Cukinia w tych muffinach to strzał w dziesiątkę. Dodaje przyjemnej wilgotności, a ujmuje kalorii

Cukinia w tych muffinach to strzał w dziesiątkę. Dodaje przyjemnej wilgotności, a ujmuje kalorii

Dodano: 
Muffiny z cukinią
Muffiny z cukinią Źródło: Shutterstock / irina2511
Jeśli lubicie smaczne i oryginalne przekąski, przygotujcie te muffiny. Dodatek tartej cukinii jest w nich kluczowy, ale zawierają też inne pyszne składniki. Te wytrawne muffiny sprawdzą się także w czasie śniadania.

Zastanawiacie się, co przygotować na przekąskę? Zachęcam was do upieczenia tych muffinów z cukinią. Nie ma przy nich dużo pracy, a mają wspaniały smak i są przyjemnie wilgotne. Sprawdzą się też w czasie śniadania, bo są naprawdę pożywne. Ja zabieram je na przekąskę do pracy, a w czasie urlopu do torby plażowej.

Jak przygotować cukinię do muffinów?

Do masy na te wytrawne muffiny dodaję rozdrobnioną cukinię. Najlepsza jest młoda i jędrna, bo nie trzeba jej obierać, a w skórce znajduje się wiele wartościowych składników. Po umyciu ścieram ją na dużych oczkach tarki. Teraz trzeba odcisnąć z niej nadmiar soku, bo inaczej muffiny mogą mieć zakalec. Sok najłatwiej odcisnąć umieszczając starte warzywo na sicie i dociskające je łyżką. Można też odcisnąć cukinię w dłoniach lub przez papierowy ręcznik kuchenny.

Jak upiec wytrawne muffiny z cukinią?

Wytrawne muffiny z cukinią przygotowuje się podobnie, jak każde inne muffiny. Różnią się tylko składem. Najpierw trzeba wymieszać składniki suche, a w oddzielnej misce mokre. Potem do mokrych dodaje się suche i całość krótko miesza. Otrzymaną masę trzeba nałożyć do papierowych papilotek i całość wstawić do piekarnika. Takie muffiny piecze się ok. 20-25 minut.

Przepis: Muffiny z cukinią

Wytrawne muffiny z dodatkiem cukinii i sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka tartego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki lub koperku
  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukinię umyj, zetrzyj na dużych oczkach. Odciśnij z niej nadmiar soku. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj olej, mleko, czosnek, zioła, wymieszaj. Do mokrej mieszanki dodaj cukinię i ser, wymieszaj. Wsyp suche składniki i krótko wymieszaj łyżką.
  3. PieczenieFormę na muffiny wyłóż papilotkami. Nałóż do nich masę do ¾ wysokości. Muffiny piecz 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Muffiny z cukinią – kilka wskazówek

Sprawdźcie, na co warto zwrócić uwagę, by przygotować pyszne muffiny.

  • Składników mokrych z suchymi nie należy mieszać zbyt długo, ani dokładnie. Dzięki temu muffiny będą miały bardziej puszystą strukturę.
  • Ciasto na muffiny powinno być dość gęste, ale niezbyt gładkie.
  • Co ciasta na muffiny można dodać trochę pokrojonej w kostkę czerwonej papryki lub suszonych pomidorów.
  • Muffiny najlepiej piec w formie na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Po upieczeniu bez trudu wyjmuje się je z formy i serwuje w papilotkach.
  • Muffiny z cukinią najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Jednak można je też jeść na zimno.

Czytaj też:
Tej zapiekanki z tartej cukinii musisz spróbować. Żadna inna nie jest tak delikatna i soczysta
Czytaj też:
Kiedy mam za dużo cukinii, robię ją po turecku. Zachwyca smakiem i nic się nie marnuje