Robiąc codzienne zakupy, rozglądamy się zwykle za wieprzowiną albo kurczakiem. To najpopularniejsze mięsa na naszych stołach. Wynika to z ich dużej dostępności, stosunkowo niskiej ceny i neutralnego smaku. Jeśli jednak chcecie zrobić sobie odmianę, chociażby przy okazji Świąt, to gorąco polecam cielęcinę. Mięso to wyróżnia się delikatnością i wysoką wartością odżywczą.
Wartość odżywcza cielęciny
Cielęcina to jedno z najdelikatniejszych mięs czerwonych. Jest cenione za wysoką wartość odżywczą i lekkostrawność. 100 g tego mięsa dostarcza tylko 100-110 kcal. To wynik niskiej zawartości tłuszczu – w 100 g jest go jedynie ok. 3 g. Dla porównania wieprzowina ma ok. 20 g tłuszczu. Cielęcina stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka oraz żelaza. Poza tym jest bogata w witaminy z grupy B, w cynk, fosfor i potas.
Dla kogo jest wskazana cielęcina?
Cielęcina ze względu na lekkostrawność i wysoką wartość odżywczą, uznawana jest za mięso dietetyczne. Świadczy o tym, chociażby fakt, że mięso to można wprowadzić do diety dziecka już po 6. miesiącu życia. Poza niemowlętami cielęcinę warto polecić osobom starszym, z wrażliwym układem pokarmowym, będącym na diecie lekkostrawnej, po zabiegach i w czasie rekonwalescencji. Mięso to jest też wskazane również przy anemii, dla osób z chorobami wątroby i trzustki, a także dla aktywnych fizycznie i dbających o sylwetkę.
Jak przyrządzać cielęcinę?
Cielęcina ze względu na niską zawartość tłuszczu i możliwość przesuszenia lubi delikatną obróbkę termiczną. Najlepiej nadaje się do duszenia, łagodnego pieczenia i krótkiego smażenia.
- Jeśli chodzi o duszenie i gotowanie, można z niej przyrządzać pulpety, potrawki i gulasze. Warto do nich dodać warzywa (np. marchew, seler) oraz zioła (np. tymianek, estragon, majeranek)
- By przygotować pieczeń cielęcą, najlepiej sięgnąć po sznycel, udziec czy łopatkę. Po obsmażeniu mięso należy piec w dość niskiej temperaturze, czyli do 170 st. C.
- Z cielęciny możecie też przygotować potrawy smażone, np. sznycle, medaliony. Nie należy smażyć ich zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.
Czytaj też:
Jest jednym z najzdrowszych i najsmaczniejszych mięs. Polacy rzadko po nie sięgająCzytaj też:
Kroję w plastry, przyprawiam i do piekarnika. To sposób na szybką, obiadową karkówkę
