Weź kubek maślanki i kilka łyżeczek cynamonu. Aromatyczne ciasto zrobisz bez miksera

Weź kubek maślanki i kilka łyżeczek cynamonu. Aromatyczne ciasto zrobisz bez miksera

Dodano: 
Robienie ciasta
Robienie ciasta Źródło: Shutterstock / Pereslavtseva Katerina
Nie ma chyba łatwiejszego ciasta z cynamonem. Bez wyrabiania, bez zagniatania, składniki wystarczy jedynie wymieszać widelcem.

Jest proste, smaczne, a podczas pieczenia cały dom pięknie pachnie cynamonem. To genialne ciasto zrobisz na maślance i na oleju, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Ciasto maślankowe ładnie wyrasta i jest zarazem przyjemnie wilgotne.

Jak zrobić ciasto cynamonowe na maślance

Cała filozofia tego ciasta to wymieszanie składników mokrych z suchymi (najlepiej mokre wlej do miski z suchymi, ale w odwrotnej wersji też wyjdzie). Nie potrzeba tu żadnych specjalnych kuchennych sprzętów. Wszystko można wymieszać łyżką lub widelcem. Przy takich ciastach nie mieszamy zbyt długo i bardzo dokładnie: jedynie do połączenia składników.

Potem gęste ciasto wystarczy wylać do foremki i jeszcze dodatkowo oprószyć cynamonem. Resztę robi piekarnik.

Przepis: Cynamonowe ciasto na maślance

Szybkie ciasto bez miksera.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju

dodatkowo:

  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaW jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy, cynamon, a w drugiej mokre, czyli jajka, olej i maślankę. Połączone składniki mokre połącz z suchymi i wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastaCiasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posyp cynamonem. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowe ciasto można dodatkowo posmarować syropem zrobionym z miodu i wody. Najlepiej smarować pędzelkiem jeszcze gorące ciasto. Można je też delikatnie oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.

Inne pomysły na cynamonowe ciasto na maślance

Ciasto cynamonowe na maślance z naszego przepisu można zrobić w kilku wersjach, także z owocami. Tak upieczone smakuje wyjątkowo dobrze. Wystarczy wówczas ułożyć przed pieczeniem na cieście wybrane owoce i posypać je cynamonem.

Jakie owoce dać do takiego ciasta? Odpowiedź jest tu prosta: dowolne. Do jesiennych wypieków doskonale sprawdzą się przede wszystkim sezonowe owoce, takie jak gruszki, jabłka, winogrona czy śliwki, ale nie tylko. Możesz też wykorzystać śmiało owoce mrożone, np. wiśnie czy maliny. W przypadku używania owoców mrożonych dobrze jest wcześniej je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. Potem już tylko wystarczy wyłożyć je na ciasto i robić wszystko tak, jak jest podane w naszym przepisie.

Czytaj też:
Mój teść każdy dzień zaczyna tą kawą. Jedna przyprawa obniżyła mu cukier i dodała energii
Czytaj też:
Kiedy w lodówce prawie nic nie mam, robię ten ciepły deser. Pachnie lepiej niż w cukierni