Na Nowy Rok zrobię sernik potrójnie czekoladowy. Jest aksamitny i nie trzeba go piec

Na Nowy Rok zrobię sernik potrójnie czekoladowy. Jest aksamitny i nie trzeba go piec

Dodano: 
Sernik potrójnie czekoladowy
Sernik potrójnie czekoladowy Źródło: Shutterstock / Ann Tur
Nowy Rok to wyjątkowy dzień w ciągu całego roku. Mówi się, że jak się zacznie rok, tak będzie wyglądał cały. A ja chcę by był udany, tak jak ten sernik czekoladowy. Robię go co roku, bo rodzina za nim przepada.

Sernik to ciasto znane i lubiane. Jednak moja wersja nie jest zbyt oklepana, a wygląda i smakuje doskonale. Sernik potrójnie czekoladowy robię tylko na specjalne okazje, a taką jest na przykład Nowy Rok. Ten deser nie wymaga pieczenia, a jedynie dodatku trzech rodzajów czekolady. Dzięki nim powstają apetyczne warstwy.

Z jakiego twarogu zrobić sernik czekoladowy?

Najsmaczniejszy sernik bez pieczenia robi się z serka mascarpone. Jest on bowiem pełen smaku i ma aksamitną konsystencję. Niestety jest też dość drogi i kaloryczny. Dlatego ja zwykle zastępuję go klasycznym twarogiem z wiaderka. Deser z niego wychodzi pyszny i gładki, a jest nieco mniej kaloryczny. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by twaróg nie był zbyt rzadki. Do przygotowania sernika można też użyć gęstego serka homogenizowanego.

Jak zrobić sernik potrójnie czekoladowy?

Przygotowanie sernika potrójnie czekoladowego jest dość proste. Z ciasteczek i masła robi się do niego spód. Twaróg należy zaś połączyć z roztopioną czekoladą, cukrem i żelatyną. Po wylaniu do formy trójkolorowych warstw o różnej grubości, powstaje bajecznie wyglądający i niezwykle pyszny deser. Przed podaniem trzeba go jednak zastudzić.

Przepis: Sernik potrójnie czekoladowy

Potrójnie czekoladowy sernik bez pieczenia

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 150 g herbatników czekoladowych
  • 80 g masła

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego lub serka homogenizowanego
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady białej
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 150 g śmietanki 30%

Do dekoracji:

  • 4 łyżki masy kajmakowej
  • 3 łyżki orzeszków arachidowych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduMasło rozpuść. Herbatniki umieść w malakserze, rozdrobnij na proszek. Dodaj płynne masło, całość zmiksuj. Masę przesyp do tortownicy, ugnieć ją łyżką, wstaw na 2 godziny do lodówki.
  2. Przygotowanie czekolady i żelatynyCzekolady połam na kawałki, rozpuść oddzielnie w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia. Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody. Napęczniałą podgrzej, by się rozpuściła, przestudź.
  3. Przygotowanie masyTwaróg zmiksuj na gładką masę z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, połącz z przestudzoną żelatyną, a potem z twarogiem. Masę twarogową podziel na połowę, a potem jedną połowę jeszcze raz na połowę. Większą część masy zmiksuj z czekoladą mleczną, a dwie pozostałe odpowiednio z czekoladą deserową i białą.
  4. Wylewanie warstwNa ciasteczkowy spód wylewaj na przemian cieńsze i grubsze warstwy masy z czekoladą mleczną, deserową i białą. Jeśli masy są dość rzadkie, przed wylaniem następnej, zastudź poprzednią. Deser dobrze schłodź, by warstwy zastygły.
  5. Dekorowanie sernikaOrzeszki podpraż na suchej patelni, przestudź. Wierzch sernika posmaruj masą kajmakową, posyp orzeszkami. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki.

Czym udekorować sernik potrójnie czekoladowy?

Dekorację do sernika potrójnie czekoladowego można zrobić z roztopionej czekolady o ulubionym smaku. Każda będzie do niego doskonale pasować. Ja jednak wolę przełamać nieco czekoladowy smak, dlatego smaruję sernik masą kajmakową, a potem posypuję podprażonymi orzeszkami arachidowymi. Orzeszki mogą być całe, w formie połówek lub posiekane. Te ostatnie są najprzyjemniejsze do jedzenia wraz z deserem. Z taką dekoracją sernik bez pieczenia wygląda przepięknie i równie dobrze smakuje.

Czytaj też:
Wzięłam ser z wiaderka i pierniczki, które zostały po świętach. Ten łatwy sernik zrobisz w godzinę
Czytaj też:
Tej szarlotce nikt się nie oprze! Wyjątkowy przepis, który osładza zimowe wieczory

Źródło: smaki.pl