniem – najlepiej przed szykowaniem deseru włożyć je na 15-20 minut do lodówki.

Przepis: Krem sułtański

Połączenie nasączonych rumem rodzynek z kakao i wieńczącą ten retro deser obowiązkową bitą śmietaną.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
408 w każdej porcji

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g rodzynek
  • 80 ml rumu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRodzynki zalej rumem i odstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Przełóż 1/3 masy do osobnej miski i wymieszaj ją z kakao.
  2. Formowanie deseruNa dno szklanych pucharków wsyp kilka namoczonych rodzynek, następnie nałóż porcję czekoladowego kremu. Posyp go rodzynkami i umieść porcję bitej śmietany.
  3. DekorowanieDekorowanie Wierzch deseru udekoruj kilkoma rodzynkami.
  4. Schłodzenie deseruWstaw pucharki z kremem do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężały i nabrały odpowiedniej konsystencji.

Jak udekorować krem sułtański?

W tradycyjnej wersji tego deseru w roli dekoracji pojawia się oczywiście bita śmietana, rodzynki, a czasem pokruszone bezy. Moja babcia ozdabiała krem sułtański odrobiną startej czekolady lub posypywała kakao. Krem możesz przyozdobić również orzechami, wiórkami kokosowymi lub cukrową posypką.

Czytaj też:
Król peerelowskich przyjęć mojej mamy. Zdradziła mi przepis na kultowe ciasto, które wraca do łask
Czytaj też:
Ta domowa czekolada budzi nostalgię za PRL-em. Sprawdź kultowy przepis naszych mam i babć