W wyborze ciasta na święta w zasadzie nie ma żadnych ograniczeń. By jednak wypiek kojarzył się z Bożym Narodzeniem, dobrze, żeby zawierał np. miód, przyprawy korzenne, bakalie czy orzechy. I tej zasady właśnie się trzymam, piekąc proste ciasto ucierane. Przed wstawieniem do piekarnika posypuję je tylko pokrojonymi owocami i spłatkowanymi migdałami. Po upieczeniu całość wygląda i smakuje doskonale.
Jak zrobić ciasto ucierane?
Przygotowanie ciasta ucieranego zwykle zaczyna się od zmiksowania miękkiego masła i cukru. Całość dalej miksuje się, dodając kolejno jajka. Jeśli jednak zdecydujecie się użyć olej zamiast masła czy margaryny, zacznijcie przygotowanie ciasta nieco inaczej. Najpierw zmiksujcie jajka z cukrem, a potem połączcie je z olejem. Do puszystej masy dodaje się mąkę wymieszaną ze środkiem spulchniającym. Całość krótko się miksuje, przekłada do formy i piecze.
Jak upiec placek z brzoskwiniami i migdałami?
Przygotowanie placka z brzoskwiniami i migdałami jest bardzo proste. Wystarczy tylko zmiksować kilka składników, przelać ciasto do formy i posypać je pokrojonymi owocami i spłatkowanymi migdałami. Po upieczeniu mamy dużą blachę pysznego ciasta.
Przepis: Ciasto ucierane z brzoskwiniami i migdałami
Szybkie ciasto ucierane, posypane pokrojonymi brzoskwiniami i spłatkowanymi migdałami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 165 w każdej porcji
Składniki
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 50 g spłatkowanych migdałów
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie do wypiekuPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, włączając ogrzewanie góra-dół. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój je w niedużą kostkę.
- Miksowanie składnikówRozmiękczone masło zmiksuj, dodaj do niego cukier i cukier waniliowy, zmiksuj na puszystą masę. Masę dalej miksuj, dodając do niej kolejno po jednym jajku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy maślanej razem z mlekiem, całość krótko zmiksuj.
- Przelewanie do formy i pieczenie ciastaCiasto przelej do formy, równomiernie rozprowadź. Ciasto posyp pokrojonymi brzoskwiniami i spłatkowanymi migdałami. Piecz ok. 50 minut, do suchego patyczka. Lekko ciepłe ciasto oprósz cukrem pudrem.
Jak ozdobić placek z brzoskwiniami i migdałami?
Placek z brzoskwiniami i migdałami wygląda niezwykle apetycznie. Jeśli jednak chcecie, możecie go oprószyć cukrem pudrem. Innym sposobem na dekorację do tego ciasta jest przygotowanie kruszonki. Robi się ją z mąki, masła i cukru. Składniki te rozdrabnia się w palcach, posypuje nimi ciasto i piecze całość na złoty kolor do suchego patyczka.
Czytaj też:
Ten przepis na makowy placek z gruszkami zachwyca aromatem. Odkryj trik, który podbija smak ciastaCzytaj też:
Przekładany biszkopt z owocową galaretką. Ten efektowny deser zachwyca w święta i karnawał