Raz, dwa mieszam gęste ciasto i gotuję kluski. Smakują obłędnie z sosem z powideł
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Raz, dwa mieszam gęste ciasto i gotuję kluski. Smakują obłędnie z sosem z powideł

Dodano: 
Ciasto na kluski kładzione
Ciasto na kluski kładzione Źródło:Shutterstock / taranova oxana
Choć można kupić przeróżne makarony, to nie ma jednak jak domowe kluski. Dziś zapraszamy was na wielkopolskie kluski kładzione podane na słodko. Będą idealne na podwieczorek lub słodką kolację.

Włosi mają swoje makarony, a my rozmaite, przepyszne kluski. Wśród nich ważne miejsce zajmują kluski ziemniaczane, np. kluski śląskie, kopytka czy kluski szare. Popularne są też kluski leniwe, a także kluski lane i zacierki. Ich przygotowanie nie jest zbyt trudne, a smak jest nie do podrobienia. Dziś proponujemy przygotować wielkopolskie kluski kładzione z myślą o podwieczorku lub słodkiej kolacji. Będzie pysznie i domowo.

Z czego robi się kluski kładzione?

Znacie już kluski kładzione? Jeśli nie, koniecznie musicie ich spróbować. Ciasto na nie robi się z podstawowych składników, czyli jajek, mąki, mleka i odrobiny soli. Trzeba z nich rozmieszać gęste ciasto, które kładzie się na wrzątek i chwilę gotuje. W ten sposób otrzymuje się nieregularne, puszyste i pełne smaku kluchy. Można je podać na obiad, jako dodatek do dań obiadowych, a także zaserwować na słodko.

Zamiast mleka do ciasta na kluski kładzione można dodać wodę lub bulion. Takie kluski będą idealnie smakować podane np. z duszonym mięsem. Jajka na kluski kładzione można wymieszać w całości z mąką i płynem albo połączyć najpierw same żółtka, a potem dodać lekko ubite białka. Dzięki temu kluski po ugotowaniu będą bardziej puszyste. Ciasto można też wzbogacić łyżeczką stopionego masła. Kluski będą miały pełniejszy sak.

Jak zrobić kluski kładzione na słodko?

Nim zaczniesz mieszać ciasto na kluski kładzione, nastaw duży garnek wody. Wcześniej możesz też zrobić słodki sos.

Przepis: Kluchy kładzione

Kluski kładzione z sosem z powideł

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 2-3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • sól

Na sos:

  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • cynamon
  • cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta na kluskiW dużym garnku zagotuj wodę. Jajka wybij do miseczki, dodaj mleko, wymieszaj rózgą. Dodaj mąkę i dużą szczyptę soli i wymieszaj gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj do niego nieco więcej mąki. Powinno być mniej więcej takie, jak na zdjęciu.
  2. Gotowanie klusekWodę w garnku trochę posól. Maczaj w niej łyżkę, a potem nabieraj na nią po 1/3-1/2 łyżki ciasta. Ciasto kładź na gorącą, lekko gotującą się wodę. Możesz sobie przy tym pomóc drugą łyżką. W ten sposób zużyj całe ciasto. Kluski delikatnie przemieszaj, gotuj na średnim ogniu, aż zaczną wypływać na powierzchnię. Wtedy odczekaj jeszcze minutę i wyłów je łyżką cedzakową na talerze.
  3. Przygotowanie sosu do klusekPowidła wymieszaj z gęstą śmietaną. Sos dopraw do smaku mielonym cynamonem i w razie potrzeby cukrem. Każdą porcję klusek podlej odrobiną sosu, od razu podawaj.

Z czym można podać kluski kładzione?

Kluski kładzione można też podać na słodko z innymi dodatkami. Doskonale będą smakować polane stopionym masłem lub słodką śmietanką, a do tego posypane cukrem. Z powodzeniem można je też podać z mlekiem lub zupą owocową.

W wersji wytrawnej kluski kładzione podaje się np. okraszone cebulką albo cebulką podsmażoną z boczkiem lub kiełbasą. Dodatkowo można je pospać pokruszonym, białym serem. Kluski kładzione możesz też podać jako dodatek do duszonych mięs, a także z sosem grzybowym.

Czytaj też:
Wsypuję do ciasta 2 łyżki tej kaszy. Kopytka zawsze wychodzą pulchne i delikatne
Czytaj też:
Przepis na te szare kluski zdradziła mi moja babcia. Mogę je jeść każdego dnia, a najlepiej smakują z okrasą