Robię pampuchy z tego przepisu. Moje kluski na parze są tak delikatne, że rozpływają się w ustach

Robię pampuchy z tego przepisu. Moje kluski na parze są tak delikatne, że rozpływają się w ustach

Dodano: 
Pampuchy
Pampuchy Źródło:Shutterstock / iMarzi
Kluski na parze to klasyka kuchni polskiej. Można je podawać z różnymi dodatkami oraz nadziewać. Przygotowanie idealnych pampuchów wymaga przestrzegania kilku prostych zasad. Sprawdź, jak zrobić lekkie i puszyste kluski na parze z ciasta drożdżowego.

Pampuchy tradycyjnie podawane są nie tylko ze słodkimi dodatkami np. śmietaną i świeżymi owocami lub sosem owocowym, ale także m.in. z gulaszem. Sekretem smaku i wyjątkowej konsystencji klusek gotowanych na parze jest ciasto drożdżowe. Ja robię pampuchy zgodnie z tradycyjnym przepisem kuchni polskiej, który uwzględnia dodanie rozczynu z mleka, świeżych drożdży, mąki oraz cukru. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany i dwukrotnie zwiększyć swoją objętość, zanim zostanie dodany do reszty składników.

Jak zrobić tradycyjne pampuchy (kluski na parze)?

Pampuchy to gotowane na parze kluski z ciasta drożdżowego. Podczas przygotowywania pampuchów niezbędne jest zwrócenie uwagi na temperaturę składników. Do ciasta drożdżowego nie dodaje się składników o niskiej temperaturze. Zanim do mąki dodasz jajka, wyjmij je z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Możesz również lekko podgrzać mąkę, przesypując ją do miski i wstawiając do piekarnika, który został nagrzany do 50 stopni Celsjusza. Mleko przed dodaniem do rozczynu wymaga podgrzania, a masło musisz stopić.

Wskazówka: jeżeli nie masz garnka do gotowania na parze lub np. bambusowego parowaru, który doskonale sprawdza się nie tylko podczas przyrządzania potraw kuchni azjatyckiej, to możesz ugotować pampuchy, korzystając z lnianej ściereczki, gazy lub tetrowej pieluchy. W tym celu materiał musisz rozłożyć na garnku, obwiązać sznurkiem i przykryć podczas gotowania metalową miską lub garnkiem. Polecam przed użyciem wygotować materiał w wodzie z dodatkiem soli (ściereczka nie może pachnieć detergentami). Zwróć uwagę, czy rogi materiału nie są zbyt luźne – jeżeli będą znajdowały się blisko palnika, to mogą się zapalić.

Opcjonalnie do gotowania pampuchów możesz użyć wyłożonego specjalnym papierem do gotowania na parze metalowego sitka, które przykryjesz garnkiem lub miską. Dno naczynia/materiału, na którym będą gotowały się pampuchy, nie może dotykać powierzchni wody.

Przepis: Pampuchy

To tradycyjny przepis na kluski na parze.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz. 10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
558 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g masła
  • 2 całe jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka wyjmij z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta drożdżowego, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Masło stop w rondelku, uważając, żeby się nie przypaliło. Mleko lekko podgrzej – jego temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza. Jeżeli mąkę przechowujesz w chłodnej spiżarni, to ogrzej ją wcześniej do temperatury pokojowej.
  2. Przygotowanie rozczynuZrób rozczyn z 1/3 szklanki ciepłego mleka, świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru oraz 3-4 łyżek mąki pszennej. Wymieszaj wszystkie składniki, przykryj ściereczką lub talerzykiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn jest gotowy, gdy podwoi swoją objętość.
  3. Łączenie składnikówW przesianej do miski mące zrób wgłębienie. Wbij do mąki jajka oraz dodaj letnie masło, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Porada: przygotowując pampuchy, które mają być podawane ze słodkimi dodatkami, możesz zwiększyć ilość cukru do 50 g. Polecam utrzeć jajka z cukrem przed dodaniem do mąki.
  4. Wyrabianie ciasta drożdżowegoWyrób jednolite, elastyczne ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto powinno być dobrze napowietrzone. Możesz wyrobić ciasto ręcznie lub robotem kuchennym. Ciasto drożdżowe jest gotowe, gdy nie klei się do rąk oraz brzegów naczynia, w którym jest wyrabiane.
  5. Wyrastanie ciastaUformuj wyrobione ciasto drożdżowe w kulę, umieść w misce i przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie czasu wyrastania odpowietrz ciasto drożdżowe, kilka razy je ugniatając, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  6. Formowanie pampuchówPosyp stolnice niewielką ilością mąki pszennej i rozwałkuj ciasto drożdżowe na placek o grubości około 2 cm. Za pomocą szklanki wykrawaj z ciasta niewielkie kółka. Każde kółko ciasta uformuj w bułeczkę, zawijając jego brzegi do środka i robiąc kulkę. Gotowe pampuchy (kluski na parze) ułóż na posypanej mąką pszenną desce lub półmisku, przykryj ściereczką i pozostaw na około 15 minut do wyrośnięcia. Możesz również przygotować pampuchy ze słodkim farszem np. ze świeżych owoców lub konfitury. Wystarczy, że na środku kółka z ciasta drożdżowego ułożysz farsz i uformujesz niewielkie bułeczki, zawijając brzegi do środka. W międzyczasie przygotuj garnek i wkład do gotowania na parze oraz zagotuj wodę.
  7. GotowanieGdy woda zacznie wrzeć, gotuj pampuchy partiami, pod przykryciem, około 10 minut.

Z czym podawać pampuchy (kluski na parze)?

Pampuchy możesz podawać z różnymi dodatkami np. polane śmietaną lub jogurtem naturalnym z dodatkiem cukru (opcjonalnie miodu) i ekstraktu waniliowego oraz udekorowane świeżymi owocami np. borówkami i czerwonymi porzeczkami. Do pampuchów doskonale pasują również musy, gęste soki owocowe, konfitury i dżemy.

Same pampuchy (kluski na parze), o ile nie dodasz do ciasta więcej cukru niż 1 łyżeczka do rozczynu, mają neutralny smak i mogą być podawane również z wytrawnymi dodatkami np. gulaszem, kremowym sosem pieczarkowym, sosem pomidorowym, stopionym masłem, zrumienioną na maśle bułką tartą bądź skwarkami.

Czytaj też:
Raz, dwa mieszam gęste ciasto i gotuję kluski. Smakują obłędnie z sosem z powideł
Czytaj też:
Te pyzy z mięsem nie mają sobie równych. Poznaj przepis ze starej książki kucharskiej i zużyj mięso z rosołu