Marcepanowa świnka i 12 winogron. Co zjeść na szczęście w Nowym Roku?

Marcepanowa świnka i 12 winogron. Co zjeść na szczęście w Nowym Roku?

Dodano: 
12 winogron na Nowy Rok
12 winogron na Nowy Rok Źródło: Shutterstock / Nick Alias
Kulinarne zwyczaje na witanie Nowego Roku mają przynieść szczęście, zdrowie i dostatek. To nie tylko szampańskie toasty, ale też jedzenie winogron i noworocznych pączków.

Wiele nacji ma swoje zwyczaje i kulinarne must have na sylwestrowo-noworocznym świętowaniu. Oto krótki przegląd tych naszym zdaniem najciekawszych. To nie tylko słynne hiszpańskie 12 winogron.

Słodycze z niespodzianką i kiszona kapusta

Niemcy dla pomyślności w Nowy Rok zajadają się potrawami z kiszona kapustą, a Australijczycy wierzą, że bogactwo zapewni im zjedzenie marcepanowej świnki. Włosi jedzą soczewicę, a Holendrzy oliebollen, czyli pączki smażone w głębokim tłuszczu.

Ciekawy zwyczaj mają Grecy, którzy pieką ciasto z ukrytą monetą. Kto znajdzie pieniążek, może liczyć na dużo szczęścia i pieniędzy w nadchodzącym roku. Norwegowie również stawiają na słodkości z niespodzianką. To pudding ryżowy z ukrytym migdałem.

12 winogron o północy

Oczywiście w tym zestawieniu nie może zabraknąć słynnego hiszpańskiego zwyczaju jedzenia 12 winogron wraz z wybijaniem zegara o północy w sylwestrową noc. 12 winogron symbolizuje pomyślność na każdy z 12 miesięcy roku. Tradycja sięga w Hiszpanii XIX wieku.

Ale winogrona jako dobrą wróżbę jedzą nie tylko Hiszpanie. Podobną tradycję ma też Meksyk. Tu owoce zajadają Meksykanki, które wierzą, że to zapewni im szczęście w miłości. Aby dobra wróżba się spełniła, trzeba jednak spełnić nietypowy warunek i... wejść pod stół.

Co Polacy jedzą w Nowy Rok?

W Polsce, poza wznoszeniem toastów szampanem, nie ma jednej noworocznej tradycji kulinarnej i często każdy dom ma swoje własne zwyczaje. Bardzo często na stole w ten dzień pojawia się ryba, ale też potrawy z maku, który symbolizuje szczęście i bogactwo. Niektórzy szczęścia i dostatku upatrują w jedzeniu grochu, np. w postaci zupy grochowej. Ten zwyczaj ma swoje korzenie w tradycji, bo dawniej w wielu regionach w sylwestrową noc grochem karmiono kury, co miało zaowocować dobrym rokiem w gospodarstwie.

Czytaj też:
Moja leniwa szarlotka z chrupiącą skórką zawsze wychodzi. Genialnie prosty przepis na pyszne ciasto
Czytaj też:
Na Nowy Rok zrobię sernik potrójnie czekoladowy. Jest aksamitny i nie trzeba go piec

Źródło: smaki.pl