Przygotowuję je w 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika mam najlepszy deser na weekend

Przygotowuję je w 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika mam najlepszy deser na weekend

Dodano: 
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami Źródło: Shutterstock / nelea33
Za pasem weekend, a więc przydałoby się słodkie co nieco. Ja zwykle przygotowuję proste ciasto ucierane. Mało przy nim pracy, a po dodaniu owoców jest soczyste, aromatyczne i po prostu pyszne!

Nie przepadam za ciastami z kremem. Nie lubię ich jeść, bo są kaloryczne i tłuste, ani robić, bo dużo przy nich pracy. Za to wysoce cenię sobie ciasta ucierane. Ich wielką zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania, a także doskonały smak. Ciasta te poza tym długo zachowują świeżość, choć o tym w moim domu trudno się przekonać. Te wypieki bowiem zwykle znikają w kilka chwil.

Czym wzbogacić ciasto ucierane?

Ciasto ucierane, zwane jest też inaczej piaskowym lub biszkoptowo-tłuszczowym. Jest to lekkie ciasto, któremu smaku, wilgotności i przyjemnej miękkości dodaje tłuszcz. Do ciasta tego doskonale pasują różne dodatki, a zwłaszcza owoce. Można wykorzystać tu świeże owoce sezonowe albo owoce mrożone. O tej porze roku doskonale sprawdzą się śliwki, jabłka i gruszki. Smak tego ciasta podniosą też morele, brzoskwinie i owoce jagodowe.

Poza owocami do tego ciasta warto też dodać kakao. Gdy wymieszacie je z częścią ciasta, przygotujecie babkę marmurkową. Świetnym dodatkiem do ciasta ucieranego będzie także posiekana czekolada.

Jak zrobić ciasto ucierane ze śliwkami?

Przygotowanie tego ciasta zaczynam od rozgrzania piekarnika i naszykowania śliwek. Owoce trzeba umyć, osuszyć, a potem każdą przekroić na pół i usunąć ze środka pestki. Teraz czas zająć się miksowaniem składników. Zwykle najpierw ucieram jajka z cukrem, a potem łączę je z olejem oraz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Z tych prostych składników powstaje dość gęste ciasto, które wystarczy przełożyć do formy, ułożyć na wierzchu połówki owoców i wstawić całość do piekarnika. Do tego momentu ciasto robię ok. 10 minut. Potem spędza jeszcze ok. 45-50 minut w piekarniku i jest gotowe do podania.

Przepis: Ciasto ucierane ze śliwkami

Szybkie i smaczne ciasto na weekend i nie tylko

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 400 g śliwek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępnePiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę natłuść masłem, posyp tartą bułką. Śliwki umyj, osusz, każdą przekrój na pół, usuń pestki.
  2. Miksowanie składnikówJajka zmiksuj, aż się spulchnią. Dalej miksuj, dodając do nich stopniowo cukier. Gdy masa będzie puszysta, krótko zmiksuj ją ze stopniowo dolewanym olejem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksuj na małych obrotach.
  3. PieczenieCiasto przelej do tortownicy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż połówki śliwek. Ciasto piecz ok. 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.

Jak udekorować ciasto ucierane ze śliwkami?

Ciasto ucierane ze śliwkami dekoruję zwykle w ten sam sposób. Gdy jest jeszcze lekko ciepłe, oprószam je cukrem pudrem. Można też jednak polać je smużkami polewy czekoladowej albo lukru.

Czytaj też:
Układam herbatniki i pokrywam pysznym kremem. Obok tej blachy nikt nie przejdzie obojętnie
Czytaj też:
Kiedy robię to prościutkie ciasto, każdy prosi o dokładkę. Przepis od ciotki to hit