Agrest, a dokładnie porzeczka agrest, to niewielki krzew owocowy z rodziny agrestowatych, który niegdyś był bardzo popularną rośliną w naszych przydomowych ogrodach i działkach. Wyróżnia się wiele odmian agrestu, które różnią się m.in. wielkością, kolorem i smakiem owoców. Sezon na agrest trwa dość długo – krzewy agrestu owocują od początku czerwca do początku września.
Jak smakuje agrest?
Agrest to owoc, którego smak zmienia się w zależności od stopnia dojrzałości oraz stanowiska uprawy. Im dłużej agrest znajduje się na krzaczku, tym słodszy jest jego miąższ, a skórka delikatniejsza. Skórka agrestu przeważnie ma kwaskowaty smak. Na smak tych owoców wpływa też nasłonecznienie – mocne słońce sprawia, że agrest szybciej dojrzewa i dość szybko przejrzewa, zyskując alkoholowy posmak.
W smaku agrest przypomina kwaskowate winogrona. Na surowo zazwyczaj spożywany jest jedynie jego miąższ, który wyciskany jest z lekko nadgryzionej skórki.
Jak przechowywać agrest?
Agrest nie sprawia wielu problemów podczas przechowywania i nie należy do owoców, które bardzo szybko się psują. Suche owoce można przechowywać przez kilka dni w lodówce, chłodnej spiżarni lub piwnicy. Agrest można również zamrozić.
Jakie wartości odżywcze ma agrest?
Agrest to owoc o średniej kaloryczności – 100 g tego owocu (około 2 garście) dostarcza do naszego organizmu 44-46 kcal. Co więcej, agrest ma niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 15, co oznacza, że nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we krwi.
Zgodnie z tabelami składu i wartości odżywczej żywności (Kunachowicz H. i inni, wyd. II zmienione, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2017) 100 g agrestu zawiera m.in.:
- 3 g błonnika pokarmowego,
- 230 mg potasu,
- 26 mg fosforu,
- 20 mg wapnia,
- 10 mg magnezu,
- 27 µg witaminy A,
- 230 mg kwasu asparaginowego,
- 178 mg kwasu glutaminowego,
- 25,9 mg witaminy C,
- 160 µg β-karotenu.
Owoce agrestu zawierają również niewielkie ilości m.in. sodu, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy E, cynku, żelaza, jodu i manganu.
Dlaczego warto jeść agrest?
Witaminy, minerały oraz inne związki, które występują w agreście, wspomagają pracę układu immunologicznego, układu krążenia i trawiennego, wpływają na zdrowie skóry i narządu wzroku, a także pomagają walczyć z przewlekłymi stanami zapalnymi. Warto wiedzieć, że agrest to idealny owoc dla osób zestresowanych i nerwowych. Wysoka zawartość magnezu w połączeniu z witaminami z grupy B pomaga zadbać o stan zdrowia układu nerwowego oraz poprawia pamięć i koncentrację.
Kto nie powinien jeść agrestu?
Agrest, choć zdrowy, nie powinien być spożywany w nadmiarze m.in. przez osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy, schorzenia nerek oraz choroby jelit.
Agrest może zastąpić wysokokaloryczne przekąski
Świeży agrest to idealna przekąska, którą można zastąpić wysokokaloryczne i niezbyt zdrowe chipsy, słone orzeszki lub paluszki. Podjadanie agrestu polecane jest jako wsparcie kuracji odchudzającej, ponieważ zapewnia długie uczucie sytości oraz pomaga zaspokoić ochotę na słodycze, bez ryzyka, że słodko-kwaśna przekąska w znaczny sposób wpłynie na bilans kaloryczny.
Wypieki i desery z agrestem
Dojrzałe owoce agrestu można dodawać do różnych wypieków m.in. ciast kruchych i ciast drożdżowych, ciast bez pieczenia, deserów w pucharkach np. na bazie serka mascarpone lub śmietanki kremówki i sałatek owocowych. Z agrestu można również przygotować przepyszny i bardzo orzeźwiający kisiel oraz domową galaretkę.
Przetwory z agrestu
Agrest doskonale nadaje się na soki, dżemy, konfitury oraz syropy do herbaty i polewania deserów. Dżemy i konfitury agrestowe mogą zastąpić świeże owoce podczas przygotowywania domowych ciast, można je wykorzystać do przekładania biszkoptów i kruchych ciasteczek, a także rozsmarować na tortowych blatach przed nałożeniem słodkiej masy. Samo przygotowanie przetworów z agrestu jest bardzo łatwe, bo owoce te zawierają sporo pektyn, dzięki którym dżemy i konfitury zyskują gęstą konsystencję.
Agrest można również dodać do przetworów z innych owoców np. czarnej i czerwonej porzeczki, malin, truskawek oraz wiśni.
Orzeźwiające napoje z agrestem
Z dojrzałego agrestu można ugotować pyszny kompot. Umyte i lekko rozgniecione owoce pomogą zamienić wodę w orzeźwiający napój, który stanowi doskonałą alternatywę dla wody smakowej oraz napojów gazowanych. Wyśmienicie smakuje także lemoniada z cytryn i agrestu, która podawana jest z dodatkiem świeżej mięty lub melisy. Owoce agrestu można także dodawać do owocowych i owocowo-warzywnych koktajli.
Wytrawne dania z agrestem
Słodko-kwaśny smak agrestu doskonale wzbogaci sałatki warzywne np. na bazie zielonej sałaty, grillowanego kurczaka oraz sera pleśniowego. Agrest można także podawać jako dodatek do deski wędlin i deski serów, grillowanego lub pieczonego sera Camembert i sera Brie oraz koreczków.
Doskonale z owocowymi dodatkami smakuje m.in. dziczyzna, tłusty drób np. kaczka, a także wieprzowa i wołowa pieczeń – wystarczy dorzucić nieco agrestu do brytfanki z mięsem, aby zyskało delikatny, owocowy aromat. Z piekącego się razem z mięsem agrestu można zrobić pyszny sos do pieczeni.
Czytaj też:
Żaden drogi cukier żelujący. Jest inny, tani sposób na idealnie gęste dżemyCzytaj też:
Najlepszy dżem jagodowy bez żelfiksu. Wystarczy dodać do jagód jeszcze jeden owoc