Krucha tarta z jabłkami jest przepyszna i prosta. Z tego przepisu zawsze się udaje

Krucha tarta z jabłkami jest przepyszna i prosta. Z tego przepisu zawsze się udaje

Dodano: 
Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami Źródło:Shutterstock / Esin Deniz
Sekretem idealnej tarty jest krótko wyrabiane i odpowiednio schłodzone kruche ciasto, z którego możesz również upiec tradycyjną szarlotkę. Sprawdź, jak przygotować idealną na każdą okazję tartę z jabłkami.

Uwielbiam tarty ze słodkim i wytrawnym nadzieniem, ale tartę z jabłkami darzę szczególnym sentymentem, bo jest to pierwsze ciasto, które upiekłem z niewielką pomocą mojej babci. Do przygotowania tarty z jabłkami możesz użyć świeżych jabłek lub jabłek smażonych ze słoika. Ja doprawiam jabłka cynamonem oraz mielonymi goździkami. Jeżeli wolisz delikatniejsze w smaku wypieki z jabłkami, to pomiń dodanie przypraw korzennych lub dodaj jedynie cynamon.

Jak zrobić tartę z jabłkami?

Kruchą tartę z jabłkami przygotujesz w kilku prostych krokach, a do tego z łatwo dostępnych składników. M.in. z tych właśnie powodów zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na ten klasyczny deser. Ta tarta zawsze się udaje i jest przepyszna.

Przepis: Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami to ciasto, które nie wymaga wiele pracy i wyjątkowych umiejętności. Składniki w przepisie policzone są na formę o średnicy 24-26 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
2 godz. 15 min.
Liczba porcji
8

Składniki

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 600 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kaszy manny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Dodaj cukier puder i wymieszaj. Utwórz w suchych składnikach wgłębienie i dodaj 2 żółtka, 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18% i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrób jednolite, elastyczne ciasto.
  2. ChłodzenieZ gotowego ciasta odkrój 1/3. Z ciasta uformuj 2 kule. Mniejszą kulę ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika. Większą kulę ciasta owiń folią spożywczą i włóż do lodówki. Schładzaj ciasto około 60 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie do tarty.
  3. Przygotowanie nadzieniaJabłka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz. Pokrój jabłka na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokrój na cienkie plasterki lub zetrzyj na szatkownicy. Przełóż jabłka do miski. Dodaj sok z cytryny, kaszę mannę, cynamon i mielone goździki. Delikatnie wymieszaj. Jeżeli nadzienie jest zbyt kwaśne, to dodaj cukier do smaku.
  4. Wałkowanie ciastaWyjmij z lodówki większą kulę ciasta. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, nawiń na wałek i przełóż do formy o średnicy 24-26 cm. Pokryj ciastem nie tylko dno formy do tarty, ale także brzegi. Jeżeli ciasto wystaje poza brzegi, to odkrój jego nadmiar. Z resztek ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do zamrażalnika. Przełożone do foremki ciasto ponakłuwaj widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Na papier do pieczenia wsyp suchą fasolę lub groch.
  5. Podpiekanie spoduNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw obciążony spód tarty do gorącego piekarnika i piecz 12-15 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i zdejmij papier do pieczenia.
  6. Wykładanie nadzieniaNa podpieczony spód tarty wyłóż przygotowane wcześniej nadzienie. Równomiernie rozprowadź jabłka po całej powierzchni kruchego spodu.
  7. DekorowanieWyjmij ciasto z zamrażalnika. Rozwałkuj je na cienki placek i pokrój na paski o szerokości 1 cm. Do krojenia ciasta możesz użyć noża do pizzy lub specjalnego radełka, dzięki któremu ciasto będzie miało falowany brzeg. Układaj paski ciasta na nadzieniu jabłkowym, tworząc kratkę.
  8. PieczenieWstaw tartę z jabłkami do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 35-40 minut. Gotową tartę wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Ostudzoną tartę z jabłkami przed podaniem posyp przesianym cukrem pudrem z dodatkiem wanilii. Polecam również serwowanie tarty z jabłkami z gałką lodów i kleksem bitej śmietany. Najlepiej wtedy podać ciepłą tartę. Jeśli chcesz podgrzać ciasto, włóż je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni Celsjusza. Możesz też podgrzać kawałki tarty w mikrofalówce. Jednak na polecam piekarnik, bo wtedy tarta nie traci swojej chrupkości.

Przydatne wskazówki do przepisu na tartę z jabłkami

Zanim zaczniesz przygotowywać domową tartę, zapoznaj się z poniższymi wskazówkami. Niektóre mogą okazać się cenne.

  • Z powyższego przepisu możesz również przygotować minitarty z jabłkami. To rozwiązanie sprawdza się na imprezach.
  • Jeżeli chcesz przyspieszyć przygotowanie tarty z jabłkami, to z zamrożonego cista nie wycinaj pasków, by ułożyć kratkę, a zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i posyp nim nadzienie jabłkowe.
  • Jabłka możesz zastąpić innymi owocami np. gruszkami, morelami lub śliwkami. Doskonale smakuje również krucha tarta z truskawkami.
  • Do jabłkowego nadzienia możesz dodać posiekane orzechy włoskie. Nie muszą być pokrojone zbyt drobne – fajnie, gdy w nadzieniu znajdą się większe kawałki.

Czytaj też:
Podsmaż jabłka i zalej je ciastem. Szarlotkę z patelni zrobią nawet dzieci
Czytaj też:
Przepis na ciasto z kaszą manną dostałam od sąsiadki. Składniki wystarczy wymieszać łyżką