Moja leniwa szarlotka z chrupiącą skórką zawsze wychodzi. Genialnie prosty przepis na pyszne ciasto

Moja leniwa szarlotka z chrupiącą skórką zawsze wychodzi. Genialnie prosty przepis na pyszne ciasto

Dodano: 
Szrlotka
Szrlotka Źródło: Shutterstock / SnezanaCrnkovic
Nie masz czasu na skomplikowane wypieki? Ta szarlotka to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz ją w mgnieniu oka, a smakiem zaskoczy nawet największych smakoszy.

Szarlotka to przepyszne ciasto, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Moje ekspresowe ciasto z jabłkami zawsze się udaje i jest gotowe do pieczenia w 15 minut.

Jakie jabłka dodać do leniwej szarlotki?

Do ciasta możesz dodać świeże jabłka lub jabłka ze słoika. Świeżych jabłek nie zasmażam – mieszam starte na tarce owoce z cynamonem oraz cukrem (o ile to konieczne, bo słodkich jabłek nie dosładzam). Najlepsze do szybkiej szarlotki są twarde jabłka, które nie rozpadają się podczas pieczenia. Jabłka mączyste np. Lobo po upieczeniu stają się bardzo miękkie i wodniste.

Porada: jeżeli podczas ścierania jabłek w misce zbierze się dużo soku, to odciśnij owoce w gazie lub ściereczce (opcjonalnie wyłóż na drobne sitko i ugnieć dłonią).

Jak zrobić leniwą szarlotkę?

Leniwą szarlotkę (szarlotka sypana) robię zgodnie ze sprawdzonym przepisem. Do ciasta dodaję kaszę mannę, która sprawia, że wychodzi lekkie i puszyste (pod względem konsystencji przypomina biszkopt). Suche składniki starannie mieszam w misce. Bardzo ważne jest, żeby równomiernie się rozłożyły, dlatego polecam poświęcić na mieszanie kilka minut.

Z suchych składników robię dwie warstwy ciasta, ale możesz podzielić je na trzy części i zrobić szarlotkę z trzema warstwami ciasta i dwiema warstwami jabłek. Masło wkładam do zamrażalnika i dodaję na wierzch placka. Dodanie zimnego masła sprawia, że ciasto wychodzi bardzo chrupiące. Tak przygotowana szarlotka trafia do piekarnika. Poniższy przepis pozwala upiec dużą blachę aromatycznego ciasta. Możesz zmniejszyć ilość składników o połowę i wówczas upieczesz leniwą szarlotkę w formie 24 x 24 cm lub tortownicy o średnicy 23-24 cm.

Przepis: Leniwa szarlotka

Genialny patent na sypaną szarlotkę.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
25
Liczba kalorii
268 w każdej porcji

Składniki

Na nadzienie:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2-3 łyżeczki cynamonu

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki suchej kaszy manny
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 280 g mocno schłodzonego masła
  • 2 cukry z wanilią
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 4 łyżki masła do wysmarowania spodu i brzegów formy

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj kaszę mannę, cukier, cukier z wanilią (opcjonalnie cukier wanilinowy) i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj składniki rózgą kuchenną.
  2. Przygotowanie jabłekJabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj cynamon i wymieszaj. Opcjonalnie możesz doprawić jabłka cukrem, mielonymi goździkami, kardamonem lub sokiem z cytryny.
  3. WykonanieSpód formy wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli używasz formy z nieprzywierającą powłoką, to możesz zrezygnować z użycia papieru. Wyłożony papierem spód formy i boki posmaruj masłem. Podziel suche składniki na dwie części. Polecam użyć wagi. Jeżeli nie masz wagi, to możesz użyć szklanki. Połowę suchych składników dodaj do formy i rozprowadź po całej powierzchni spodu. Na suche składniki wyłóż starte jabłka. Postaraj się równomiernie rozłożyć nadzienie, delikatnie rozsmarowując je na suchych składnikach. Resztą suchych składników przykryj nadzienie.
  4. 4. Dodanie masłaZimne masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach (opcjonalnie pokrój na cienkie plasterki) i posyp nim wierzch ciasta, przykrywając suche składniki. Najlepiej ścierać masło bezpośrednio do formy.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz leniwą szarlotkę około 1 godzinę – wierzch ciasta powinien ładnie się przyrumienić.

Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź na kratce. Leniwą szarlotkę podaję bez dodatków, ale możesz udekorować wierzch ciasta cukrem pudrem, cukrem pudrem z wanilią lub lukrem.

Opcjonalne dodatki do nadzienia leniwej szarlotki

Czasami do nadzienia dodaję również twarde gruszki oraz pokrojone na małe kawałki śliwki. Połączenie różnych owoców sprawia, że ciasto jest bardziej wyraziste w smaku. Możesz również zrobić ciasto sypane np. z brzoskwiniami, morelami lub truskawkami (miękkie owoce pokrój na małe kawałki) oraz całymi jagodami lub borówkami.

Czytaj też:
Ciasto Wiewiórka tak szybko znika, jak szybko się je robi. To mój prosty przepis nie tylko na święta
Czytaj też:
Kruche babeczki nadziewam prostą masą i orzechami. Są idealne na co dzień i od święta