Wsyp 1 szklankę do ciasta, a poczujesz różnicę. Ta babka makowa smakuje jak marzenie
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Wsyp 1 szklankę do ciasta, a poczujesz różnicę. Ta babka makowa smakuje jak marzenie

Dodano: 
Babka makowa
Babka makowa Źródło:Shutterstock / Bidna Iryna
Mak kojarzy się z zimowymi świętami, jednak można go też wykorzystać do wielkanocnych wypieków. Proponujemy wsypać go do babki ucieranej, a zobaczycie i poczujecie różnicę. To ciasto będzie kusiło.

Jak Wielkanoc to baby i babki. Różne – drożdżowe, ucierane, piaskowe. Gdy upieczecie je w formie z kominkiem i postawicie na stole od razu wiadomo, że są święta. Jednak babki doskonale będą też wyglądać upieczone w klasycznej keksówce. Dziś zapraszamy was na babkę makową. Wygląda przepięknie, a jeszcze lepiej smakuje.

Czy mak do babki makowej trzeba gotować?

Maku do babki makowej nie trzeba gotować. A to dlatego, że nie mieli się go tak, jak do makowca. Poza tym jest on dodawany w stosunkowo niedużej ilości, nie będzie więc wyczuwalna jego lekka goryczka.

W babce makowej najlepiej sprawdzi się mak cały, niemielony. Jest bowiem sypki i idealnie rozprowadza się w cieście. Mak mielony nie będzie tu najlepszym wyborem, bo nie będzie wyglądał w cieście tak apetycznie, jak całe ziarenka.

Przepis na babkę makową

Ta babka jest lekka i sypka, również dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej.

Przepis: Babka makowa

Babka ucierana z dodatkiem maku

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób przygotowania

  1. Ucieranie ciastaMiękkie masło ucieraj z cukrem, dodając co jakiś czas po jednym jajku. Do puszystej masy przesiej obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj mleko, mak, sok z cytryny i aromat, wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastaFormę na babkę z kominkiem wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż co niej ciasto. Piecz je ok. 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli nie, wydłuż nieco czas pieczenia. Przestudzoną babkę wyjmij z formy i udekoruj wg uznania.

Czym udekorować babkę makową?

Do dekoracji babki makowej najlepiej nadaje się biały lukier. Wygląda lekko i nie przytłacza wypieku smakiem. Babkę makową można też po prostu oprószyć cukrem pudrem. Będzie się prezentować równie apetycznie. Wielbiciele czekolady mogą zaś wybrać białą polewę czekoladową. Dopełnieniem całości mogą być, tak jak u nas, usmażone w cukrze plasterki cytryny czy pomarańczy. Babkę można także posypać migdałami w płatkach. Ich smak doskonale komponuje się z makiem.

Czytaj też:
Puchata, lekka jak obłok baba drożdżowa. Doskonale smakuje i zdobi wielkanocny stół
Czytaj też:
Te ciasta na Wielkanoc na pewno się udadzą. 15 sprawdzonych przez nas przepisów

Źródło: smaki.pl