Listopad to u mnie czas próbowania różnych wersji kruchych ciasteczek, aby wybrać te, które zrobię na Boże Narodzenie. Lubię przypominać sobie sprawdzone smaki i testować nowe. Połączenie cytryny i maku w prostych, kruchych ciasteczkach to wręcz mistrzostwo świata. Przepis jest bardzo łatwy, dlatego to wypiek, który śmiało można przygotować razem z dziećmi.
Jak zrobić cytrynowe ciasteczka z makiem?
Przepis jest prosty, a bazą ciasteczek jest klasyczne ciasto kruche. Tu warto pamiętać o jednej zasadzie: ciasto kruche lubi zimno. To oznacza, że masło do jego przygotowania powinno być schłodzone: takie ciasto trudniej się zagniata, dlatego warto kostkę masła na początku posiekać nożem i dopiero dodać resztę składników. Należy je zagnieść możliwie szybko, aby nie ogrzewało się od ciepła rąk. Gotowe koniecznie schłodź dodatkowo w lodówce.
I tu od razu przypomnę trik, który podpatrzyłam u zawodowej cukierniczki. Nigdy nie lubiłam rozwałkowywania zimnego, twardego ciasta kruchego. Cukierniczka pokazała prosty patent na obejście tego: rozwałkuj ciasto przed włożeniem do lodówki. Ja kładę kawałek ciasta pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkowuję i na płasko kładę w lodówce. Po 20-30 minutach wyciągam i już tylko wycinam z niego kształty ciastek. Bardzo ten sposób polecam, bo rzeczywiście ułatwia pracę. Od razu praktyczna uwaga: surowe ciasto kruche można mrozić i wykorzystać później.
Świeżo upieczone, gorące ciasteczka są bardzo delikatne i kruche. Wystudź je, aby się nie łamały i nie kruszyły.
Wskazówka: masło w przepisie można zastąpić margaryną do pieczenia, bazowe ciasto dzięki temu będzie miało bardziej neutralny smak.
Przepis: Cytrynowe ciasteczka z makiem
Proste, kruche ciasteczka.
- Kategoria
 - Deser
 - Rodzaj kuchni
 - tradycyjna
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Czas gotowania
 - 15 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 1082 w każdej porcji
 
Składniki
- 300 g mąki pszennej
 - 200 g masła
 - 100 g cukru pudru
 - 1 żółtko
 - skórka otarta z jednej cytryny
 - 2 łyżki maku
 
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZimne masło posiekaj, dodaj mąkę, cukier, żółtko, skórkę z cytryny i zagnieć szybko na jednolitą masę. Dodaj mak, zagnieć, zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na ok. 30 minut do lodówki.
 - Pieczenie ciastaCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego koła lub inne kształty. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
 
Jak podawać cytrynowe ciasteczka z makiem?
To idealne ciasteczka na deser do popołudniowej kawy, herbaty czy szklanki mleka lub kakao. Takie ciasteczka świetnie się sprawdzają na Boże Narodzenie: pięknie wyglądają jako część miksu różnych ciastek i pierników na świątecznych stołach. Można je upiec nawet 2-3 tygodnie wcześniej i przechowywać w szczelnym, suchym pojemniku.
Czytaj też:
Świąteczne kruche gwiazdki w czekoladzie pokocha każdy. Prosty przepis na idealne ciasteczkaCzytaj też:
To ciasto z kruszonką zawsze pachnie świętami. Musisz poznać mój sekret idealnej drożdżówki
