Kroję śledzie i dwa zdrowe dodatki. Ta pyszna przekąska to hit na każdą okazję

Kroję śledzie i dwa zdrowe dodatki. Ta pyszna przekąska to hit na każdą okazję

Dodano: 
Śledzie z burakami i awokado
Śledzie z burakami i awokado Źródło: Shutterstock / apolonia
Może być lekką kolacją albo imprezową przekąską. Jedno jest pewne: smakuje rewelacyjnie i wygląda efektownie. A jej zrobienie zajmuje tylko kilka chwil.

Przekąska ze śledzi lub minisałatka śledzi – tak o niej mówię. To trzy pyszne warstwy i prosty sos na bazie jogurtu i majonezu. Nic więcej nie potrzeba, aby stworzyć ten przysmak. Potrzebne produkty kupisz w każdym markecie.

Jakie śledzie wybrać do sałatek?

Do sałatek, w tym do naszych śledzi z buraczkami, najlepiej nadają się śledzie typu matias lub a’la matias, czyli młode filety śledziowe w solance, które są delikatne, miękkie i mają łagodny smak. Takie śledzie dobrze łączą się z warzywami, jajkiem, majonezem czy śmietaną, a jednocześnie nie dominują całego dania. Matiasy można wcześniej wymoczyć w mleku lub wodzie, jeśli są zbyt słone. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z moczeniem – zbyt długie pozbawią śledzia charakterystycznego aromatu.

Jak zrobić śledzie z buraczkami?

Do przygotowania tej przekąski najprościej i najszybciej wykorzystać gotowe buraczki gotowane. Oczywiście możesz sam ugotować lub upiec buraki do minisałatki. Cały przepis to pokrojenie śledzi, buraków i awokado w kosteczkę i dodanie sosu, który jest mieszanką majonezu i jogurtu.

Tę warstwową minisałatkę najlepiej układać w przezroczystych naczyniach: wtedy cieszy nie tylko kubki smakowe, ale i oczy. To doskonale sprawdzi się, jeśli szykujesz ją jako imprezową przekąskę.

Przepis: Śledzie z burakami i awokado

Pyszna przekąska na każdą okazję.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
205 w każdej porcji

Składniki

  • 2 ugotowane buraki
  • 1 awokado
  • 1 filety śledziowe typu matias
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 gałązki koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój buraczki, awokado i śledzie w kostkę. Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
  2. Robienie przekąskiW szklankach lub miseczkach ułóż warstwy buraków, awokado i śledzi. Polej sosem i udekoruj świeżym koperkiem.

Inne pomysły na śledzie z buraczkami

Przepis na śledzie z burakami i awokado możesz modyfikować, np. poprzez dołożenie innych warstw. Będą pasować tu np. ugotowane na twardo jajka, starty lub pokrojony w kosteczkę żółty ser, ugotowana marchewka, groszek z puszki czy ciecierzyca z puszki. Można też modyfikować skład sosu: dodaj do niego np. ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub odrobinę soku z cytryny czy skórki otartej z cytryny czy limonki.

Czytaj też:
Nie dodaję mąki ani skrobi do klusek. Z 3 składników robię danie, które zawsze znika z talerzy
Czytaj też:
Z pięciu składników robię pyszną sałatkę na kolację. Jest pożywna dzięki kurczakowi