Weź kilka ogórków małosolnych i dwa dodatki. Ekspresowa surówka do obiadu

Weź kilka ogórków małosolnych i dwa dodatki. Ekspresowa surówka do obiadu

Dodano: 
Surówka z ogórków małosolnych
Surówka z ogórków małosolnych Źródło: Shutterstock / Alesia.Bierliezova
Uważamy, że ogórki małosolne to jedna z najlepszych rzeczy w polskiej kuchni. Chrupiące, orzeźwiające i zdrowe mogą być przekąską i dodatkiem. Dziś proponujemy, aby zrobić z nich surówkę do obiadu.

Ogórki małosolne do obiadu zwykle jemy bez żadnych udziwnień: bo wystarczy położyć całe lub pokrojone ogórki na talerzu i zajadać z obiadem. Warto jednak czasem wyjść poza ten schemat. Wystarczą proste dodatki, aby wyczarować z ogórków małosolnych pyszną surówkę do obiadu.

Jak zrobić surówkę z ogórków małosolnych?

Przygotowanie tej surówki jest proste: to pokrojone ogórki z dodatkiem cebuli oraz koperku, skropione oliwą i doprawione pieprzem. Nasza propozycja to cebula czerwona, która doda surówce koloru (może być też czerwona dymka). Surówki nie trzeba dodatkowo solić: same ogórki mają w sobie wystarczająco dużo soli. Wystarczy wymieszać składniki i można od razu podawać.

Przepis: Surówka z ogórków małosolnych

Pyszny dodatek do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
118 w każdej porcji

Składniki

  • 6 ogórków małosolnych
  • 1 czerwona cebula
  • 3 gałązki koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOgórki pokrój w plasterki lub w kostkę, koperek posiekaj, cebulę pokrój.
  2. Robienie surówkiWymieszaj w misce składniki, dodaj oliwę i pieprz. Gotowe!

Tak surówka jest uniwersalnym dodatkiem do różnych dań. Może to być klasyk, czyli ziemniaki i mięso (np. kotlet schabowy albo pieczone udo z kurczaka) lub ziemniaki i smażona wątróbka drobiowa, ale może być też kasza z sosem grzybowym lub mięsnym, placki ziemniaczane z pikantnym sosem, krokiety czy pierogi. To także doskonała surówka do mięs z grilla.

Co można dodać do surówki z ogórków małosolnych?

Nasz przepis na surówkę z ogórków małosolnych jest prosty i minimalistyczny, ale zachęcamy do własnych eksperymentów i łączenia smaków. Do surówki z ogórków małosolnych można dodać również: pomidory (bardzo tę wersję polecamy), świeże ogórki (to ciekawe, pyszne i oryginalne połączenie), kapustę pekińską, kolorową paprykę (świeżą, ale też konserwową). Obok koperku do ogórków będzie pasować także szczypiorek czy natka pietruszki.

Czytaj też:
Kroję pieczarki i dorzucam dwa składniki. Pyszny dodatek do obiadu robi się sam

Czytaj też:
W ciepłe dni robię prosty obiad z makaronem. Gotowanie ograniczam do minimum, a wszystkim smakuje