Kotlety mielone to jedno z popularniejszych i smaczniejszych dań polskiej kuchni. Przygotowuje się je z mięsnej masy, a po uformowaniu panieruje w tartej bułce i smaży. Ja do tej klasycznej receptury wprowadziłam kilka prostych zmian, dzięki czemu otrzymałam o wiele smaczniejsze i zdrowsze danie.
Co dodać do mięsa mielonego, by kotlety wyszły soczyste?
W tradycyjnych kotletach mielonych składnikiem, który dodaje im soczystości i pulchności, jest bułka. Najlepiej sprawdza się czerstwa, namoczona i dobrze odciśnięta. Ja jednak zamiast niej dodaję starte i odciśnięte warzywo. To cukinia, która sprawia, że gotowe kotlety są w środku miękkie i przyjemnie wilgotne. Cukinia obniża też kaloryczność potrawy, bo 100 g to tylko ok. 15 kcal. Poza tym sprawia, że kotlety mają delikatny smak.
Jak zrobić pieczone kotlety mielone?
Poza zastąpieniem bułki cukinią do kotletów wprowadzam też inną zmianę. Dotyczy ona sposobu ich przyrządzania. Po uformowaniu kotletów nie panieruję ich w tartej bułce, ani nie smażę. Układam tylko na blasze i wstawiam do piekarnika. Tu znów pojawia się oszczędność kalorii, bo nie ma zbędnej bułki, ani tłuszczu. Moje kotlety są poza tym lekkie dla żołądka i dobrze nadają się do odgrzewania.
Przepis: Pieczone mielone
Pieczone kotlety mielone z dodatkiem tartej cukinii
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 mała, młoda cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 małe jajko
- 2-3 łyżki tartej bułki
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na 10 minut, odciśnij z niej nadmiar soku. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
- Przygotowanie masyDo mielonego mięsa dodaj cukinię, czosnek, jajko, trochę majeranku, soli i pieprzu. Masę dokładnie wyrób, jeśli jest zbyt rzadka, dodaj do niej trochę tartej bułki.
- PieczenieDłonie zwilż wodą, nabieraj nimi porcje masy i formuj z niej kotlety. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Jeśli kotlety zaczynają się szybko rumienić, należy je przykryć papierem do pieczenia lub kawałkiem folii aluminiowej.
Jak podać pieczone kotlety mielone?
Pieczone kotlety mielone można podać podobnie, jak te klasyczne. Doskonale będą smakować z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub kaszą gryczaną. Skrobiowy dodatek zwykle polewam sosem, który wytworzył się w czasie pieczenia. Danie uzupełniam gotowanymi warzywami, np. brokułem, kalafiorem albo surówką np. z białej kapusty, marchewki, pora. Doskonale sprawdzi się też klasyka, czyli zasmażane buraczki albo marchewka duszona z groszkiem.
Czytaj też:
Do cukinii dorzucam dwa składniki, a smakuje obłędnie. Sprawdza się do obiadu i na przekąskęCzytaj też:
Takich mielonych już się nie robi. Pamiętasz ten smak sprzed 30 lat?