Rozkładam herbatniki i trzy słodkie masy. Ciasto bez pieczenia 3 Bit to hit w moim domu

Rozkładam herbatniki i trzy słodkie masy. Ciasto bez pieczenia 3 Bit to hit w moim domu

Dodano: 
Ciasto 3 Bit
Ciasto 3 Bit Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Ciasto bez pieczenia 3 Bit to prawdziwy hit ostatnich lat. Jeśli jeszcze nie znasz tego deseru, koniecznie musisz go spróbować. Jest doskonały do kawy, a robi się go szybko i zawsze się udaje.

Ciasta bez pieczenia cieszą się rosnącą popularnością. Za co tak bardzo je lubimy? Przede wszystkim za łatwość przygotowania, za doskonały smak i za to, że zawsze się udają. Ponieważ nie są pieczone, nie możliwości, by wyszedł w nich zakalec. Przygotowując takie ciasto zwykle sięga się po półprodukty, a więc po wszelkiego rodzaju ciastka, którymi zastępuje się pieczone blaty. Często wykorzystuje się też budyń i krem budyniowy, a także bitą śmietanę, kajmak, czekoladę, konfitury i dżemy.

Jakie są podstawowe składniki ciasta 3 Bit?

Ciasto 3 Bit jest wyjątkowym ciastem bez pieczenia, bo zawiera aż trzy słodkie masy. I to właśnie połączenie kajmaku, kremu budyniowego i bitej śmietany z herbatnikami owocuje doskonałym smakiem. Ciasto to jest wilgotne i kremowe i dosłownie rozpływa się w ustach.

Do przygotowania ciasta bez pieczenia 3 Bit można wykorzystać budyń domowej roboty, ale też ten przygotowany z torebki. Potrzebna też będzie gotowa masa kajmakowa oraz bita śmietana, którą robi się błyskawicznie. Łatwość przygotowania sprawia, że ciasto to można zrobić nawet w tygodniu. Jednak jest na tyle smaczne i apetyczne, że świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole.

Na ile czasu trzeba odstawić ciasto 3 Bit?

Choć ciasta bez pieczenia mają wiele zalet, to mają też dwie wady. Pierwsza to taka, że po przygotowaniu powinny trochę postać. Najlepiej wstawić je na kilka godzin, a nawet na całą noc do lodówki. W tym czasie składniki deseru poprzenikają się i równomiernie rozejdzie się po nich wilgoć. Ciasto bez pieczenia nie jest więc deserem, który można zjeść wkrótce po przygotowaniu. To znaczy można, jednak nie będzie ono tak smaczne, jak po kilkugodzinnym leżakowaniu i chłodzeniu. Druga wada ciast bez pieczenia jest taka, że znikają jeszcze szybciej niż się je robi.

Przepis: Ciasto bez pieczenia 3 Bit

Ciasto bez pieczenia 3 Bit z herbatników, masy kajmakowej, kremu budyniowego i bitej śmietany

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

Na krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 700 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 120 g masła

Na bita śmietanę:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 300 g herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie budyniuOdlej 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotuj. W zimnym mleku rozmieszaj proszek budyniowy i cukier. Wlej go do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj całość, aż masa zgęstnieje. Co jakiś czas ją zamieszaj. Masę odstaw do ostygnięcia.
  2. Podgrzewanie masy kajmakowejPuszkę z masą kajmakową wstaw do garnka z gorącą wodą na ok. 10 minut. Po tym czasie otwórz puszkę i dokładnie wymieszaj masę.
  3. Wykonanie kremu budyniowegoRozmiękczone masło zmiksuj na puszystą masę. Miksuj ją dalej, dodając po łyżce zimnego budyniu.
  4. Przygotowanie blachy i spoduDużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie rozłóż warstwę herbatników.
  5. Wykładanie kajmaku i kremu budyniowegoNa pierwszą warstwę herbatników wyłóż masę kajmakową i równomiernie ją rozprowadź. Przykryj warstwą herbatników, rozsmaruj na niej krem budyniowy i znów przykryj warstwą herbatników.
  6. Przygotowanie bitej śmietany i wykańczanie ciastaSchłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym na gęstą i sztywną masę. Bitą śmietanę wyłóż na herbatniki i równomiernie ją rozsmaruj. Na wierzch ciasta zetrzyj czekoladę.
  7. Schładzanie ciastaBlachę z ciastem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem ciasto krój w kostkę.

Inne wersje ciasta 3 Bit

Smak ciasta 3 bit można w prosty sposób odmienić, sięgając np. po smakową masę kajmakową. Można też do jego przygotowania wykorzystać np. budyń czekoladowy albo owocowy, a do bitej śmietany dodać chociażby odrobinę skórki otartej z cytryny. Ciasto zamiast startą czekoladą można ozdobić czekoladową posypką albo narysować na nim esy-floresy płynną czekoladą.

Czytaj też:
Najlepsze ciasto marchewkowe, jakie jadłem. Szybko zniknie z talerzy, gdy przełożysz je tym kremem
Czytaj też:
Bratowa dała mi przepis na sernik baskijski. To prawdziwy hit w moim domu