Zastanawiacie się, co przygotować na przekąskę? Zachęcam was do upieczenia tych muffinów z cukinią. Nie ma przy nich dużo pracy, a mają wspaniały smak i są przyjemnie wilgotne. Sprawdzą się też w czasie śniadania, bo są naprawdę pożywne. Ja zabieram je na przekąskę do pracy, a w czasie urlopu do torby plażowej.
Jak przygotować cukinię do muffinów?
Do masy na te wytrawne muffiny dodaję rozdrobnioną cukinię. Najlepsza jest młoda i jędrna, bo nie trzeba jej obierać, a w skórce znajduje się wiele wartościowych składników. Po umyciu ścieram ją na dużych oczkach tarki. Teraz trzeba odcisnąć z niej nadmiar soku, bo inaczej muffiny mogą mieć zakalec. Sok najłatwiej odcisnąć umieszczając starte warzywo na sicie i dociskające je łyżką. Można też odcisnąć cukinię w dłoniach lub przez papierowy ręcznik kuchenny.
Jak upiec wytrawne muffiny z cukinią?
Wytrawne muffiny z cukinią przygotowuje się podobnie, jak każde inne muffiny. Różnią się tylko składem. Najpierw trzeba wymieszać składniki suche, a w oddzielnej misce mokre. Potem do mokrych dodaje się suche i całość krótko miesza. Otrzymaną masę trzeba nałożyć do papierowych papilotek i całość wstawić do piekarnika. Takie muffiny piecze się ok. 20-25 minut.
Przepis: Muffiny z cukinią
Wytrawne muffiny z dodatkiem cukinii i sera
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki lub koperku
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCukinię umyj, zetrzyj na dużych oczkach. Odciśnij z niej nadmiar soku. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
- Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj olej, mleko, czosnek, zioła, wymieszaj. Do mokrej mieszanki dodaj cukinię i ser, wymieszaj. Wsyp suche składniki i krótko wymieszaj łyżką.
- PieczenieFormę na muffiny wyłóż papilotkami. Nałóż do nich masę do ¾ wysokości. Muffiny piecz 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Muffiny z cukinią – kilka wskazówek
Sprawdźcie, na co warto zwrócić uwagę, by przygotować pyszne muffiny.
- Składników mokrych z suchymi nie należy mieszać zbyt długo, ani dokładnie. Dzięki temu muffiny będą miały bardziej puszystą strukturę.
- Ciasto na muffiny powinno być dość gęste, ale niezbyt gładkie.
- Co ciasta na muffiny można dodać trochę pokrojonej w kostkę czerwonej papryki lub suszonych pomidorów.
- Muffiny najlepiej piec w formie na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Po upieczeniu bez trudu wyjmuje się je z formy i serwuje w papilotkach.
- Muffiny z cukinią najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Jednak można je też jeść na zimno.
Czytaj też:
Tej zapiekanki z tartej cukinii musisz spróbować. Żadna inna nie jest tak delikatna i soczystaCzytaj też:
Kiedy mam za dużo cukinii, robię ją po turecku. Zachwyca smakiem i nic się nie marnuje