Delikatne mięso, łagodny smak, mało ości. Ta tania ryba jest idealna dla dzieci i seniorów

Delikatne mięso, łagodny smak, mało ości. Ta tania ryba jest idealna dla dzieci i seniorów

Dodano: 
Filety z mintaja
Filety z mintaja Źródło: Shutterstock / Mironov Vladimir
Ceny ryb potrafią przyprawić o zawrót głowy. Na szczęście w ladach chłodniczych da się też znaleźć tańsze propozycje, które zasługują na naszą uwagę. Ta jest na tyle smaczna, że może konkurować z dorszem.

Coraz trudniej jest się zastosować do zaleceń dietetyków, którzy mówią, że ryby powinniśmy jeść co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Względy zdrowotne przegrywają niestety ze zbyt wysoką ceną. Jednak między rybami kosztującymi 70-90 zł za kilogram, można też znaleźć takie za 30-40 zł. Dziś właśnie taka propozycja, która sprawdzi się nawet w diecie dzieci i osób starszych.

Kilka słów o mintaju

Rybą, na którą chciałabym zwrócić waszą uwagę, jest mintaj. To ryba morska, należąca do rodziny dorszowatych. Charakteryzuje się białym mięsem o delikatnym smaku i konsystencji i małą ilością ości. Ta niezbyt tłusta ryba gromadzi mniej metali ciężkich niż np. tuńczyk. Powyższe względy sprawiają, że rybę tę bez obaw można podać nawet osobom o wrażliwych żołądkach i organizmach. Wszyscy z pewnością docenią jej smak, porównywalny ze smakiem dorsza. Ryba ta będzie też łagodniejsza dla naszych kieszeni, bo jest mniej więcej o połowę tańsza niż dorsz.

Wartość odżywcza mintaja

Mintaj, jak każda ryba dostarcza pełnowartościowego białka. Odznacza się niedużą zawartością tłuszczu, a 100 g to tylko ok. 85 kcal. Ryba ta jest lekkostrawna, bogata w witaminy z grupy B, selen, fosfor i jod. Z tego powodu jest idealna dla dzieci, osób starszych i dbających o linię. A jeśli zaspokaja potrzeby grup o wyższych wymaganiach dietetycznych, to oznacza, że tak naprawdę będzie dobra dla każdego.

Jak przyrządzić mintaj?

Mintaj jest rybą, którą można przyrządzić na wiele sposobów. To dlatego, że ma delikatny, lekko słodkawy smak, który dobrze komponuje się z różnymi składnikami. Ryba ta idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania, gotowania na parze i duszenia. Można ją smażyć w panierce, z dodatkiem ziół, dusić w sosie pomidorowym czy z warzywami. Z ryby tej przyrządzicie np. pyszne kotlety w piekarniku.

Czytaj też:
Spróbowałem tej polskiej ryby i zapomniałem o dorszu. Smakuje lepiej i kosztuje mniej
Czytaj też:
Pyszna ryba z dodatkiem, który ma samych wrogów. Przygotuj ją dzień wcześniej, a obiad będziesz mieć z głowy

Źródło: smaki.pl