Ziemniaczki smażone z cebulą i mieszanką przypraw curry to jedna z najpopularniejszych potraw w Indiach. Choć pochodzi z daleka, aloo fry zawiera dobrze znane dodatki, w tym zwykły proszek curry. Zawarte w nim składniki wybitnie podkręcają dania z kartofli, a razem z podsmażoną cebulką całość wychodzi palce lizać.
Jak zrobić ziemniaki curry po indyjsku?
Przyrządzam je na patelni, jednak najpierw podgotowuję je krótko we wrzątku. Ta prosta czynność skraca czas dalszego przygotowania ziemniaków, dzięki czemu danie jest gotowe w niespełna 40 minut. Najbardziej polecane są te żółte lub młode ze skórką.
Klasycznym składnikiem potrawy jest czerwona cebula, ale można też użyć żółtej lub cukrowej. Podsmażam ją na oleju albo maśle klarowanym, dokładam kartofle, a dopiero na koniec wsypuję przyprawy.
W recepturze oprócz żółtego curry jest garam masala, ale można zamienić ją na dodatkową ilość żółtej mieszanki. Dosypuję także papryczkę chili w płatkach lub proszku. Choć nie jest obowiązkowa, daje przyjemne ciepło.
Przepis: Ziemniaki curry po indyjsku
Aromatyczne ziemniaki to świetny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 197 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
- 2 i 1/2 łyżeczki żółtego curry w proszku
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala
- 1/2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywPokrój cebulę w piórka. Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki średniej wielkości.
- Gotowanie ziemniakówWrzuć ziemniaki do osolonego wrzątku i gotuj 5-7 minut, a następnie dokładnie osącz.
- SmażenieRozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, wrzuć ziemniaki i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając
- DoprawianieGdy kartofle będą miękkie i zaczną się rumienić, zmniejsz ogień do minimum i wsyp curry, garam masalę, sól oraz płatki chili, jeśli ich używasz. Dokładnie wymieszaj, by pokryć równomiernie kawałki, po czym smaż jeszcze 1-2 minuty.
Ziemniaki curry po indyjsku – wskazówki
Ten atrakcyjny dodatek do posiłków dobrze smakuje z różnymi przyprawami. Robiąc go, można pokusić się o zastąpienie curry własną mieszanką. Ja biorę do niej łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, po 1/2 łyżeczki nasion kolendry i nasion gorczycy oraz sproszkowanej kurkumy, a często też mieloną ostrą paprykę.
Najpierw wrzucam na rozgrzany olej gorczycę, a następnie kmin rzymski z kolendrą. Podgrzewam 15-20 sekund, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż zaczną „strzelać” i uwalniać aromat. Wtedy wrzucam cebulę i smażę, choć wcześniej można jeszcze dołożyć łyżeczkę startego czosnku z imbirem (w równych proporcjach).
Jeśli chcę pozbyć się całych nasion z oleju, zlewam go z patelni, wygarniam przyprawy i wlewam tłuszcz z powrotem. Natomiast dodane na końcu sproszkowane przyprawy krótko podgrzewam, aby uwolniły swoje związki zapachowe.
Czytaj też:
Zalewam ziemniaki tym prostym sosem i mam pyszne danie. Poznaj szybki przepis na obiadCzytaj też:
Mój teść je tylko takie ziemniaki. Są zdrowsze niż te, które normalnie jemy codziennie
