Ciasto jogurtowe ze śliwkami to u mnie przebój lata. Dzieci domagają się go co kilka dni

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to u mnie przebój lata. Dzieci domagają się go co kilka dni

Dodano: 
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Ciasto jogurtowe ze śliwkami Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Od dłuższego czasu nie piekę ciast z masłem, ani margaryną. Wolę lżejszą wersję z dodatkiem jogurtu i oleju. Moja rodzina zachwyca się zwłaszcza ciastem ze śliwkami. Robię je często, bo jest proste i szybkie.

W moim domu margaryna całkowicie poszła w odstawkę. Kiedyś używałam jej do ciast, dziś wiem, że więcej w niej chemii niż zdrowia. O wiele smaczniejsze jest masło. To sama natura, ale też z niego zrezygnowałam, bo mam wysoki cholesterol. Jak się okazuje bez tych składników bez problemu można piec smaczne ciasta. Takie jak na przykład to ze śliwkami. Robię je szybko na bazie jogurtu naturalnego i oleju. Jest lekkie i nigdy nie mam po nim zgagi.

Zasady przygotowania jogurtowego ciasta ucieranego

Ciasto jogurtowe należy do ciast ucieranych, choć nie lubi zbyt długiego miksowania. Składniki na nie powinny mieć temperaturę pokojową. Szczególnie chodzi tu o jajka, które po ociepleniu szybciej ubija się na puszystą masę. Robiąc ciasto jogurtowe, najpierw należy zmiksować jajka z cukrem, a potem połączyć je z olejem i jogurtem. Potem mokre składniki miesza się z suchymi, jednak tylko do połączenia składników. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie bardziej puszyste. Owoce do ciasta trzeba wcześniej umyć, osuszyć i przekroić na pół. Układa się je na wierzchu ciasta, lekko wciskając.

Jak zrobić jogurtowe ciasto ze śliwkami?

Przygotowanie ciasta jogurtowego ze śliwkami zawsze zaczynam od umycia, osuszenia i wydrylowania śliwek. Na cieście układam bowiem połówki tych owoców. Od razu nagrzewam też piekarnik, bo ciasto robi się bardzo szybko.

Przepis: Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu, oleju i śliwek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g świeżych śliwek
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie śliwek i piekarnikaŚliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na pół i usuń pestkę. Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza z ogrzewaniem góra-dół.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce zmiksuj jajka, a gdy się spienią, dodaj cukier i cukier wanilinowy i miksuj je na puszystą masę. Dalej miksując, wlewaj stopniowo olej olej i jogurt. Do gładkiej masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i całość krótko wymieszaj.
  3. Pieczenie ciastaDużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, równomiernie rozprowadź. Na wierzchu ciasta poukładaj połówki śliwek skórką do dołu. Ciasto piecz ok. 50 minut. Jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem.

Jak zrobić kruszonkę do ciasta ze śliwkami?

Jeśli chcesz, by to wilgotne ciasto miało chrupiący wierzch, przed wstawieniem do piekarnika posyp je kruszonką. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy rozkruszyć w placach kawałki schłodzonego masła z mąką i cukrem. A potem posypać nimi ciasto. Proporcje składników na kruszonkę to zwykle 2 części mąki, 1 część tłuszczu i 1 część cukru. Czyli np. 100 g mąki pszennej, 50 g masła i 50 g tradycyjnego cukru.

Czytaj też:
Piekę kruchy spód i napełniam go kremem i owocami. Ta prosta tarta smakuje, że palce lizać
Czytaj też:
Ciasto z wiśniami robię bez proszku do pieczenia. Pięknie wyrasta i rewelacyjnie smakuje

Źródło: smaki.pl