Produkty mleczne to fantastyczna baza wypieków bez jajek czy mąki, które nadają im odpowiednią konsystencję i podbijają zawartość białka. Z klasycznym składnikiem bezglutenowych ciast, czyli mąką migdałową, tworzą bazę tego brownie. Gęsty, wilgotny deser ma bogaty smak, mało kalorii i 5,5 grama białka w kawałku, dzięki czemu można sięgać po niego bez wyrzutów sumienia.
Jak zrobić brownie z serka wiejskiego bez jajek?
Masę na moje brownie przygotowuję na zwykłym serku wiejskim z mąką migdałową i kakao w proszku. Dodaję też naturalny, niemal bezkaloryczny słodzik erytrytol i roztopiony olej kokosowy. Ten tłuszcz jest stały w temperaturze pokojowej i świetnie zagęszcza ciasto.
Mieszankę wlewam do formy o wymiarach 20 na 20 centymetrów, w której łatwo pokroić gotowy deser na równe kawałki. Całość piekę w nieco niższej temperaturze niż zwykle, a podaję z delikatną dekoracją z gorzkiej czekolady.
Przepis: Brownie z serka wiejskiego bez jajek
Pyszne czekoladowe ciasto bez dodatku mąki pszennej.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 9
- Liczba kalorii
- 166 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 3/4 szklanki odtłuszczonego kakao
- 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki serka wiejskiego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 30 g gorzkiej czekolady 70% kakao
Sposób przygotowania
- Mieszanie ciastaNastaw piekarnik na 175 stopni i wyłóż kwadratową formę pergaminem do pieczenia. Wymieszaj mąkę migdałową z erytrytolem, kakao i solą. Osobno zblenduj serek z olejem i wanilią. Dodaj suche składniki do mokrych i dobrze wymieszaj.
- PieczenieWlej masę do formy, wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut, aż patyczek wbity w środek nie będzie obklejony ani całkiem suchy. Ostudź i polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, tworząc na wierzchu cienki zygzak, po czym pokrój na 9 kawałków.
Brownie z serka wiejskiego – wskazówki
Przepis na to brownie jest niezwykle elastyczny i da się go modyfikować na wiele sposobów. Przede wszystkim można odjąć 1/4 szklanki kakao i zastąpić go bezcukrową odżywką białkową. To doda ponad 2 gramy białka do każdego kawałka ciasta.
W recepturze można użyć jajek, które lepiej zwiążą masę, a z dwóch sztuk dojdzie jeszcze prawie 1,5 g białka na porcję. Jeszcze więcej zapewni masło orzechowe albo migdałowe, gdy zastąpi olej kokosowy.
Jeśli brownie ma być mniej wilgotne, trzeba piec je nieco dłużej. By się wtedy nie kruszyło, do masy bez jajek warto dołożyć 1-2 łyżki łuski babki jajowatej lub mielonego siemienia lnianego, które pochłaniają zwiększone ilości wody. Dla zmiany smaku w miejsce ekstraktu waniliowego można dodać do ciasta ten migdałowy, a także łyżeczkę kawy rozpuszczalnej czy mielonego cynamonu cejlońskiego.
Czytaj też:
Rozkoszne brownie bez grama mąki. Dodaję tajemny składnik z puszki i jest kremowe jak nigdy dotądCzytaj też:
To najlepsze brownie, jakie jadłam. Dwa dodatki sprawiają, że jest kremowe i pyszne jak nigdy dotąd
