Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy

Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy

Dodano: 
Szarlotka sypana
Szarlotka sypana Źródło:Katarzyna Świerczyńska
Kiedy pierwszy raz spróbujesz szarlotki sypanej, nie uwierzysz, że jej zrobienie jest tak łatwe, a najbardziej pracochłonne w całym przepisie jest starcie jabłek na tarce.

Szarlotka sypana to ciasto, które – jeśli go raz spróbujesz – mocno zapada w pamięć. I ja mam na to dowód. Niedawno zadzwonił do mnie znajomy, z którym nie widziałam się jakieś 10 lat. „Dzwonię, bo kiedyś zrobiłaś takie dobre ciasto z jabłkami i czy możesz mi dać przepis?” W mojej głowie gonitwa myśli. Jakie ciasto z jabłkami? Jak mam pamiętać, co piekłam lata temu? Kolega szybko przyszedł z pomocą: „Tam była kasza manna i mówiłaś, że nie trzeba robić żadnego ciasta”. No to wszystko jasne! Szarlotka sypana! A ja nawet jak o tym teraz piszę, uśmiecham się, że komuś to ciasto tak mocno zapadło w pamięć.

Szarlotka sypana – co to za ciasto?

Założę się, że jeśli macie gdzieś zachowane stare przepiśniki swoich babć czy mam, to jest duża szansa, że znajdziecie w nich przepis na szarlotkę sypaną. To przepis z cyklu tych szybkich i prostych. Suche składniki wystarczy wymieszać, jabłka zetrzeć i na zmianę wysypać w tortownicy. Na wierzch kładzie się starte schłodzone masło, które robi całą robotę, topiąc się i przenikając przez kolejne warstwy jabłek i sypkich składników. Ciasto jest mocno jabłkowe i mocno maślane. W niektórych przepisach znajdziecie zamiast masła margarynę, ale moim zdaniem, tu nie ma miejsca na kompromisy: to właśnie masło sprawia, że szarlotka sypana jest tak wyjątkowa. Ja ostatnio usłyszałam o niej wręcz, że to ciasto, które mogłyby serwować najlepsze restauracje.

Jak zrobić szarlotkę sypaną?

Nie ma tu żadnej wielkiej filozofii, ale warto pamiętać o kilku rzeczach. Najważniejsza, to aby nie uklepywać i nie dociskać jabłek. Muszą być nieco luźno ułożone, mieć trochę powietrza, żeby topiące się masło mogło przejść przez kolejne warstwy. Tu nie chodzi też o to, aby warstwy były ułożone jak od linijki. Siłą rzeczy sypkie składniki będą wnikać pomiędzy jabłka.

W moim przepisie jest sporo cynamonu, a do jabłek dodatkowo daję sok z cytryny, aby jeszcze bardziej podbić kwaśność jabłek. Najlepiej pasują tu właśnie kwaśne odmiany, ja najbardziej lubię szare renety, doskonałe będą także antonówki. Jeśli nie lubisz cynamonu, możesz go pominąć, albo dać mniej. Możesz wówczas dodać do jabłek ekstrakt waniliowy. Gotową szarlotkę możesz posypać cukrem pudrem.

Ważne: choć ciężko wytrzymać, to zanim zaczniesz kroić szarlotkę, ciasto powinno dobrze ostygnąć.

Przepis: Szarlotka sypana

Prosta szarlotka bez zagniatania i robienia ciasta. Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
366 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanki mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 8 jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składników
    Szykowanie składników
    Kostkę masła włóż do zamrażarki. Suche składniki – mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon – dokładnie wymieszaj. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Układanie warstw
    Układanie warstw
    Suche składniki podziel na trzy części (np. przesyp do kubków lub misek). Pierwszą część wysyp równomiernie na spód formy. Wyłóż w miarę równą warstwą połowę jabłek. Na jabłka wysyp kolejną część suchych składników i wyłóż na nie połowę jabłek. Wysp na nie ostatnią część suchych składników.
  3. Szykowanie masła
    Szykowanie masła
    Szarlotka z wysypanymi warstwami powinna wyglądać mniej więcej, jak na zdjęciu. Nie musi być idealnie równa, bo chodzi o to, aby jabłka nie były ubite. Kiedy warstwy szarlotki są zrobione, wyjmij dobrze schłodzone masło i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Wykładanie masła
    Wykładanie masła
    Starte wiórki masła wyłóż na wierzch szarlotki.
  5. Pieczenie ciastaPiec ciasto przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Krój, kiedy będzie dobrze schłodzone.

Czytaj też:
A gdyby tak upiec grejpfruty? To deser doskonały!
Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku

Źródło: smaki.pl