Szybki piernik na święta. W 10 minut szykuję ciasto, które smakuje jak staropolski klasyk

Szybki piernik na święta. W 10 minut szykuję ciasto, które smakuje jak staropolski klasyk

Dodano: 
Szybki piernik
Szybki piernik Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Szybki piernik to ciasto, które piekę na ostatnią chwilę. Przygotowanie prostych składników do pieczenia zajmuje 5 minut i nie wymaga wiele wysiłku – mokre i suche składniki mieszam łyżką, przekładam do foremki i wstawiam do piekarnika.

Piernik „last minute”, bo tak nazywają to ciasto moi bliscy, zawsze się udaje. Ogromną zaletą tego wypieku jest brak konieczności wcześniejszego przygotowania ciasta oraz jego dojrzewania. Smak ekspresowego deseru niewiele różni się od smaku tradycyjnego piernika staropolskiego, a ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne.

Jak zrobić szybki piernik?

Szybki piernik to ciasto łyżką mieszane, które zachwyca smakiem, konsystencją oraz wyglądem. Gotowy wypiek jest wilgotny, puszysty, ma intensywny kolor oraz wyrazisty smak. Ważnym składnikiem ciasta są powidła śliwkowe, które możesz zastąpić 1 łyżką majonezu. Choć może się to wydawać dziwne, dodanie majonezu do słodkich wypieków sprawia, że ciasta wychodzą bardzo wilgotne i puszyste.

Samo przygotowanie ciasta na piernik zajmuje kilka minut i ogranicza się jedynie do odmierzenia odpowiedniej ilości składników oraz ich połączenia w jedną masę. Ciasto nie zawiera dużo cukru – jeżeli lubisz bardzo słodkie ciasta, to możesz zwiększyć ilość cukru lub miodu. Do szybkiego piernika dodaję miód gryczany, który idealnie komponuje się z innymi składnikami pod względem smaku oraz koloru (miód gryczany jest lekko pikantny i ma ciemnobrązowy kolor). Możesz zastąpić ten składnik innym miodem. Ważne, żeby miód był płynny, bo wówczas bez problemu połączy się z innymi składnikami ciasta. Jeżeli masz scukrzony miód, to lekko go podgrzej w kąpieli wodnej.

Porada: do gotowego ciasta na szybki piernik możesz dodać bakalie np. rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową i posiekane orzechy. Dodatki do ciasta wmieszaj w gotową masę piernikową tuż przed przełożeniem jej do formy.

Składniki na piernik powinny mieć temperaturę pokojową. Z poniższych proporcji składników upieczesz ciasto w formie keksówce o wymiarach 30 x 12 cm.

Przepis: Szybki piernik

To genialne ciasto last minute na święta.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
412 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 2/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól

Do dekoracji:

  • 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki migdałów w płatkach

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie suchych składnikówMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj przyprawę do piernika, kakao, cukier, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Wymieszaj suche składniki łyżką.
  2. Przygotowanie mokrych składnikówMasło roztop w rondelku na gazie i pozostaw do ostygnięcia. Do miski wbij jajka oraz dodaj mleko, miód, powidła (opcjonalnie majonez) i ostudzone masło. Wymieszaj do połączenia się składników.
  3. Łączenie składnikówDo mokrych składników dodaj suche składniki i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Ciasto na szybki piernik przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki (opcjonalnie tortownicy o średnicy 20-22 cm lub innej formy).
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz piernik przez 55 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Przygotowanie polewyCzekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę kremówkę i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.

Jak podawać szybki piernik?

Szybki piernik podaję polany gorzką czekoladą oraz posypany płatkami białej czekolady lub migdałami w płatkach. Do dekoracji tego wypieku idealnie nadaje się również m.in. cukier puder i lukier.

Szybki piernik przekładany

Szybki piernik podaję również po przełożeniu. Przed dekorowaniem przekrawam ciasto na pół i smaruję marmoladą wieloowocową, marmoladą z płatków róży, powidłami śliwkowymi, masą budyniową, masą grysikową lub kremem czekoladowym.

Czytaj też:
Mam sprawdzony przepis na idealny makowiec na święta. Ciasto nigdy nie pęka i wyrasta perfekcyjnie
Czytaj też:
Mam prosty przepis na ekspresowe ciasteczka z makiem. Pyszną przekąskę robię w 10 minut