Sposób na pyszne orzechy, bez nuty goryczy. Będą idealne nawet do delikatnych deserów

Sposób na pyszne orzechy, bez nuty goryczy. Będą idealne nawet do delikatnych deserów

Dodano: 
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie Źródło: Pixabay / maxmann
Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie kojarzą się z kilkoma produktami. Wśród nich są orzechy. Dodaje się je do ciast i deserów, a także sałatek i niektórych farszów. Czasem jednak przeszkadza w nich goryczka. Na wiem, jak się jej pozbyć.

Orzechy są idealne na przekąskę, ale można je też wykorzystać do potraw. W obu przypadkach często przeszkadza goryczka. Jej źródłem jest zazwyczaj skórka, która dodatkowo potrafi być sztywna i gruba. Wystarczy więc się jej pozbyć, by orzechy były delikatne i smakowały wspaniale.

Jak usunąć skórkę z orzechów?

Gorzkawa skórka orzechów niektórym zupełnie nie przeszkadza. Uważają bowiem, że to właśnie jej ten chrupiący przysmak zawdzięcza charakterystyczny smak. Większość jednak chętnie by się skórki pozbyła, tylko nie wie jak. Niektórzy próbują ręcznie obierać każdego orzecha, ale to mozolna praca. Lepiej wykorzystać tu prosty zabieg, który sprawi, że orzechy laskowe, włoskie czy pistacjowe będą miały przyjemny, słodkawy smak.

Najlepszym sposobem na to jest podprażenie orzechów. Można to zrobić na suchej patelni albo w piekarniku. Skuteczność jest podobna, ale jeśli chcecie obrać większą ilość orzechów, piekarnik będzie lepszym wyborem. Wysypcie więc orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by tworzyły pojedynczą warstwę. Potem wstawcie je na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie orzechy lekko się zrumienią i nabiorą wyraźnego aromatu. Wtedy należy wyjąć blachę z orzechami z piekarnika i przesypać je na ściereczkę. Teraz trzeba pocierać ściereczką po orzechach, a skórka sama zacznie odpadać. Orzechy zrobią się nie tylko jaśniejsze, ale też bardziej chrupiące.

Jak pozbyć się skórki z migdałów?

Choć migdały nie są orzechami, a nasionami pestkowca, to wiele osób zalicza je do tej samej grupy. Ich przygotowanie do użycia wygląda zwykle nieco inaczej. Migdały, zamiast prażyć, lepiej jest sparzyć wrzątkiem. Po zalaniu gorącą wodą należy odczekać 10-15 minut, by skórka napęczniała i zaczęła odstawać. Po przelaniu zimną wodą skórkę łatwo zsuniecie z migdałów i ukaże wam się biały miąższ, bez śladów goryczy.

Do czego wykorzystać obrane orzechy?

Obrane orzechy czy migdały będą słodkie, a te podprażone także niezwykle chrupiące. Jedne i drugie doskonale będą nadawały się do kutii, masy makowej, keksa czy ciasta czekoladowego. Można je też zemleć i wykorzystać do ciasta np. kruchego czy ucieranego w miejsce części mąki. Poza tym tak przygotowane orzechy świetnie sprawdzą się w sałatkach i przekąskach.

Czytaj też:
Ten blok czekoladowy pokochała cała rodzina. Jeden dodatek sprawia, że przyjemnie chrupie
Czytaj też:
Podjadam je zamiast słodyczy. Garść dziennie wzmacnia serce, odporność i pomaga obniżyć cukier

Źródło: smaki.pl