Nie przepadam za ciastami z kremem. Nie lubię ich jeść, bo są kaloryczne i tłuste, ani robić, bo dużo przy nich pracy. Za to wysoce cenię sobie ciasta ucierane. Ich wielką zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania, a także doskonały smak. Ciasta te poza tym długo zachowują świeżość, choć o tym w moim domu trudno się przekonać. Te wypieki bowiem zwykle znikają w kilka chwil.
Czym wzbogacić ciasto ucierane?
Ciasto ucierane, zwane jest też inaczej piaskowym lub biszkoptowo-tłuszczowym. Jest to lekkie ciasto, któremu smaku, wilgotności i przyjemnej miękkości dodaje tłuszcz. Do ciasta tego doskonale pasują różne dodatki, a zwłaszcza owoce. Można wykorzystać tu świeże owoce sezonowe albo owoce mrożone. O tej porze roku doskonale sprawdzą się śliwki, jabłka i gruszki. Smak tego ciasta podniosą też morele, brzoskwinie i owoce jagodowe.
Poza owocami do tego ciasta warto też dodać kakao. Gdy wymieszacie je z częścią ciasta, przygotujecie babkę marmurkową. Świetnym dodatkiem do ciasta ucieranego będzie także posiekana czekolada.
Jak zrobić ciasto ucierane ze śliwkami?
Przygotowanie tego ciasta zaczynam od rozgrzania piekarnika i naszykowania śliwek. Owoce trzeba umyć, osuszyć, a potem każdą przekroić na pół i usunąć ze środka pestki. Teraz czas zająć się miksowaniem składników. Zwykle najpierw ucieram jajka z cukrem, a potem łączę je z olejem oraz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Z tych prostych składników powstaje dość gęste ciasto, które wystarczy przełożyć do formy, ułożyć na wierzchu połówki owoców i wstawić całość do piekarnika. Do tego momentu ciasto robię ok. 10 minut. Potem spędza jeszcze ok. 45-50 minut w piekarniku i jest gotowe do podania.
Przepis: Ciasto ucierane ze śliwkami
Szybkie i smaczne ciasto na weekend i nie tylko
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 400 g śliwek
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Czynności wstępnePiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę natłuść masłem, posyp tartą bułką. Śliwki umyj, osusz, każdą przekrój na pół, usuń pestki.
- Miksowanie składnikówJajka zmiksuj, aż się spulchnią. Dalej miksuj, dodając do nich stopniowo cukier. Gdy masa będzie puszysta, krótko zmiksuj ją ze stopniowo dolewanym olejem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksuj na małych obrotach.
- PieczenieCiasto przelej do tortownicy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż połówki śliwek. Ciasto piecz ok. 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.
Jak udekorować ciasto ucierane ze śliwkami?
Ciasto ucierane ze śliwkami dekoruję zwykle w ten sam sposób. Gdy jest jeszcze lekko ciepłe, oprószam je cukrem pudrem. Można też jednak polać je smużkami polewy czekoladowej albo lukru.
Czytaj też:
Układam herbatniki i pokrywam pysznym kremem. Obok tej blachy nikt nie przejdzie obojętnieCzytaj też:
Kiedy robię to prościutkie ciasto, każdy prosi o dokładkę. Przepis od ciotki to hit