Kuchnia francuska słynie z wybornych dań wytrawnych, ale też z wyrafinowanych słodkości. Są proste, delikatne i bogate w smaku. Tu wymienić należy np.: clafoutis – owoce zapiekane w cieście naleśnikowym, eklery – podłużne ciastka z ciasta parzonego, nadziewane kremem, croissant'y – rogaliki z ciasta francuskiego, tarte tatin – odwróconą tartę z jabłkami czy rozmaite tarty z kremami i owocami. Ciastem nieco zbliżonym do tarty jest też galette (czyt. galet). Dziś pokażemy wam, jak je zrobić.
Co to jest galette?
Galette to tradycyjne ciasto francuskie, które może być serwowane w wersji słodkiej lub wytrawnej. Charakteryzuje się płaskim kształtem i cienkim ciastem, które skrywa farsz. Zazwyczaj ma kształt okrągłego placka, który formowany jest bezpośrednio na blasze. Występuje w wielu odmianach. Popularne jest np. galette z ciasta francuskiego z kremem migdałowym czy galette z ciasta kruchego, napełnionego owocami. W wersji wytrawnej robi się np. galette z ciasta gryczanego i nadziewa je np.: szynką, szpinakiem, grzybami, jajkami.
Jak zrobić galette z truskawkami?
Galette można spokojnie nazwać tartą, choć robi się je nieco prościej. Ciastem nie trzeba bowiem wylepiać formy. Wystarczy je tylko rozwałkować, napełnić farszem i zawinąć brzegi do środka, by „trzymały” farsz.
Przepis: Galette z truskawkami
Słodka tarta wypełniona kawałkami truskawek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 150 g masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 żółtko
Na farsz:
- 400 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone na kawałki, zimne masło. Składniki rozetrzyj w palcach. Dodaj zimną wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na pół godziny do lodówki.
- Przygotowanie truskawekTruskawki umyj, osącz, odszypułkuj. Każdą pokrój w grubsze plasterki. Wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Pieczenie ciastaCiasto rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Przełóż je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wyłóż truskawki, pozostaw wolne brzegi o szerokości ok. 6 cm. Brzegi ciasta zawiń na owoce. Ciasto posmaruj żółtkiem. Piecz ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać słodkie galette?
Galette można podać na ciepło (tuż po upieczeniu) lub na zimno. Można je udekorować świeżymi owocami, tymi samymi, które tworzą farsz. Smak tego deseru doskonale też dopełni kulka lodów waniliowych czy łyżka jogurtu greckiego wymieszanego z odrobiną miodu. Galette można też oprószyć cukrem pudrem, posypać posiekanymi orzechami lub polać sosem karmelowym.
Czytaj też:
Krucha tarta z jabłkami jest przepyszna i prosta. Z tego przepisu zawsze się udajeCzytaj też:
Te babeczki z truskawkami robię szybko i bez miksera. Znikają nim zdążą wystygnąć