Ta starożytna przyprawa odmieni twoje dania. Sprawdź, do jakich potraw warto wykorzystać kardamon
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Ta starożytna przyprawa odmieni twoje dania. Sprawdź, do jakich potraw warto wykorzystać kardamon

Dodano: 
Kardamon
Kardamon Źródło: Pixabay / scym
Kardamon to aromatyczna przyprawa korzenna, którą można dodawać do wytrawnych i słodkich potraw oraz napojów. Sprawdź, jak wykorzystać kardamon w kuchni.

Kardamon ceniony był już za czasów starożytnych. W kuchni polskiej przyprawa ta najczęściej dodawana jest do gorących napojów, przetworów owocowych i ciast z jabłkami oraz dań z mięsem, rybą i warzywami. Stosując kardamon, trzeba zachować umiar, bo przyprawa ta może zdominować smak potrawy.

Ta aromatyczna przyprawa jest kluczowym składnikiem w kuchni indyjskiej, gdzie używa się jej do wielu słodkich i pikantnych potraw, a także tradycyjnych napojów, takich jak masala chai. Kardamon jest również istotny dla kuchni Bliskiego Wschodu, gdzie jest dodawany do kawy i słodkich deserów, takich jak baklawa. W krajach skandynawskich, takich jak Szwecja i Finlandia, kardamon jest popularnym dodatkiem do wypieków, na przykład do ciasteczek i słynnego chleba cynamonowego.

Jak smakuje kardamon i jakie ma właściwości?

Kardamon to przyprawa o wielu cennych właściwościach. Od wieków dodawany jest do potraw ciężkostrawnych w celu usprawnienia procesu trawienia. Z tego względu tradycyjnie stosuje się kardamon m.in. do przyprawiania tłustych mięs oraz dań jednogarnkowych, w których składzie znajduje się np. kapusta.

Intensywny, cytrusowy smak kardamonu, w którym można wyczuć delikatną słodycz i korzenną goryczkę sprawia, że nadaje on wyjątkowy smak przyprawianym potrawom i napojom. Kardamon to doskonały dodatek do potraw spożywanych w sezonie jesienno-zimowym. Przyprawa ta rozgrzewa organizm, przyśpiesza metabolizm i poprawia nastrój.

W kuchni stosowane są dwa rodzaje kardamonu, czyli kardamon zielony i kardamon czarny, które nieco różnią się pod względem smaku. Kardamon zielony jest delikatniejszy w smaku, a kardamon czarny ma ostrzejszy korzenny aromat. Tradycyjnie kardamon stanowi składnik m.in. indyjskiej przyprawy Garam Masala oraz mieszanek przypraw stosowanych w kuchni chińskiej.

Do czego stosować kardamon?

Kardamon można dodawać do kawy, herbaty, owocowych napojów, likierów, grzanego wina i innych alkoholi, dań warzywnych, dań z mięsem, dań z rybą oraz deserów i wypieków. Ta wyjątkowo uniwersalna w zastosowaniu przyprawa doskonale komponuje się ze smakiem innych przypraw korzennych m.in. cynamonu i goździków. Smak kardamonu świetnie współgra również ze smakiem wanilii.

Kardamon można dodawać do potraw i napojów podawanych na śniadanie, obiad i kolację oraz deserów. Jak już zostało wspomniane, kardamon należy stosować w umiarkowanych ilościach, aby jego smak nie przytłoczył smaku przyprawianych dań.

Potrawy z kardamonem – propozycje na śniadanie

Doskonałą propozycją na śniadanie jest np. owsianka z kardamonem, cynamonem, jabłkami, winogronami i śliwkami. Owsiankę można przygotować na wodzie, mleku krowim, mleku roślinnym lub jogurcie. Kardamon wzbogaca też smak podawanych na śniadanie kasz (np. kaszy jaglanej).

Kardamon świetnie nadaje się również do przyprawiania śniadaniowych placuszków, naleśników, domowych drożdżówek oraz owocowych i owocowo-warzywnych koktajli. Można nim również przyprawić koktajl na bazie jogurtu naturalnego, owoców, miodu, prażonych pestek dyni i słonecznika.

Chcąc rozpocząć dzień w dobrym nastroju, warto wypić rano kawę lub herbatę z kardamonem. Kardamon nadaje wyjątkowy smak czarnej i zielonej herbacie oraz herbatom owocowym.

Na drugie śniadanie można przygotować np. pyszne ciasto marchewkowe, ciasteczka owsiane lub wytrawne muffinki z kardamonem.

Potrawy z kardamonem – propozycje na obiad

Kardamon jest przyprawą, którą można wykorzystać jako dodatek do wielu dań obiadowych np. zupy grzybowej, wyśmienitej zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów, zupy marchewkowej, dyniowej, z soczewicy i tradycyjnej polskiej grochówki. Szczypta kardamonu wzbogaci również smak bigosu, risotto, smażonego makaronu z warzywami, potrawki warzywnej, pieczonego kurczaka, pieczonej kaczki, duszonych żeberek, gulaszu wołowego, gulaszu wieprzowego oraz smażonych lub duszonych ryb.

Kardamon można dodawać również do dań na słodko np. makaronu lun ryżu zapiekanego z jabłkami i racuchów. Doskonale smakuje też zupa owocowa np. zupa wiśniowa z odrobiną kardamonu.

Ponadto do każdego obiadu pasuje owocowy kompot ze szczyptą kardamonu, np. kompot z suszonych gruszek, śliwek i jabłek lub kompot z mrożonych owoców jagodowych.

Desery z kardamonem

Kardamon można dodawać do wielu wypieków np. pierników, korzennych ciasteczek, ciasta czekoladowego, ciasta marchewkowego, ciasta dyniowego, szarlotki, ciasta ze śliwkami, drożdżowych bułeczek i rogalików, ciast z migdałami i orzechami. Doskonale smakują również serwowane w pucharkach puddingi, kremy i owocowe musy z dodatkiem kardamonu np. pudding ryżowy z truskawkami i kardamonem, pudding z nasion chia, mlekiem kokosowym i kardamonem, panna cotta z kardamonem i sosem truskawkowym, krem czekoladowy z kardamonem i cynamonem, pudding z kaszy jaglanej z orzechami i kardamonem.

Potrawy na kolację z wykorzystaniem kardamonu

Kardamonem można przyprawić wiele potraw, które są podawane na kolację. Doskonale smakują np. sałatka z polędwiczką wieprzową lub kurczakiem pieczonym z kardamonem, śledź z kardamonem i innymi przyprawami korzennymi oraz warzywa po tajsku z kardamonem.

Jaki kardamon najlepiej kupić?

W naszych sklepach najbardziej dostępny jest kardamon zielony. To też najczęściej stosowana odmiana tej przyprawy. Aby cieszyć się jej charakterystycznym delikatnym, nieco cytrusowym smakiem z nutą eukaliptusa, warto kupować kardamon w strąkach. Mielony kardamon traci swój aromat znacznie szybciej. Całe strąki kardamonu zachowują świeżość i intensywność smaku dłużej, a ich mielenie bezpośrednio przed dodaniem do potraw zapewnia najlepszy efekt.

Czytaj też:
Jest najdroższą przyprawą świata. Nadaje potrawom piękną barwę, niezwykły smak i aromat
Czytaj też:
Czy bać się azotynu sodu? Sprawdź, gdzie znajdziemy konserwant E250 i na co należy uważać