Rybę po grecku z przepisu babci robię nie tylko na Wigilię. Często gości u nas na piątkowym obiedzie

Rybę po grecku z przepisu babci robię nie tylko na Wigilię. Często gości u nas na piątkowym obiedzie

Dodano: 
Ryba po grecku
Ryba po grecku Źródło: Shutterstock / Happy_food_photo
Ryba po grecku to jedna z potraw, które tradycyjnie goszczą na stołach w okresie Bożego Narodzenia. Choć nazwa potrawy sugeruje, że pochodzi z Grecji, to ma polskie korzenie. Zapraszam po sprawdzony przepis na aromatyczną rybę po grecku.

Ryba po grecku, choć nie ma nic wspólnego z Grecją, to łączy produkty, które stanowią podstawę kuchni śródziemnomorskiej. Smaki ryby, warzyw korzeniowych (marchewki, selera, pietruszki) i sosu pomidorowego idealnie się dopełniają, gwarantując wyjątkowe doznania kulinarne. W Polsce ryba po grecku jest tradycyjnym daniem wigilijnym. To właśnie wtedy gości na wielu stołach. Ja jednak rybę z duszonymi warzywami, w czerwonym sosie robię częściej. Podaję ją na przykład w piątki na obiad.

Jak przygotować rybę po grecku?

Ryba po grecku to prosta pod względem składu i sposobu przygotowania potrawa, która nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni. Do ryby po grecku nadaje się zarówno świeża, jak i mrożona ryba np. mintaj, dorsz, miruna, morszczuk oraz tilapia. Tradycyjnie do potrawy dodaje się białą rybę, ale zachęcam do eksperymentowania i przygotowania dania np. z filetami z łososia.

Porada: możesz skrócić czas duszenia warzyw i dopiec potrawę w piekarniku, dzięki czemu jej smak będzie bardziej wyrazisty. Zamiast masła klarowanego równie dobrze sprawdzi się olej do smażenia.

Przepis: Ryba po grecku

Tak przygotowana ryba jest nie tylko jedną z propozycji na świąteczne dania, ale również smacznym i zdrowym obiadem na każdy dzień.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
498 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g filetów rybnych ze skórą lub bez skóry
  • 4 duże marchewki
  • 3 średnie pietruszki
  • 1 mały seler korzeniowy
  • biała część małego pora
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 8 łyżek klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do panierowania ryby
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMarchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pora obierz z wierzchnich liści, przekrój na pół, wypłucz i pokrój w półplasterki. Świeżą lub mrożoną rybę umyj, osusz i pokrój na niewielkie kawałki. Oprósz rybę z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Porada: rybę możesz również przyprawić gotową mieszanką przypraw do dań rybnych.
  2. Panierowanie i smażenie rybyObtocz rybę w mące pszennej. Na patelni z grubym dnem rozgrzej 4 łyżki klarowanego masła. Smaż kawałki ryby partiami po 3-4 minuty z każdej strony. Grube filety smaż nieco dłużej. Gotowa ryba powinna być miękka i złocista z obu stron. Usmażoną rybę odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Smażenie i duszenie warzywNa pozostałym klarowanym maśle zeszklij cebulę i pora. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj bulion, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj patelnię pokrywką i duś do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. WykonaniePrzełóż część warzywa do naczynia, w którym będziesz serwować potrawę, ułóż na nich kawałki ryby i przykryj je resztą warzyw.

Jak podawać rybę po grecku?

Rybę po grecku możesz podawać na ciepło z ziemniakami i surówką – w tej wersji sprawdza się genialnie jako postny obiad, oraz na zimno z dodatkiem pieczywa lub chrupiących tostów – to pyszna przekąska lub jedno w wigilijnych dań. Przed podaniem warto udekorować potrawę natką pietruszki. Rybę po grecku możesz zrobić nawet na 2-3 dni przed podaniem, wtedy będzie smakować jeszcze lepiej i śmiało możesz ją również podgrzewać.

Opcjonalne dodatki do ryby po grecku

Zmieniam smak tradycyjnej ryby po grecku, dodając do warzyw np. czosnek, czerwoną, żółtą i zieloną paprykę oraz papryczkę chili. Smażę również rybę w innych panierkach np. w panierce panko oraz obtaczam w roztrzepanym jajku i płatkach migdałowych.

Czytaj też:
Oto mój prosty sposób na śledzia na wigilię. Mało przy nim pracy, a wygląda apetycznie
Czytaj też:
Przepis na genialne paszteciki mam z koła gospodyń wiejskich. Robię je nie tylko na Wigilię