Moje ciasto maślane z migdałami smakuje jak z najlepszej cukierni. Robię je szybko, prosto i tanio

Moje ciasto maślane z migdałami smakuje jak z najlepszej cukierni. Robię je szybko, prosto i tanio

Dodano: 
Ciasto maślane z migdałami
Ciasto maślane z migdałami Źródło: Shutterstock / Trending Now
Uważasz, że pyszne i efektowne ciasto wymaga zakupu drogich składników i spędzania wielu godzin w kuchni? Przepis na ciasto maślane z migdałami jest banalnie prosty, a smak domowego wypieku zaskoczy nawet najbardziej wymagających wielbicieli słodkości.

Wystarczy kilka chwil ucierania i mieszania tanich składników, żeby móc cieszyć się fenomenalnym smakiem domowego ciasta. Ogromną zaletą poniższego przepisu jest możliwość eksperymentowania z różnymi dodatkami, dzięki czemu bez problemu dopasujesz przepis podstawowy do indywidualnych preferencji smakowych.

Jak zrobić ciasto maślane z migdałami?

Ciasto maślane z migdałami to klasyczne ciasto ucierane, które niegdyś przygotowywały nasze babcie w kamionkowych makutrach. Sekretem jego smaku i wyjątkowej konsystencji są niewyszukane składniki, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Składniki ciasta maślanego powinny mieć temperaturę pokojową – masło, jajka i mleko wyjmij z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia. Do ciasta dodaję zmielone na pył migdały. Możesz pominąć ten składnik i zastąpić go mąką pszenną w takiej samej ilości.

Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby ciasto było lżejsze i bardziej puszyste, to zmniejsz ilość masła do 100-120 g.

Przepis: Ciasto maślane z migdałami

Ucierane ciasto maślane z dodatkiem migdałów piekę w tortownicy o średnicy 22 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
1

Składniki

Na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych na pył migdałów
  • 3 duże jajka
  • 150 g masła
  • 120 ml mleka krowiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki całych migdałów

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników ciastaMąkę pszenną przesiej razem ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami. Całe migdały do posypania ciasta grubo posiekaj lub pokrój w słupki. Możesz uniknąć krojenia, zastępując całe migdały płatkami migdałowymi. Jajka wybij do miseczki.
  2. Ucieranie ciastaMiękkie masło utrzyj razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Do utartego masła wlej ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj jajka. Miksuj na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawaj mąkę z migdałami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą, miksując na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Nie przerywając miksowania na średnich obrotach, dodawaj stopniowo mleko (krowie możesz zamienić na napój migdałowy). Miksuj 2-3 minuty, aż ciasto będzie jednolite.
  3. Przygotowanie do pieczeniaNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wyłóż dno i brzegi tortownicy papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą (w tym przypadku sprawdź szczelność tortownicy, bo ciasto nie jest bardzo gęste i może wyciec). Wlej ciasto do formy i posyp wierzch pokrojonymi migdałami.
  4. PieczenieWstaw tortownicę z ciastem maślanym z migdałami do gorącego piekarnika i piecz 50-55 minut. Ciasto powinno urosnąć i ładnie się przyrumienić. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika wykonaj test suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

Jak podawać ciasto maślane z migdałami?

Ciasto maślane z migdałami nie wymaga dodatków. Możesz jednak posypać je przed podaniem zwykłym cukrem pudrem lub z dodatkiem wanilii lub udekorować polewą z gorzkiej bądź mlecznej czekolady.

Opcjonalne dodatki do ciasta maślanego

Ciasto maślane z powyższego przepisu możesz przygotować również z m.in. suszonymi i kandyzowanymi owocami np. rodzynkami, żurawiną, ananasem, kandyzowanym imbirem, imbirem mielonym, cynamonem i mielonymi goździkami, a także posiekaną gorzką lub mleczną czekoladą.

Wyśmienicie smakuje również ciasto maślane z dodatkiem twardych jabłek (pokrojonych w kostkę lub startych na tarce o dużych oczkach), orzechów włoskich, orzechów laskowych oraz pistacji.

Czytaj też:
Na trójkąty z ciasta francuskiego kładę po łyżeczce słodkiej masy. Te rogaliki to moje odkrycie
Czytaj też:
To pyszne ciasto robię z popularnych składników. Jest dziecinnie proste, a smakuje lepiej, niż z cukierni