Najlepsze ciasto marchewkowe, jakie jadłem. Szybko zniknie z talerzy, gdy przełożysz je tym kremem
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Najlepsze ciasto marchewkowe, jakie jadłem. Szybko zniknie z talerzy, gdy przełożysz je tym kremem

Dodano: 
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe Źródło: Pixabay
Do ciasta marchewkowego wiele osób podchodzi z rezerwą. Musisz jednak wiedzieć, że może wyjść równie pyszne, jak inne ciasta bez warzyw w składzie. Aby ciasto marchewkowe miało delikatny, słodki smak, zwróć uwagę na jakość i proporcje składników. Poniższy przepis na ciasto marchewkowe gwarantuje, że każdy, kto go spróbuje, poprosi o dokładkę.

Jeżeli szukasz przepisu na zdrowe ciasto, to pyszne ciasto marchewkowe będzie idealnym wyborem. Za wyrazisty smak ciasta marchewkowego odpowiadają dodane do niego przyprawy, a idealny krem z serka mascarpone przełamuje słodycz marchewki oraz dodanego cukru. Aby ciasto marchewkowe nie miało nieprzyjemnego posmaku, musisz wybrać dobre marchewki. Kupując warzywa, zwracam uwagę nie tylko na ich wygląd, ale także zapach. Marchewki o stęchłym zapachu nie nadają się do spożycia. Dobra marchewka pachnie… marchewką, a nie wilgocią lub pleśnią. Do przygotowania ciasta marchewkowego możesz użyć cukru białego lub ciemnego cukru trzcinowego, a także miodu.

Sekretem pysznego smaku tego deseru jest słodka i soczysta marchewka oraz kwaskowate jabłka. Zanim przystąpisz do przygotowywania ciasta marchewkowego, wyjmij jajka z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Przepis: Ciasto marchewkowe z kremem

Puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe nie wymaga długich przygotowań i wielu składników. Składniki w tym przepisie obliczone są na tortownicę o średnicy 24 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Brytyjska
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8

Składniki

Na ciastko:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 5 jajek
  • 3,5 szklanki startej marchewki
  • 1,5 szklanki startych jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Na krem:

  • 1 kubek mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

  1. Wymieszanie ciastaPrzygotuj dwie miski. Do jednej dodaj suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Do drugiej miski dodaj mokre składniki – olej, jajka, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj w osobnych miskach suche i mokre składniki. Do miski z wymieszanymi suchymi składnikami dodaj mokre składniki i mieszaj za pomocą rózgi kuchennej do momentu, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji. Do wymieszanego ciasta dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz jabłka, a następnie wymieszaj je z ciastem. Ciasto powinno być dobrze wymieszane z marchewką oraz jabłkami.
  2. Mieszanie kremuZimną śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Gdy śmietana będzie gęsta, dodawaj porcjami serek mascarpone i esencję waniliową (opcjonalnie możesz użyć ziarenka z laski wanilii). Przykryj krem śmietanowy z serkiem mascarpone folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto marchewkowe około 30-40 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto marchewkowe pozostaw na chwilę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (10-15 minut), a następnie otwórz piekarnik i po kolejnych 10-15 minutach wyjmij ciasto na kratkę.
  4. Przełożenie ciasta krememOstudzone ciasto marchewkowe przekrój za pomocą długiego noża, noża strunowego lub żyłki na dwa blaty o takiej samej grubości. Gdy ciasto marchewkowe całkiem ostygnie, przełóż je masą śmietanową z serkiem mascarpone. Opcjonalnie 1/4 kremu odłóż do miseczki, aby pokryć nim wierzch i boki ciasta marchewkowego. Krem wyłóż na jeden blat ciasta, rozprowadź po jego powierzchni za pomocą noża lub długiej szpatułki i przykryj drugim blatem. Delikatnie dociśnij górny blat. Wierzch i boki ciasta możesz udekorować odłożonym wcześniej kremem – rozprowadź go za pomocą szpatułki cienką warstwą na wierzchu ciasta, a nadmiarem pokryj brzegi.

Jeżeli chcesz dodatkowo udekorować ciasto marchewkowe, to polecam posypać jego wierzch orzechami włoskimi – najefektowniej wyglądają ich połówki.

Wskazówki do przepisu na ciasto marchewkowe z kremem

Do upieczenie ciasta marchewkowego najlepiej użyj mąki tortowej. Szklankę cukru (białego lub brązowego) dodawanego do ciasta możesz zastąpić 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki miodu. Miód idealnie pasuje do ciasta marchewkowego, dobrze komponuje się z użytymi w tym przepisie przyprawami. Ilość cukru w kremie możesz śmiało zmniejszyć nawet o połowę.

Ekstrakt z wanilii użyty w cieście i kremie możesz zastąpić ziarenkami z laski wanilii. Do każdego z tym elementów ciasta dodaj ziarenka z połowy laski.

Czytaj też:
Biszkopt, który zawsze wychodzi. Ten przepis sprawdziłem wielokrotnie i nigdy się nie zawiodłem
Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku