Wyśmienita zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Z tego przepisu przygotowywała ją moja babcia
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Wyśmienita zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Z tego przepisu przygotowywała ją moja babcia

Dodano: 
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa Źródło:Shutterstock / Monika_1
Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Sekretem pysznej zupy pomidorowej są odpowiednie proporcje bulionu i pomidorów. Możesz ugotować zupę pomidorową ze świeżych pomidorów lub zastąpić je passatą pomidorową z dodatkiem przecieru pomidorowego. Pomidorówka z przepisu mojej babci ma wyrazisty smak.

Zupa pomidorowa z ryżem, makaronem lub lanymi kluseczkami doskonale smakuje o każdej porze roku. Dodatek śmietany sprawia, że pomidorówka ma delikatniejszy smak. Ugotowanie dobrej zupy pomidorowej nie wymaga szczególnych umiejętności – postępując zgodnie z poniższym przepisem, zrobisz zupę pomidorową, która zachwyci każdego smakosza. Latem często robię lekką zupę pomidorową bez dodatku śmietany, a w sezonie jesienno-zimowym podkreślam smak pomidorów dodatkiem odrobiny ostrej papryki, która doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Natomiast moja babcia, aby nadać pomidorówce wyrazistego smaku, dodawała do zupy sporo czosnku, cebuli i świeżego koperku.

Przepis: Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa często gości na polskich stołach. Zwykle jest przygotowywana na rosole z dnia poprzedniego. Połączenie pomidorów i aromatycznego rosołu to doskonały sposób na pyszną pomidorową, która nie tylko zachwyca smakiem, ale także zapewnia długie uczucie sytości.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 1 litr rosołu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kwaśna śmietana
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pulpy pomidorowejDojrzałe pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na 2 łyżkach oleju (opcjonalnie klarowanego masła) zeszklij cebulę. Gdy cebula będzie gotowa, dodaj czosnek i smaż na średnim ogniu 1-2 minuty. Do cebuli z czosnkiem dodaj pokrojone pomidory. Duś pomidory z cebulą i czosnkiem przez około 10 minut, często mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
  2. GotowanieW garnku podgrzej litr rosołu lub opcjonalnie bulionu warzywnego. Dodaj przygotowaną pulpę pomidorową z cebulą i czosnkiem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Przed podaniem możesz zmiksować zupę za pomocą blendera.

W moim przepisie uwzględniłem dojrzałe, pachnące słońcem pomidory, ale śmiało możesz zastąpić je 500 ml passaty pomidorowej z dodatkiem 2 łyżek koncentratu pomidorowego,

Zupa pomidorowa – propozycje podania

Gorącą zupę pomidorową podawaj obficie posypaną świeżym koperkiem lub natką pietruszki oraz udekorowaną kleksem kwaśnej śmietany. Do zupy pomidorowej możesz również dodać gęsty jogurt naturalny lub śmietanę roślinną.

Dodatki do zupy pomidorowej to przede wszystkim ugotowany na sypko ryż i drobny makaron (np. gwiazdki, nitki, świderki) oraz domowe lane kluski. W moim domu zawsze trwała dyskusja, czy lepsza jest zupa pomidorowa z ryżem, czy z makaronem. Znalazłem sposób na pogodzenie wszystkich domowników. Rozwiązaniem jest podanie pomidorówki z makaronem orzo – kształtem przypominający ziarna ryżu. Ten mały, wysuszony makaron nazywany jest również risoni.

Chcąc zachęcić dzieci to zjedzenia zupy pomidorowej możesz podać zupę pomidorową z makaronem w kształcie literek, cyferek lub ulubionych postaci z bajek.

Czytaj też:
Ta zupa meksykańska to idealna propozycja na chłodne dni – jest bardzo sycąca i przyjemnie rozgrzewa
Czytaj też:
Sposoby na klarowny rosół. Czy warto zbierać szumowiny z rosołu?