Smaki.pl
Newsy Przepisy Porady Kuchnia gwiazd Produkty Smaki świata
SzukajMenu px

Porady

  • Produkty

    Jaką sól dodać do ogórków? Mit z solą jodowaną obalony!

    Ile razy słyszałeś, żeby do ogórków małosolnych i kiszonych nie dodawać soli jodowanej? Sprawie postanowiła przyjrzeć się prof. Katarzyna Siuzdak, a efekty jej naukowego śledztwa dla wielu mogą być zaskoczeniem.
    29 maj 202418:02
    Miniatura: Jaką sól dodać do ogórków? Mit z solą...
  • Produkty
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    Moja babcia tylko tak gotowała i podawała młode ziemniaki. Jeden dodatek zamieniał je w danie

    Młode ziemniaki potrafią doskonale smakować. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować. Na tym doskonale znała się moja babcia, która robiła je w najprostszej wersji, a były pyszne. Same starczały za obiad.
    29 maj 202411:17
    Miniatura: Moja babcia tylko tak gotowała i podawała...
  • Produkty
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    Moja babcia zawsze dodawała ją do sałaty. To był mój ulubiony dodatek do obiadu

    Sałata to warzywo, które idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu. Błyskawicznie można ją zamienić w pyszną surówkę. Wystarczy wymieszać ją z ulubionym dodatkiem babci. Będzie pysznie jak w dzieciństwie.
    28 maj 202413:43
    Miniatura: Moja babcia zawsze dodawała ją do sałaty....
  • Produkty
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    3 najczęstsze przyczyny pleśni na ogórkach małosolnych. Poznaj je, a łatwo unikniesz problemu

    Ogórki małosolne to sezonowy przysmak, który charakteryzuje się dużą chrupkością i delikatnie kwaśnym smakiem. Zdarza się jednak, że na ich powierzchni pojawi się pleśń. Jak jej uniknąć?
    28 maj 2024 8:03
    Miniatura: 3 najczęstsze przyczyny pleśni na ogórkach...
  • NapojeTanie gotowanieProdukty

    Z popularnego chwastu robię leczniczy napój. Iwan czaj może zastąpić czarną herbatę

    Wierzbówkę kiprzycę można spotkać w całej Polsce. Nie każdy wie, że można z niej zrobić rewelacyjną herbatkę, która w smaku przypomina tradycyjną czarną herbatę. Wypróbuj sprawdzony przepis na Iwan czaj.
    27 maj 202418:02
    Miniatura: Z popularnego chwastu robię leczniczy...
  • Produkty

    To jeden z najmniej kalorycznych serów. Powstaje jako produkt uboczny, a smakuje świetnie

    Po ten pyszny ser warto sięgać na diecie, ponieważ jest jednym z najmniej kalorycznych serów. Mowa o włoskim przysmaku, czyli serze ricotta.
    27 maj 202414:08
    Miniatura: To jeden z najmniej kalorycznych serów....
  • Produkty
    Autor: Katarzyna ŚwierczyńskaKatarzyna Świerczyńska

    Zawsze dodaję do kaszy manny ten prosty składnik. Nauczyła mnie tego babcia

    Kasza manna to produkt bardzo wszechstronny: może być śniadaniem, dodatkiem do obiadu albo deserem. Niezależnie od tego, czy lubisz ją na słodko, czy w wersji wytrawnej, ten dodatek idealnie podkręca jej smak.
    26 maj 2024 6:49
    Miniatura: Zawsze dodaję do kaszy manny ten prosty...
  • Produkty
    Autor: Jakub WójcikJakub Wójcik

    Jak przechowywać wędliny, by nie robiły się śliskie? Ten sposób pozwala przedłużyć ich trwałość i zachować smak

    Kupowane w sklepach wędliny najczęściej pakowane są w foliowany papier lub folię spożywczą. Jeżeli zapomnisz je przepakować przed włożeniem do lodówki, to już na drugi dzień mogą stać się śliskie i nie nadawać się do spożycia. Radzimy,...
    25 maj 202418:04
    Miniatura: Jak przechowywać wędliny, by nie robiły...
  • Produkty
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    Zawsze robię to zanim zacznę gotować ryż. To ważne nie tylko dla jego smaku

    Ryż przed spożyciem trzeba ugotować. A ja przed gotowaniem zawsze go płuczę. I nie chodzi tu wyłącznie o o usunięcie ewentualnych zanieczyszczeń. Korzyści z płukania ryżu jest znacznie więcej.
    25 maj 202411:17
    Miniatura: Zawsze robię to zanim zacznę gotować ryż....
  • Produkty

    Znany szef kuchni zdradził swój sposób na szparagi. Korzystajcie, dopóki trwa sezon

    Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni – uważa Andrea Camastra, szef warszawskiej restauracji z gwiazdką Michelina. Kucharz zdradza, jaka jest jego ulubiona wersja szparagów.
    24 maj 202416:52
    Miniatura: Znany szef kuchni zdradził swój sposób na...
  • Produkty
    Autor: Katarzyna ŚwierczyńskaKatarzyna Świerczyńska

    Moja babcia zawsze tak robiła kompot z truskawek. Smakował obłędnie, a owoce nigdy się nie rozpadały

    Intensywnie czerwony, pachnący owocami i pełen truskawek, które zachowały swoją jędrność. Taki jest kompot idealny i taki robiła moja babcia. Ważna była jedna zasada.
    24 maj 2024 9:34
    Miniatura: Moja babcia zawsze tak robiła kompot z...
  • Produkty

    Zamroź rabarbar teraz, a zimą sobie podziękujesz. Pamiętaj o jednym ważnym szczególe

    Mrożenie rabarbaru to najprostszy sposób, aby zachować kwaśne pędy na jesienno-zimowe miesiące. To metoda prosta i skuteczna, ale warto pamiętać o jednej zasadzie.
    22 maj 2024 9:31
    Miniatura: Zamroź rabarbar teraz, a zimą sobie...
  • Produkty

    Te owoce oczyszczają i chronią przed rakiem. Jedz je często, a wątroba ci podziękuje

    Wątroba to jeden z ważniejszych organów naszego organizmu. Od jej pracy w dużej mierze zależy nasze zdrowie i samopoczucie. A żeby wspomóc jej działanie, możesz chociażby jeść niektóre owoce.
    22 maj 2024 8:05
    Miniatura: Te owoce oczyszczają i chronią przed...
  • Produkty

    Jedz to warzywo po 40. roku życia. Twój organizm i kieszeń ci podziękują

    Po 40. roku życia nasz organizm przechodzi liczne przemiany, które źle odbijają się na zdrowiu. Na szczęście procesy te można spowolnić odpowiednią dietą. I tu można liczyć na wsparcie warzywa strączkowego.
    21 maj 2024 7:57
    Miniatura: Jedz to warzywo po 40. roku życia. Twój...
  • ProduktyTanie gotowanie

    Zamiast kupować przyprawy, ususz ten chwast. Aromatyczny dodatek do potraw masz zupełnie za darmo

    Bluszczyk kurdybanek to jeden z najbardziej rozpowszechnionych w Polsce chwastów i coraz częściej zauważany jako wartościowy dodatek do potraw. Możesz z niego zrobić domową przyprawę do mięs, sosów i warzyw.
    19 maj 2024 6:38
    Miniatura: Zamiast kupować przyprawy, ususz ten...
  • Produkty
    Autor: Katarzyna ŚwierczyńskaKatarzyna Świerczyńska

    Zrywam ten chwast i zalewam wrzątkiem. To mój sposób na opuchnięte kostki

    Nie kupuję drogich suplementów na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu, tylko parzę herbatkę z popularnego chwastu. Napar z pokrzywy potrafi zdziałać cuda przy opuchniętych kostkach.
    18 maj 2024 6:46
    Miniatura: Zrywam ten chwast i zalewam wrzątkiem. To...
  • Produkty
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    Wypijam szklankę przed każdym posiłkiem. Czuję się lekka, jak nigdy

    Walka z nadwagą nie jest prosta. Trzeba bowiem mieć silną wolę, by powstrzymać apetyt. Na szczęście są proste triki, które pozwolą nam jeść mniej i dzięki temu szybko chudnąć. Oto jeden z nich.
    17 maj 2024 8:21
    Miniatura: Wypijam szklankę przed każdym posiłkiem....
  • Produkty
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    Zbieram teraz te kwiaty, suszę i parzę z nich aromatyczną herbatkę. Doskonale wycisza i wzmacnia

    W tym roku kwiaty akacji pojawiły się wcześniej, niż zwykle. Muszę ususzyć sobie mały ich zapas na jesień i zimę, bo napar z tych kwiatów doskonale wzmacnia. Niesie też inne korzyści dla zdrowia.
    15 maj 2024 8:04
    Miniatura: Zbieram teraz te kwiaty, suszę i parzę z...
  • Produkty

    Domowy cukier waniliowy robię z dwóch składników. Ten ze sklepu może się schować

    Uwierz, że nie ma lepszego aromatu do ciast i deserów, niż domowy cukier waniliowy. Oczekiwanie, aż kryształki nabiorą waniliowego aromatu, trwa co najmniej kilka dni, ale po stokroć warto.
    14 maj 202417:59
    Miniatura: Domowy cukier waniliowy robię z dwóch...
  • Produkty

    Nie sięgam już tylko po siemię lniane i nasiona chia. Odkryłam nowe supernasiona

    Od lat mówi się o cennych właściwościach siemienia lnianego i nasion chia. Ostatnio dołączyły też do nich niezwykle zdrowe nasiona bazylii. Warto o nich pamiętać i wzbogacać nimi potrawy.
    14 maj 202413:35
    Miniatura: Nie sięgam już tylko po siemię lniane i...
  • Szybki przepisProduktyDania z grilla
    Autor: Jakub WójcikJakub Wójcik

    Kocham grillowane, pieczone i smażone żeberka. Te 3 marynaty cudownie podbijają smak mięsa

    Aby żeberka zyskały wyrazisty smak i aromat oraz były kruche i soczyste, warto przynajmniej na kilka godzin zamarynować je w aromatycznych przyprawach i dodatkach. Sprawdź, z jakich składników przygotować marynatę do żeberek.
    11 maj 202410:38
    Miniatura: Kocham grillowane, pieczone i smażone...
Kolejne strony:  Przejdź do pierwszej strony<< Przejdź do poprzedniej strony< strona 1 ... strona 22 strona 23 strona 24 25 strona 26 strona 27 strona 28 ... strona 34 strona 35 strona 36 Przejdź do następnej strony> Przejdź do ostatniej strony>>

Reklama


Smaki.pl - Facebook Smaki.pl - Twitter Smaki.pl - Instagram Smaki.pl - Pinterest Powrót
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2009-2025 PMPG Polskie Media SA. Wszystkie prawa zastrzeżone.