Nie miksuję, nie smażę, tylko mieszam. Ta pasta z jajek i prostych dodatków znika za każdym razem

Nie miksuję, nie smażę, tylko mieszam. Ta pasta z jajek i prostych dodatków znika za każdym razem

Dodano: 
Pasta z jajek, szynki i sera
Pasta z jajek, szynki i sera Źródło: Shutterstock / Lumi Studio
W tym smarowidle łączę wszystkie składniki, które nałożyłabym na pieczywo oddzielnie. Smakowitą i pożywną pastę robię bez miksowania w 5 minut. Gdy dodaję świeże warzywa, trudno o lepsze śniadanie.

Oto moja ekspresowa pasta z klasycznych produktów – jajek, szynki i żółtego sera. Ma nie tylko fantastyczny smak, ale też sporo białka, bo aż 15 gramów w porcji. Po takim posiłku długo nie jestem głodna, choć na kolejną kanapkę na pewno dałabym się skusić w każdej chwili.

Jak zrobić pastę z jajek, szynki i sera?

Wystarczy zetrzeć i połączyć główne składniki, po czym doprawić majonezem, musztardą i pieprzem. Ponieważ gotowe produkty zawierają sporo soli, zwykle już jej nie dokładam.

W przepisie najwygodniej jest użyć fabrycznie startego sera, na przykład goudy, emmentalera, cheddara czy mozzarelli. Pasuje tu jednak więcej gatunków, w tym edam, tylżycki, gruyere albo parmezan. Są także wersje smarowidła z pokruszonym twarogiem, najlepiej tłustym. Wtedy zwykle wymienia się majonez na kwaśną śmietanę.

Do masy dodaję sporo wędliny. Najchętniej wybieram szynkę drobiową, która ma mniej tłuszczu niż wieprzowa. Bardziej wyrazista pasta wyjdzie z tej konserwowej, która również jest dobrym wyborem. Całość ma wtedy jednak więcej tłuszczu i kalorii, a mniej białka.

Mieszanka takich produktów świetnie smakuje z posiekanymi ziołami. Gdy mam w zamrażarce szczypiorek, natkę pietruszki albo koperek, koniecznie je dorzucam.

Przepis: Pasta z jajek, szynki i żółtego sera

Smaczny i treściwy dodatek do pieczywa

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
229 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g startego żółtego sera
  • 100 g szynki z kurczaka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 5 łyżek majonezu light
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówJajka i szynkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym wymieszaj składniki.
  2. Mieszanie pastyDo startych składników dodaj żółty ser, majonez, musztardę. Połącz i dopraw pieprzem do smaku.

Co można zrobić z jajek, szynki i sera?

Z tych trzech prostych składników da się wyczarować pyszne dania. To nie tylko pasta do smarowania, ale też na przykład omlet. Surowe jajka łączy się z kawałkami szynki i startym serem, doprawia i smażyć masę na rozgrzanym oleju.

Inną opcją są jaja sadzone na wędlinie z roztopionym serem na wierzchu. Można także zrobić z niej miseczki, wykładając plasterkami foremki na muffiny. Wtedy wsypuje się wiórki, wbija po jajku i zapieka w 180 stopniach przez 10-15 minut, aż się zetną.

Ugotowane na twardo jajka można ponadto przekroić na połówki, wyjąć żółtka i wymieszać z pozostałymi produktami. Nadzieniem faszeruje się białka. Ze składników pokrojonych w kostkę i połówek jaja wychodzą również apetyczne koreczki.

Czytaj też:
Robię tę aromatyczną pastę do kanapek. Szynka i ser mogą się schować
Czytaj też:
Gotowane jajka, jedna puszka i widelec. Tyle wystarczy, by zrobić pyszną pastę do pieczywa