Proste, szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. Robię je nawet w tygodniu do kawy

Proste, szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. Robię je nawet w tygodniu do kawy

Dodano: 
Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto ucierane ze śliwkami Źródło: Shutterstock / teleginatania
Co podać na wrześniowy deser? Ja korzystam z sezonu na śliwki i piekę teraz ciasta z ich dodatkiem. Ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Znalazłam go w zeszycie babci. Prosty, sprawdzony i bez zbędnych udziwnień, czyli taki jak lubię.

Upieczenie domowego ciasta nie musi być trudne i czasochłonne. Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką z poniższego przepisu jest proste i zawsze się udaje. Rodzina za nim przepada, a wypiek błyskawicznie znika z talerzyków. Warto korzystać z sezonu na te soczyste owoce. Nie trwa on długo i ledwo się obejrzymy, a znów zatęsknimy za śliwkami.

Ciasto ucierane na dwa sposoby

Ciasto ucierane to najszybsze i najłatwiejsze ciasto, jakie można upiec. Jego nazwa wzięła się od sposobu łączenia jego składników poprzez ucieranie pałką w makutrze. Dzisiaj często tę czynność wykonujemy za pomocą miksera. Zazwyczaj do przygotowania ciasta ucieranego jest potrzebna mąka pszenna, tłuszcz (margaryna, masło lub olej), a także cukier (bądź inny słodzik) i jajka.

Istnieją dwa sposoby ucierania ciasta: na zimno lub ciepło. Pierwszy z nich jest o wiele bardziej popularny. Polega na utarciu tłuszczu z cukrem i żółtkami. Kolejnym krokiem jest dodanie do mieszanki suchych składników. Ucierając ciasto na ciepło, umieszczamy miskę na garnku z dobrze ciepłą wodą. Ubijamy całe jajka, stopniowo ucierając je z cukrem. Przestudzoną, puszystą masę łączymy z płynnym tłuszczem i resztą dodatków.

Jak zrobić ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką?

Ucierane ciasto ze śliwkami robi się na tyle szybko, że można je przygotować nawet w tygodniu. Doskonale pasuje do kawy czy herbaty.

Przepis: Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ucierane z dodatkiem śliwek posypane kruszonką

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g śliwek węgierek

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 70 g zimnego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owoców i formyŚliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki. Formę o wymiarze 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. Przygotowanie ciastaWszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzyj lub zmiksuj z cukrem. Po 3 minutach ucierania wbijaj do niego stopniowo po jednym jajku, cały czas ucierając. Do ciasta dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj chwilę do połączenia się składników.
  3. Przygotowanie kruszonki i pieczenie ciastaCiasto przelej do formy, ułóż na nim śliwki. Kawałki chłodnego masła, mąkę i cukier umieść w misce i rozcieraj w palcach, aż powstaną grudki. Posyp nimi ciasto. Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Z tego samego przepisu można upiec ciasto z dodatkiem innych, sezonowych owoców, np. truskawek, borówek, wiśni.

Co zrobić, by ciasto ucierane nie opadło?

Ciasto możemy ucierać za pomocą miksera lub makutry. Pamiętaj, że im dłużej to robisz, tym jest większe prawdopodobieństwo, że ciasto opadnie. Składniki lepiej jest jak najszybciej połączyć. Nie muszą być nawet idealnie wymieszane. Inaczej puszysta masa zacznie tracić swoją strukturę i w rezultacie w cieście może się pojawić zakalec.

Czytaj też:
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to u mnie przebój lata. Dzieci domagają się go co kilka dni
Czytaj też:
Moja babcia na niedzielę piekła proste ciasto na maślance. Wrzucała do niego różne śliwki