To pyszne ciasto robię z popularnych składników. Jest dziecinnie proste, a smakuje lepiej, niż z cukierni

To pyszne ciasto robię z popularnych składników. Jest dziecinnie proste, a smakuje lepiej, niż z cukierni

Dodano: 
Kruche ciasto z dżemem
Kruche ciasto z dżemem Źródło: Shutterstock / Antonina Vlasova
Oto ciasto, które robi się tak łatwo, jak ciasto bez pieczenia, ale można je jeść od razu po upieczeniu. Z tego powodu ten wyborny placek robię dość często, gdy domowników najdzie ochota na słodkie co nieco.

Ciasta bez pieczenia cieszą się dużą popularnością, bo można je szybko i łatwo przygotować. I z tym nie sposób się nie zgodzić. Mają jednak jedną dość istotną wadę – po przyrządzeniu muszą spędzić w lodówce kilka godzin, po to by ich składniki poprzenikały się i całość zamieniła się w spójną całość. A mój słodki placek też robi się łatwo, a można go jeść w sumie od razu po upieczeniu.

Czym można posmarować kruche ciasto przed pieczeniem?

Mój słodki placek jest prosty i szybki do zrobienia, bo składa się z dwóch zasadniczych części. Są to kruche ciasto i słodka masa. A co może być słodką masą? Ja i moja rodzina najbardziej lubimy dżemy i konfitury, a to dlatego, że owocowe przetwory wprowadzają do ciast orzeźwiający, kwaskowy smak. Do tego ciasta zresztą specjalnie wybieram kwaśniejsze i bardziej wyraziste w smaku dżemy. Naszym ulubionym jest dżem z czarnej porzeczki, jednak można tez sięgnąć po dżem z czerwonej porzeczki czy malin. Dobrze też sprawdzi się konfitura wiśniowa albo powidła śliwkowe.

Jak zrobić szybkie kruche ciasto z dżemem?

W przygotowaniu tego słodkiego placka najwięcej czasu zajmuje sporządzenie kruchego ciasta, a także pieczenie. Piecze jednak piekarnik, więc skupmy się na cieście, a w zasadzie na jego prawidłowym przygotowaniu. Tylko wtedy kruchy placek z dżemem wyjdzie delikatny i lepszy, niż z cukierni.

Przepis: Kruche ciasto z dżemem

Prosty kruchy placek z dżemem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko surowe
  • 1 żółtko ugotowane na twardo
  • szczypta soli
  • 250 g dżemu np. z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej kawałki schłodzonego masła, całość posiekaj. Składniki rozkrusz w palcach, dodaj do nich szczyptę soli, cukier puder, żółtko surowe i przetarte przez sitko żółtko ugotowane. Składniki wymieszaj, szybko zagnieć z nich ciasto.
  2. Podpiekanie spoduOdkrój 1/3 ciasta. Resztę rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Ciastem wyłóż dno prostokątnej formy. Formę z ciastem wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto ponakłuwaj widelcem i upiecz na złoty kolor w 200 stopniach Celsjusza.
  3. Wykańczanie ciastaNa podpieczony spód wyłóż dżem, równomiernie go rozsmaruj. Odłożone ciasto zetrzyj na dużych oczkach, od razu posypując nim rozłożony na cieście dżem. Ciasto piecz jeszcze ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch ciasta apetycznie się przyrumieni.

Kruche ciasto – kilka wskazówek

Sprawdźcie, na co należy zwrócić uwagę, by kruche ciasto wyszło miękkie i delikatne.

  • W kruchym cieście bardzo ważne są proporcje składników. Powinno być to 3:2:1, czyli 3 części mąki, 2 części tłuszczu i 1 część cukru. Składnikiem najistotniej wpływającym na kruchość ciast jest tłuszcz, a najlepszym do tego celu będzie krowie masło.
  • Kruche ciasto należy zagniatać krótko, po przedłużające się wyrabianie sprawi, że masło zbyt mocno zmięknie. To z kolei przełoży się na większą twardość tego wypieku.
  • Po wyrobieniu kruche ciasto można rozwałkować, wyłożyć nim formę i schłodzić w lodówce przed pieczeniem. Można też ciasto najpierw schłodzić, a potem rozwałkować i upiec.

Czytaj też:
Ten genialny sernik z wiaderka to moje awaryjne ciasto na szybko. Składniki zawsze mam w domu
Czytaj też:
To genialne ciasto jest pyszne, jak kopiec kreta, a robię je prościej. Mój patent na weekendowy deser