Pan Boguś to zapalony działkowiec, który każdego roku przetwarza własne warzywa i owoce, zachowując je w słoikach. Lubię z nim na ten temat rozmawiać, ponieważ ma ogromną wiedzę, a jego przetwory nie mają sobie równych. Starannie dobiera odmiany ogórków, które sadzi, ale też stosuje sprytne patenty na to, aby po ukiszeniu ogórki pozostały przyjemnie chrupiące.
Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone?
Każdego roku widzę, jak pan Boguś niesie z działki wiadra ogórków. Oprócz nich ma zawsze koper, liść chrzanu, czosnek, ale też gałązkę wiśni. I zawsze powtarza: tylko nie zapomnij dodać listka wiśni do kiszenia. Kiedy sąsiad obdarowuje kogoś ogórkami z własnej działki, zawsze w pakiecie z wiśniową gałązką z listkami, które należy włożyć do słoików.
Ten patent jest rzeczywiście skuteczny, a wyjaśnienie jest proste: liście wiśni zawierają naturalne garbniki, które hamują rozkład pektyny. Dzięki temu ogórki podczas kiszenia nie miękną. Ważne jest, aby nie przesadzić z ilością: jeden liść na słoik w zupełności wystarczy. Zbyt dużo może zmienić smak kiszonki i sprawić, że wyczuwalna będzie lekka goryczka.
Warto wiedzieć, że podobne działanie jak liście wiśni mają też liście dębu czy liście czarnej porzeczki: wiele osób również je stosuje do kiszenia. To dodatki, które także są bogate w garbniki.
Idealne proporcje na solankę do ogórków
Na smak ogórków wpływa wiele czynników, także jakość samych warzyw. Ale warto też znać proporcje na solankę, którą wszystkie składniki na kiszonkę zalewamy. To łyżka soli na każdy litr wody. Taką solanką można zalewać zarówno ogórki przeznaczone na małosolne, jak i te, które chcemy zakisić.
Czytaj też:
Weź kilka ogórków małosolnych i dwa dodatki. Ekspresowa surówka do obiaduCzytaj też:
Dodaj ten składnik jak Ewa Wachowicz. Twoje ogórki małosolne znikną ze słoika w jeden dzień