Król peerelowskich przyjęć mojej mamy. Zdradziła mi przepis na kultowe ciasto, które wraca do łask

Król peerelowskich przyjęć mojej mamy. Zdradziła mi przepis na kultowe ciasto, które wraca do łask

Dodano: 
Ciasto brzdąc
Ciasto brzdąc Źródło: Shutterstock
Brzdąc, czyli wielkopolskie tiramisu w peerelowskiej odsłonie. To popisowy wypiek mojej mamy.

To ciasto królowało na przyjęciach organizowanych przez moją mamę w czasach słusznie minionych. Puszysty biszkopt przykryty nieprzyzwoicie wysoką warstwą kremu, posypaną startą czekoladą, a czasem delikatnie oprószoną kakao – to niezapomniany smak mojego dzieciństwa. Brzdąc, bo o nim mowa, to ciasto, które największą popularność zdobyło w czasach Polski Ludowej. Jednak na jego klasyczną wersję można natknąć się także dziś w wielu wielkopolskich cukierniach.

Jak zrobić ciasto brzdąc?

Bazą brzdąca jest puszysty biszkopt. W przepisie mojej mamy pojawia się w odsłonie kakaowej, jednak w klasycznym wielkopolskim wydaniu był to zawsze jasny biszkopt, bez dodatku kakao. Krem w brzdącu nakładano na różne sposoby. Czasem pojawiał się jako jedna warstwa na biszkoptowym spodzie, a niekiedy przekładano nim biszkopt. Zawsze jednak nakładano go w solidnej warstwie wieńczącej ciasto. Wskazówka: biszkopt będący bazą brzdąca możesz nasączyć delikatnym ponczem przygotowanym np. z herbaty, wody z cytryną lub odrobiną alkoholu. Dzięki temu ciasto będzie bardziej wilgotne i aromatyczne.

Porada: rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, ale upewnij się, że nie jest za gorąca przed dodaniem jej do kremu. Dodawaj ją powoli, mieszając energicznie, aby uniknąć grudek.

Przepis: Ciasto brzdąc

Słodki przysmak z PRL-u. W klasycznej postaci to zwykły biszkopt przełożony kremem, ale przepis mojej mamy opiera się na kakaowym biszkopcie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
wielkopolska
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 8 jajek
  • 260 g drobnego cukru
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • sól
  • 6 łyżek przegotowanej wody
  • sok z 1/2 cytryny

Na krem:

  • 1 litr śmietany kremówki 36%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny

Do dekoracji:

  • kilka kostek czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta na biszkoptMąkę przesiej dwukrotnie, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz kakao. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na jasną, puszystą masę z 200 g drobnego cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego. Pod koniec ucierania żółtek dodawaj po 1 łyżce wody. Białka osobno ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo pozostałe 60 g drobnego cukru. Dodaj ubitą pianę i suche składniki (przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli) do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Równomiernie rozprowadź ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszce.
  2. Pieczenie biszkoptuRozgrzej piekarnik do 175-180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wyłóż prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) papierem do pieczenia. Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostrożnie przełóż na kratkę. Zdejmij papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie kremuŻelatynę namocz w dwóch łyżkach zimnej wody, aż napęcznieje Podgrzej 150 ml śmietany kremówki, a następnie dodaj do niej cukier i kakao. Gotuj do rozpuszczenia się cukru i kakao. Zdejmij z palnika i do gorącej mieszanki dodaj napęczniałą żelatynę, a następnie wymieszaj, do jej rozpuszczenia się. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej, pilnując, by mieszanka nie stężała. Pozostałą kremówkę ubij do sztywności. Powoli, strużką, dodawaj wystudzoną mieszankę z kakao, kontynuując ubijanie do połączenia się składników.
  4. Składanie i dekorowanie ciastaWymieszaj sok z połówki cytryny i przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej. Nasącz nim blat biszkoptu. Na tak przygotowany spód nałóż krem. Zetrzyj czekoladę na drobne wiórki, a następnie posyp nimi wierzch ciasta.
  5. Chłodzenie ciastaCiasto wstaw do lodówki na kilka godzin, minimum 1-2 godziny.

Jak udekorować ciasto brzdąc?

Moja mama posypywała ciasto drobno startą czekoladą lub kakao. W klasycznej wielkopolskiej odsłonie charakterystyczną dekoracją brzdąca są fantazyjne fale na kremie. Najlepiej wykonać je za pomocą grzebienia cukierniczego. W domowych peerelowskich zaciszach ozdobne wzory robiono metodą nieco chałupniczą, np. za pomocą widelca, a nawet zwykłego grzebienia. Czasem szpatułką lub wykałaczką tworzono ozdobne zygzaczki.

Czytaj też:
Wersja „lux” sałatki jarzynowej i zimne nóżki. Tak wyglądał karnawał w PRL-u
Czytaj też:
Ta domowa czekolada budzi nostalgię za PRL-em. Sprawdź kultowy przepis naszych mam i babć