Mocno czekoladowe ciasto i aromatyczne owoce. To połączenie umila wakacje całej rodzinie

Mocno czekoladowe ciasto i aromatyczne owoce. To połączenie umila wakacje całej rodzinie

Dodano: 
Ciasto czekoladowe z owocami
Ciasto czekoladowe z owocami Źródło: Shutterstock / MShev
W moim domu dzień wakacji bez ciasta jest jakiś niepełny. Każdy wtedy szuka czegoś słodkiego, ale niczym nie może się zadowolić. Chcąc nie chcąc piekę więc domowy przysmak, bo wiem, że wszyscy na niego czekają. Ostatnim hitem jest to ciasto czekoladowe.

Jakie ciasta pieczecie najczęściej w wakacje? U mnie najbardziej idą wszystkie wypieki z owocami. Zazwyczaj są to proste i szybkie do przygotowania placki. Zaliczyć można do nich nawet to ciasto czekoladowe, które rzeczywiście robi się naprawdę ekspresowo. Wystarczy tylko roztopić czekoladę i zmiksować ją z kilkoma składnikami.

Jaka czekolada jest najlepsza do ciasta?

Moje ciasto z owocami jest prawdziwie czekoladowe, bo rzeczywiście dodaję do niego czekoladę. Najlepiej sprawdza się tu czekolada gorzka, o sporej zawartości kakao (minimum 60-70%). Daje ona wypiekowi intensywny smak, który doskonale równoważy słodycz owoców. Jeśli jednak ktoś woli czekoladę mleczną, musi liczyć się z tym, że ciasto wyjdzie słodsze i delikatniejsze w smaku. Dobrym rozwiązaniem jest też połączenie czekolady deserowej i mlecznej pół na pół.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z owocami?

Sporządzenie tego ciasta zaczynam od przygotowania owoców. Ciasto bazuje bowiem na ubitych jajkach, które nie lubią czekać, bo wtedy łatwo opadają. Dlatego najpierw myję brzoskwinie, a potem kroję je w kostkę. Na ciasto jajka ubijam z cukrem na puszystą masę i łączę z roztopioną czekoladą. Po wymieszaniu masy z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i owocami, ciasto przelewam do formy i je piekę.

Przepis: Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kawałków brzoskwiń

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3-4 brzoskwinie
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneBrzoskwinie umyj, wytrzyj, usuń z nich pestki, miąższ pokrój na kawałki. Czekoladę rozpuścić z masłem w gorącej kąpieli wodnej, odstawi do przestygnięcia.
  2. Przygotowanie ciastaJajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj do niej roztopioną czekoladę, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj. Dodaj pokrojone owoce, krótko wymieszaj.
  3. PieczenieMasę przelej do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posmaruj polewą czekoladową.

Wskazówka: Do ciasta oprócz brzoskwiń można też dodać inne owoce. Dobrze będą pasowały np. borówki amerykańskie.

Jak ozdobić ciasto czekoladowe z owocami?

Po przestudzeniu ciasto czekoladowe można posmarować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. Dobrze też będzie smakowało posmarowane serkiem mascarpone albo bitą śmietaną i posypane startą czekoladą. Można też posypać je posiekanymi orzechami lub spłatkowanymi migdałami.

Czytaj też:
Puszyste ciasto posypuję malinami i do piekarnika. Pół godziny i słodka przekąska na lato gotowa
Czytaj też:
Legendarny tort Napoleona bez pieczenia. Wygląda jak z cukierni i znika w kilka minut