Tego ciasta z migdałami piekę na Święta dużą blachę. Jest proste, a wszyscy za nim przepadają

Tego ciasta z migdałami piekę na Święta dużą blachę. Jest proste, a wszyscy za nim przepadają

Dodano: 
Placek z brzoskwiniami i migdałami
Placek z brzoskwiniami i migdałami Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Świąteczne ciasto wcale nie musi oznaczać makowca czy piernika. Jeśli lubicie inne słodkości, nic nie stoi na przeszkodzie, by je przygotować. Ja na przykład zawsze piekę dużą blachę prostego ciasta ucieranego. Wszyscy wolą je od klasycznych wypieków.

W wyborze ciasta na święta w zasadzie nie ma żadnych ograniczeń. By jednak wypiek kojarzył się z Bożym Narodzeniem, dobrze, żeby zawierał np. miód, przyprawy korzenne, bakalie czy orzechy. I tej zasady właśnie się trzymam, piekąc proste ciasto ucierane. Przed wstawieniem do piekarnika posypuję je tylko pokrojonymi owocami i spłatkowanymi migdałami. Po upieczeniu całość wygląda i smakuje doskonale.

Jak zrobić ciasto ucierane?

Przygotowanie ciasta ucieranego zwykle zaczyna się od zmiksowania miękkiego masła i cukru. Całość dalej miksuje się, dodając kolejno jajka. Jeśli jednak zdecydujecie się użyć olej zamiast masła czy margaryny, zacznijcie przygotowanie ciasta nieco inaczej. Najpierw zmiksujcie jajka z cukrem, a potem połączcie je z olejem. Do puszystej masy dodaje się mąkę wymieszaną ze środkiem spulchniającym. Całość krótko się miksuje, przekłada do formy i piecze.

Jak upiec placek z brzoskwiniami i migdałami?

Przygotowanie placka z brzoskwiniami i migdałami jest bardzo proste. Wystarczy tylko zmiksować kilka składników, przelać ciasto do formy i posypać je pokrojonymi owocami i spłatkowanymi migdałami. Po upieczeniu mamy dużą blachę pysznego ciasta.

Przepis: Ciasto ucierane z brzoskwiniami i migdałami

Szybkie ciasto ucierane, posypane pokrojonymi brzoskwiniami i spłatkowanymi migdałami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
165 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 50 g spłatkowanych migdałów
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie do wypiekuPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, włączając ogrzewanie góra-dół. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój je w niedużą kostkę.
  2. Miksowanie składnikówRozmiękczone masło zmiksuj, dodaj do niego cukier i cukier waniliowy, zmiksuj na puszystą masę. Masę dalej miksuj, dodając do niej kolejno po jednym jajku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy maślanej razem z mlekiem, całość krótko zmiksuj.
  3. Przelewanie do formy i pieczenie ciastaCiasto przelej do formy, równomiernie rozprowadź. Ciasto posyp pokrojonymi brzoskwiniami i spłatkowanymi migdałami. Piecz ok. 50 minut, do suchego patyczka. Lekko ciepłe ciasto oprósz cukrem pudrem.

Jak ozdobić placek z brzoskwiniami i migdałami?

Placek z brzoskwiniami i migdałami wygląda niezwykle apetycznie. Jeśli jednak chcecie, możecie go oprószyć cukrem pudrem. Innym sposobem na dekorację do tego ciasta jest przygotowanie kruszonki. Robi się ją z mąki, masła i cukru. Składniki te rozdrabnia się w palcach, posypuje nimi ciasto i piecze całość na złoty kolor do suchego patyczka.

Czytaj też:
Ten przepis na makowy placek z gruszkami zachwyca aromatem. Odkryj trik, który podbija smak ciasta
Czytaj też:
Przekładany biszkopt z owocową galaretką. Ten efektowny deser zachwyca w święta i karnawał