Blenduję parę składników i pakuję do słoiczka. Ta tania, zdrowa pasta doskonale zastępuje masło

Blenduję parę składników i pakuję do słoiczka. Ta tania, zdrowa pasta doskonale zastępuje masło

Dodano: 
Pasta z pestek słonecznika
Pasta z pestek słonecznika Źródło: Shutterstock / Lazhko Svetlana
Pasty są wyjątkowym dodatkiem do pieczywa. Odmieniają jego smak i sprawiają, że nawet zwykła kanapka nabiera wyrazu. Można je traktować jako zamiennik szynki czy sera, samego masła albo masła i dodatków jednocześnie.

Pasty do pieczywa można kupić gotowe. Jednak stanowczo wam to odradzam. Przede wszystkim ze względu na cenę, która zwykle kilkukrotnie przewyższa koszt składników. Po drugie kupne pasty zwykle zawierają zbędne dodatki. Tymczasem przygotowanie domowej pasty jest naprawdę proste i zajmie wam nie więcej niż kilka minut.

Z czego zrobić pastę do pieczywa?

Pasta do pieczywa może powstać praktycznie z każdego produktu, który da się zmiksować na w miarę gładką masę. Najpopularniejsze bazy to: jajka, ryby, twaróg, pestki, orzechy, rośliny strączkowe, warzywa. By pasta wyszła aksamitna i kremowa można do niej dodać trochę oliwy z oliwek. Jej smak wzmocnią zaś dodatki typu czosnek, sok z cytryny, oliwki, kapary, świeże zioła i przyprawy.

Jak zrobić zdrową pastę, która zastąpi masło?

Masło jest najpopularniejszym smarowidłem do pieczywa. Nawilża je i sprawia, że całość smakuje wspaniale. To wszystko zasługa tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Niestety masło, jako tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, zawiera sporo cholesterolu. Z tego powodu niektórzy powinni ograniczać jego ilość w diecie. I tu doskonałym rozwiązaniem jest moja pasta. Przygotowana z pestek słonecznika zawiera tylko zdrowe składniki. Wśród nich są wartościowe kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają m.in. na serce i pracę mózgu.

By zamienić pestki słonecznika w pastę, nie trzeba stosować wielu dodatków, ani się zbytnio męczyć. Tak naprawdę wystarczy wsypać do miski namoczone pestki, dorzucić parę dodatków smakowych i całość zblendować na gładką masę. Taką pastę warto zapakować do słoiczka, wstawić do lodówki i zużyć w ciągu 3-4 dni. Można ją używać podobnie, jak masła.

Przepis: Pasta zamiast masła

Zdrowa pasta z pestek słonecznika

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • 3-5 łyżek wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pestek1/3 pestek podpraż na suchej patelni, wystudź. Pozostałe pestki namocz w przegotowanej, letniej wodzie. Po 30 minutach odcedź je.
  2. BlendowaniePestki prażone i namoczone umieść w misce. Dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny i olej. Składniki zblenduj na gładką masę, w razie potrzeby dodaj trochę wody. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Co można dodać do pasty z pestek słonecznika?

Jeśli chcecie wzmocnić smak pasty z pestek słonecznika, możecie je zblendować z różnymi dodatkami. Dobrze sprawdzą się np.: czosnek, świeże zioła, suszone pomidory, szpinak, musztarda.

Czytaj też:
Ta kremowa pasta zachwyca wyraźnym smakiem. Robię ją z dwóch rodzajów sera
Czytaj też:
Otwieram dwie puszki i w 5 minut mam zieloną pastę. Jej smak i kolor biją sklepowe smarowidła na głowę