Na trójkąty z ciasta francuskiego kładę po łyżeczce słodkiej masy. Te rogaliki to moje odkrycie

Na trójkąty z ciasta francuskiego kładę po łyżeczce słodkiej masy. Te rogaliki to moje odkrycie

Dodano: 
Rogaliki z ciasta francuskiego
Rogaliki z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / Kcuxen
Uwielbiam słodkości z ciasta francuskiego. Szybko się je robi, więc takie świeżutkie są na wyciągnięcie ręki. Ostatnim moim odkryciem są rogaliki z pyszną, słodką masą. Również można ją kupić gotową, więc przekąskę robię w mig.

Ja i moja rodzina uwielbiamy słodkości z ciasta francuskiego, dlatego zawsze staram się mieć je w lodówce. Wtedy, gdy tylko najdzie nas ochota na słodkie co nieco, raz-dwa robię pyszne, domowe wypieki. Ostatnio przygotowałam doskonałe rogaliki. Do ich nadzienia użyłam popularnej, aksamitnej masy. Szkoda tylko, że miałam jedną paczkę tego ciasta.

Czym można nadziać rogaliki z ciasta francuskiego?

Rogaliki z ciasta francuskiego doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Można je więc nadziać kawałkami jabłka czy brzoskwini, a także budyniem czy słodkim twarożkiem. Świetnie też w roli nadzienia sprawdzi się krem czekoladowo-orzechowy, a także rozmaite dżemy, powidła i konfitury. Ostatnio jednak wpadłam na pomysł, by nadziać je gotową masą kajmakową. Efekt pozytywnie zaskoczył mnie i moją rodzinę. Okazało się jednak, że moja koleżanka robi podobne rogaliki, tylko zamiast masy kajmakowej wkłada cukierek krówkę. Efekt jest podobno taki sam.

Jak zrobić rogaliki z masą kajmakową?

Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego i masy kajmakowej robi się ekspresowo. Wystarczy tylko pokroić ciasto w trójkąty, na każdym położyć trochę masy, całość zwinąć i upiec. Po 15 minutach można się zachwycać tym słodkim, chrupiącym wypiekiem.

Przepis: Rogaliki z masą kajmakową

Rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane masą kajmakową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 10 łyżeczek masy kajmakowej
  • 1 małe jajko

Sposób przygotowania

  1. Krojenie ciastaCiasto francuskie wyjmij z lodówki pół godziny przed formowaniem rogalików. Pokrój je na 10 długich trójkątów.
  2. Formowanie rogalikówNa wąskim boku każdego trójkąta połóż łyżeczkę masy kajmakowej. Zwijaj rogalik począwszy od wąskiego boku, w kierunku naprzeciwległego wierzchołka trójkąta. Rogaliki lekko zagnij.
  3. Pieczenie rogalikówRogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Jak piec ciasto francuskie, by było puszyste i chrupiące?

Pieczenie ciasta francuskiego to całkiem prosta sprawa. Trzeba tylko przestrzegać kilku zasad.

  • Przed formowaniem rogalików czy innych wypieków ciasto francuskie należy nieco ocieplić. Dzięki temu będzie elastyczne i nie będzie się rwało. Tak naprawdę wystarczy je wyjąć z lodówki pół godziny przed przyrządzaniem wypieków.
  • Uformowane ciastka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu do niej nie przywrą.
  • Wypieki z ciasta francuskiego należy piec w temperaturze ok. 210 stopni Celsjusza. Dzięki temu ładnie wyrosną, zachowując przy tym listkową strukturę.

Czytaj też:
Dzieci ciągle proszą mnie o te proste ciastka. Robię je w chwilę z trzech składników
Czytaj też:
Biorę paczkę tego ciasta i raz-dwa robię domowe croissanty. Zajadają się nimi nie tylko dzieci