To najlepsze danie z cukinii, jakie jadłem. Tradycyjne leczo i placki poszły w odstawkę

To najlepsze danie z cukinii, jakie jadłem. Tradycyjne leczo i placki poszły w odstawkę

Dodano: 
Duszona kapusta z cukinią i kiełbasą
Duszona kapusta z cukinią i kiełbasą Źródło: Shutterstock / Chudo2307
Co powiesz na sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe z cukinią? Zapraszam po przepis na nietypową potrawę, która łączy składniki tradycyjnego leczo i bigosu.

Duszona kapusta z cukinią i kiełbasą zachwyca smakiem. Proste składniki nabierają wyjątkowego aromatu, a danie robi się bez wielkiego wysiłku – wystarczy podsmażać i dorzucać do rondla kolejne składniki oraz od czasu do czasu pomieszać potrawę.

Jak przygotować kapustę duszoną z cukinią i kiełbasą?

Kapustę duszoną z cukinią i kiełbasą robię w trzech krokach. Najpierw dość grubo szatkuję kapustę białą lub kapustę młodą i podsmażam warzywo razem z pokrojoną w piórka cebulą oraz posiekanym czosnkiem. Przekładam składniki do rondla i dodaję na patelnię pokrojone w dużą kostkę ziemniaki (możesz pominąć ten składnik). Ziemniaki rumienię, dodaję do kapusty, podlewam składniki bulionem i duszę pod przykryciem. Gdy kapusta i ziemniaki nieco zmiękną, rumienię na patelni kiełbasę i dodaję cukinię. Gdy cukinia się przyrumieni, dodaję zawartość patelni do rondla i duszę danie do miękkości.

Warto mieć pod ręką nieco więcej bulionu, niż jest w przepisie, bo może być konieczne podlenie składników w czasie duszenia. Smak warzyw i kiełbasy podbijam, dodając pod koniec duszenia pastę pomidorowo- paprykową.

Jednogarnkowa potrawa zyskuje na smaku, gdy jest ponownie podgrzewana, więc warto przygotować większą porcję na 2-3 dni. Świetnie sprawdza się jako sycące danie na obiad i obiadokolację oraz nadaje się do przechowywania w słoikach.

Przepis: Kapusta duszona z cukinią i kiełbasą

Jak smakuje: lekko pikantne, sycące i aromatyczne danie, w którym słodycz warzyw przełamuje wyrazisty smak kiełbasy i pasty pomidorowo-paprykowej.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
446 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 średniej główki białej kapusty
  • 2 średnie cukinie
  • 4 średnie ziemniaki
  • 300 g cienkiej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki pasty pomidorowo-paprykowej
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 300 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę niezbyt cienko poszatkuj. Cebulę pokrój w grube piórka, czosnek drobno posiekaj. Cukinię i kiełbasę pokrój w kostkę lub półplasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę.
  2. Smażenie i duszenie kapusty z ziemniakamiNa 2 łyżkach klarowanego masła podsmaż cebulę z czosnkiem i dodaj kapustę. Smaż, aż kapusta stanie się szklista. Przełóż zawartość patelni do rondla, dodaj kolejną łyżkę masła i obsmaż ziemniaki (powinny lekko się przyrumienić). Dodaj do rondla ziemniaki, listki laurowe i ziele angielskie, podlej bulionem i duś na małym ogniu, pod przykryciem, aż składniki będą na wpół miękkie.
  3. Dodanie cukinii i kiełbasyNa pozostałym maśle klarowanym podsmaż kiełbasę (jeżeli kiełbasa jest tłusta, to nie dodawaj masła). Wrzuć na patelnię z kiełbasą cukinię i smaż, aż lekko się przyrumieni. Dodaj zawartość patelni do rondla i duś do miękkości wszystkich składników. Do gotowego dania dodaj pastę pomidorowo-paprykową oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Opcjonalne dodatki do kapusty duszonej z cukinią i kiełbasą

Smak dania można wzbogacić, dodając m.in.:

  • podsmażonego bakłażana,
  • pieczone lub podsmażone kolorowe papryki słodkie,
  • drobno posiekaną papryczkę chili,
  • surowe lub podsmażone pieczarki,
  • pokrojonego w krążki pora,
  • pokrojoną w kostkę marchewkę,
  • kilka suszonych śliwek,
  • obrane ze skórki pomidory lub passatę pomidorową,
  • podsmażony boczek, szynkę, pierś kurczaka lub resztki pieczeni,
  • suszone lub świeże grzyby leśne.

Czytaj też:
Kiedy mam za dużo cukinii, robię ją po turecku. Zachwyca smakiem i nic się nie marnuje
Czytaj też:
Te proste roladki znikają w kilka chwil. Lepiej mieć zapas w lodówce