Czarna herbata dla wielu osób znaczy więcej niż kawa. Ten popularny na całym świecie napój nie tylko smakuje, ale też przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Pod warunkiem, że jak ze wszystkim, zachowamy umiar.
Czy czarna herbata jest zdrowa?
Czarna herbata to jeden z najczęściej konsumowanych napojów na świecie. W czasie produkcji poddaje się ją silniejszemu utlenieniu niż inne rodzaje herbat (na przykład zieloną czy białą).
Czarna herbata jednocześnie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Ze względu na działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne związki zawarte w czarnej herbacie pomagają zapobiegać wielu chorobom. Regularne picie czarnej herbaty zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, pomaga obniżyć cholesterol i poziom cukru. Co ciekawe, obecne w napoju substancje utrudniają trawienie i wchłanianie tłuszczów oraz złożonych węglowodanów, a jednocześnie nasilają rozkład tłuszczów w organizmie i ograniczają namnażanie się komórek tłuszczowych. To pomaga uchronić się przed otyłością. Herbata wykazuje także działanie antynowotworowe.
Ile herbaty dziennie można wypić?
Czarna herbata zawiera kofeinę (w tym przypadku nazywaną teiną) i warto mieć tego świadomość. Jedna filiżanka (niecałe 250 ml) parzonej kawy zawiera ok. 100 mg kofeiny, a podobna objętość czarnej herbaty – niecałe 50 mg. W zależności od mocy, można więc przyjąć, że kubek czarnej herbaty zawiera od 50 do 90 mg kofeiny. Z kolei według zaleceń dorosły człowiek nie powinien przekraczać dawki 400 mg kofeiny na dobę. Stąd zwykle przyjmuje się, że bezpieczną dawką są 3-6 filiżanki herbaty dziennie. Trzeba jednak zawsze wziąć pod uwagę, że herbata nie jest jedynym źródłem kofeiny w pożywieniu, to także kawa, czekolada, niektóre napoje gazowane i energetyki, ale także niektóre leki.
Czytaj też:
O tych skutkach picia kawy mogłeś nie wiedzieć. Co kawa robi z wątrobą?Czytaj też:
Zbieram popularny chwast i zalewam wrzątkiem. Idealny napój na trawienie i zdrową wątrobę