Wystarczy kilka chwil ucierania i mieszania tanich składników, żeby móc cieszyć się fenomenalnym smakiem domowego ciasta. Ogromną zaletą poniższego przepisu jest możliwość eksperymentowania z różnymi dodatkami, dzięki czemu bez problemu dopasujesz przepis podstawowy do indywidualnych preferencji smakowych.
Jak zrobić ciasto maślane z migdałami?
Ciasto maślane z migdałami to klasyczne ciasto ucierane, które niegdyś przygotowywały nasze babcie w kamionkowych makutrach. Sekretem jego smaku i wyjątkowej konsystencji są niewyszukane składniki, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Składniki ciasta maślanego powinny mieć temperaturę pokojową – masło, jajka i mleko wyjmij z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia. Do ciasta dodaję zmielone na pył migdały. Możesz pominąć ten składnik i zastąpić go mąką pszenną w takiej samej ilości.
Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby ciasto było lżejsze i bardziej puszyste, to zmniejsz ilość masła do 100-120 g.
Przepis: Ciasto maślane z migdałami
Ucierane ciasto maślane z dodatkiem migdałów piekę w tortownicy o średnicy 22 cm.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
Na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki zmielonych na pył migdałów
- 3 duże jajka
- 150 g masła
- 120 ml mleka krowiego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki całych migdałów
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników ciastaMąkę pszenną przesiej razem ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami. Całe migdały do posypania ciasta grubo posiekaj lub pokrój w słupki. Możesz uniknąć krojenia, zastępując całe migdały płatkami migdałowymi. Jajka wybij do miseczki.
- Ucieranie ciastaMiękkie masło utrzyj razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Do utartego masła wlej ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj jajka. Miksuj na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawaj mąkę z migdałami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą, miksując na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Nie przerywając miksowania na średnich obrotach, dodawaj stopniowo mleko (krowie możesz zamienić na napój migdałowy). Miksuj 2-3 minuty, aż ciasto będzie jednolite.
- Przygotowanie do pieczeniaNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wyłóż dno i brzegi tortownicy papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą (w tym przypadku sprawdź szczelność tortownicy, bo ciasto nie jest bardzo gęste i może wyciec). Wlej ciasto do formy i posyp wierzch pokrojonymi migdałami.
- PieczenieWstaw tortownicę z ciastem maślanym z migdałami do gorącego piekarnika i piecz 50-55 minut. Ciasto powinno urosnąć i ładnie się przyrumienić. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika wykonaj test suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Jak podawać ciasto maślane z migdałami?
Ciasto maślane z migdałami nie wymaga dodatków. Możesz jednak posypać je przed podaniem zwykłym cukrem pudrem lub z dodatkiem wanilii lub udekorować polewą z gorzkiej bądź mlecznej czekolady.
Opcjonalne dodatki do ciasta maślanego
Ciasto maślane z powyższego przepisu możesz przygotować również z m.in. suszonymi i kandyzowanymi owocami np. rodzynkami, żurawiną, ananasem, kandyzowanym imbirem, imbirem mielonym, cynamonem i mielonymi goździkami, a także posiekaną gorzką lub mleczną czekoladą.
Wyśmienicie smakuje również ciasto maślane z dodatkiem twardych jabłek (pokrojonych w kostkę lub startych na tarce o dużych oczkach), orzechów włoskich, orzechów laskowych oraz pistacji.
Czytaj też:
Na trójkąty z ciasta francuskiego kładę po łyżeczce słodkiej masy. Te rogaliki to moje odkrycieCzytaj też:
To pyszne ciasto robię z popularnych składników. Jest dziecinnie proste, a smakuje lepiej, niż z cukierni