Duszona kapusta z cukinią i kiełbasą zachwyca smakiem. Proste składniki nabierają wyjątkowego aromatu, a danie robi się bez wielkiego wysiłku – wystarczy podsmażać i dorzucać do rondla kolejne składniki oraz od czasu do czasu pomieszać potrawę.
Jak przygotować kapustę duszoną z cukinią i kiełbasą?
Kapustę duszoną z cukinią i kiełbasą robię w trzech krokach. Najpierw dość grubo szatkuję kapustę białą lub kapustę młodą i podsmażam warzywo razem z pokrojoną w piórka cebulą oraz posiekanym czosnkiem. Przekładam składniki do rondla i dodaję na patelnię pokrojone w dużą kostkę ziemniaki (możesz pominąć ten składnik). Ziemniaki rumienię, dodaję do kapusty, podlewam składniki bulionem i duszę pod przykryciem. Gdy kapusta i ziemniaki nieco zmiękną, rumienię na patelni kiełbasę i dodaję cukinię. Gdy cukinia się przyrumieni, dodaję zawartość patelni do rondla i duszę danie do miękkości.
Warto mieć pod ręką nieco więcej bulionu, niż jest w przepisie, bo może być konieczne podlenie składników w czasie duszenia. Smak warzyw i kiełbasy podbijam, dodając pod koniec duszenia pastę pomidorowo- paprykową.
Jednogarnkowa potrawa zyskuje na smaku, gdy jest ponownie podgrzewana, więc warto przygotować większą porcję na 2-3 dni. Świetnie sprawdza się jako sycące danie na obiad i obiadokolację oraz nadaje się do przechowywania w słoikach.
Przepis: Kapusta duszona z cukinią i kiełbasą
Jak smakuje: lekko pikantne, sycące i aromatyczne danie, w którym słodycz warzyw przełamuje wyrazisty smak kiełbasy i pasty pomidorowo-paprykowej.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 446 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 średniej główki białej kapusty
- 2 średnie cukinie
- 4 średnie ziemniaki
- 300 g cienkiej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki pasty pomidorowo-paprykowej
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 3 łyżki klarowanego masła
- 300 ml bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKapustę niezbyt cienko poszatkuj. Cebulę pokrój w grube piórka, czosnek drobno posiekaj. Cukinię i kiełbasę pokrój w kostkę lub półplasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę.
- Smażenie i duszenie kapusty z ziemniakamiNa 2 łyżkach klarowanego masła podsmaż cebulę z czosnkiem i dodaj kapustę. Smaż, aż kapusta stanie się szklista. Przełóż zawartość patelni do rondla, dodaj kolejną łyżkę masła i obsmaż ziemniaki (powinny lekko się przyrumienić). Dodaj do rondla ziemniaki, listki laurowe i ziele angielskie, podlej bulionem i duś na małym ogniu, pod przykryciem, aż składniki będą na wpół miękkie.
- Dodanie cukinii i kiełbasyNa pozostałym maśle klarowanym podsmaż kiełbasę (jeżeli kiełbasa jest tłusta, to nie dodawaj masła). Wrzuć na patelnię z kiełbasą cukinię i smaż, aż lekko się przyrumieni. Dodaj zawartość patelni do rondla i duś do miękkości wszystkich składników. Do gotowego dania dodaj pastę pomidorowo-paprykową oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Opcjonalne dodatki do kapusty duszonej z cukinią i kiełbasą
Smak dania można wzbogacić, dodając m.in.:
- podsmażonego bakłażana,
- pieczone lub podsmażone kolorowe papryki słodkie,
- drobno posiekaną papryczkę chili,
- surowe lub podsmażone pieczarki,
- pokrojonego w krążki pora,
- pokrojoną w kostkę marchewkę,
- kilka suszonych śliwek,
- obrane ze skórki pomidory lub passatę pomidorową,
- podsmażony boczek, szynkę, pierś kurczaka lub resztki pieczeni,
- suszone lub świeże grzyby leśne.
Czytaj też:
Kiedy mam za dużo cukinii, robię ją po turecku. Zachwyca smakiem i nic się nie marnujeCzytaj też:
Te proste roladki znikają w kilka chwil. Lepiej mieć zapas w lodówce