Robię szarlotkę na bułkach, a każdy pyta, gdzie kupiłam tak dobre ciasto. Tani deser mam w niecałą godzinę

Robię szarlotkę na bułkach, a każdy pyta, gdzie kupiłam tak dobre ciasto. Tani deser mam w niecałą godzinę

Dodano: 
Szarlotka na bułkach
Szarlotka na bułkach Źródło:Katarzyna Świerczyńska
Szarlotka na bułkach to ciasto, które można zrobić z wczorajszych, lekko czerstwych bułek. Ale przyznam się do czegoś: czasem specjalnie kupuję pszenne bułki tylko po to, aby zrobić ten jabłecznik.

Jest zaskakująco smaczna, miękka i soczysta w środku i przyjemnie chrupiąca na zewnątrz. Szarlotka na bułkach to jeden z moich ulubionych przepisów na tanie ciasta. Jeśli zostały ci bułki, które już niekoniecznie nadają się do zjedzenia, upiecz z nich właśnie to ciasto, a jestem pewna, że zachowasz ten przepis na zawsze.

Jak zrobić szarlotkę na bułkach?

Do zrobienia tego ciasta potrzebujesz zwykłe, pszenne bułki (jeśli to małe kajzerki, weź cztery). Sprawdzi się tu także pszenna bagietka albo resztki chałki drożdżowej. Przepis jest prosty, ale warto pamiętać o kilku rzeczach.

  • Nie przejmuj się, że płyn z mleka i jajek nie pokrywa bułek całkowicie. Postaraj się równomiernie oblać, ale nie musi to być zrobione idealnie.
  • Układając kolejne warstwy, nie ugniataj ich. Jabłka powinny być luźno ułożone, chodzi o to, aby topiące się z wierzchu masło, spłynęło potem przez wszystkie warstwy ciasta.
  • Możesz doprawić jabłka na swój sposób: jeśli nie lubisz cynamonu, pomiń go. Do jabłek można dodać także rodzynki albo posiekaną, kandyzowaną skórkę pomarańczy.
  • Foremka powinna być dobrze wysmarowana masłem. W razie potrzeby użyj więcej masła niż w przepisie (to do smarowania formy powinno być w temperaturze pokojowej), to do układania na wierzchu, lepiej mieć schłodzone – łatwiej je wtedy pokroić na plasterki.

Ja do swojej szarlotki na bułkach wykorzystuję małą tortownicę o średnicy 19 cm. Podane proporcje sprawdzą się również na zwykłą keksówkę.

Przepis: Szarlotka na bułkach

Ciasto z jabłkami przekładane kawałkami pszennych bułek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
496 w każdej porcji

Składniki

  • 3 pszenne bułki
  • 4 jabłka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g masła
  • 2 łyżki płatków migdałów

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie bułek
    Szykowanie bułek
    Bułki pokrój na cienkie plasterki. Wymieszaj mleko z jajkiem, łyżką cukru i ekstraktem waniliowym. Polej tym płynem bułki.
  2. Szykowanie jabłek
    Szykowanie jabłek
    Jabłka zetrzyj na grubej tarce. Dodaj cynamon i łyżkę cukru, wymieszaj.
  3. Układanie warstw szarlotki
    Układanie warstw szarlotki
    Dno foremki wysmaruj częścią masła. Ułóż warstwę bułek, warstwę jabłek, znowu bułek, jabłek i na końcu bułek.
  4. Pieczenie ciasta
    Pieczenie ciasta
    Resztę masła pokrój na wąskie plasterki i poukładaj na wierzchu. Posyp migdałami. Piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  5. Serwowanie ciasta
    Serwowanie ciasta
    Gotowe ciasto ostudź przed krojeniem (najlepiej w lodówce). Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Jeśli chcesz pokroić szarlotkę na bułkach na idealne kawałki, najpierw ją dobrze ostudź i włóż na jakiś czas do lodówki. Ale to ciasto rewelacyjnie smakuje na ciepło i przyznam, że u mnie w domu tak ją zjadamy. Kawałki na talerzu może nie są wtedy idealne, ale smak wszystko wynagradza. Do takiej szarlotki podawanej na gorąco oczywiście można dołożyć gałkę lodów waniliowych albo śmietankowych.

Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka

Źródło: smaki.pl