Uwielbiam proste połączenia naturalnych składników. Ciasto Wiewiórka łączy wyrazisty smak orzechów włoskich z jabłkami oraz cynamonem. Idealnie sprawdzi się na co dzień oraz jako odświętny deser dla rodziny i gości.
Jakie jabłka najlepiej nadają się do ciasta Wiewiórka?
Ciasto Wiewiórka najlepiej smakuje z dodatkiem kwaskowatych, twardych jabłek (np. Szara Reneta, Złota Reneta). Jeżeli masz pod ręką jabłka o słodkim smaku, to możesz zmniejszyć ilość dodawanego do ciasta cukru lub skropić owoce sokiem z cytryny.
Jak zrobić ciasto Wiewiórka?
Ciasto Wiewiórka nie wymaga długiego przygotowywania. Robię je w trzech krokach – w osobnych naczyniach przygotowuję jabłka, suche produkty oraz masę z jajek i cukru, a następnie łączę składniki. Ważne, żeby zbyt długo nie miksować masy jajecznej z mąką oraz jedynie delikatnie wmieszać jabłka i orzechy w ciasto. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że ciasto nie wyrośnie w czasie pieczenia. Porada: część mąki pszennej możesz zastąpić zmielonymi na pył orzechami. Takie ciasto będzie miało wyższe wartości odżywcze.
Orzechy włoskie dodaję do ciasta oraz wykorzystuję do udekorowania wierzchu placka. Możesz zastąpić je innymi orzechami np. laskowymi lub pomieszać kilka rodzajów orzechów. Składniki na ciasto Wiewiórka powinny mieć temperaturę pokojową. Z poniższych proporcji piekę wysokie ciasto jabłkowo-orzechowe w tortownicy o średnicy 26-28 cm. Możesz również użyć prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 34 x 24 cm.
Przepis: Ciasto Wiewiórka
To proste, szybkie i pyszne ciasto z orzechami i jabłkami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 289 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 średnie jajka
- 4 średnie jabłka
- 50 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 2/3 szklanki siekanych orzechów włoskich na wierzch ciasta
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówJabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeżeli jabłka podczas ścierania puszczą dużo soku, to odciśnij je w ściereczce lub gazie. Dodaj do jabłek cynamon i wymieszaj. Masło roztop i pozostaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Ubijanie jajek i dodanie masłaCałe jajka wbij do miski i ubij z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo zwiększając obroty miksera, a następnie wlej cienkim strumieniem ostudzone masło i miksuj do połączenia się składników.
- Dodanie suchych składnikówDo miski z masą jajeczną dodaj suche składniki i miksuj na małych obrotach, aż powstanie jednolita masa.
- Dodanie orzechów i jabłekDodaj do miski posiekane orzechy oraz jabłka z cynamonem. Wmieszaj je szpatułką w ciasto. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posyp jego wierzch posiekanymi orzechami.
- PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) około 50 minut lub do suchego patyczka.
Gotowe ciasto Wiewiórka wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Jak podawać ciasto Wiewiórka?
Ciasto Wiewiórka podaję bez dodatków, ale możesz udekorować je cukrem pudrem lub przekroić na pół i przełożyć kajmakiem bądź masą z serka mascarpone i śmietanki kremówki, masą z kaszy manny lub kremem orzechowym.
Opcjonalne dodatki i inne wersje dekoracji ciasta Wiewiórka
Ciasto Wiewiórka będzie miało jeszcze lepszy smak, jeżeli dodasz do niego po 1/2 szklanki posiekanych rodzynek, suszonej żurawiny i suszonych moreli. Smak wypieku podbija również dodanie do ciasta pokrojonej na małe kawałki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao.
Zamiast wykładać posiekane orzechy na wierzch placka przed pieczeniem, możesz posmarować gotowy wypiek cienką warstwą kajmaku lub ulubionego miodu i udekorować ćwiartkami uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich.
Czytaj też:
Szybki piernik na święta. W 10 minut szykuję ciasto, które smakuje jak staropolski klasykCzytaj też:
Tego ciasta z migdałami piekę na Święta dużą blachę. Jest proste, a wszyscy za nim przepadają