Ogórki małosolne do obiadu zwykle jemy bez żadnych udziwnień: bo wystarczy położyć całe lub pokrojone ogórki na talerzu i zajadać z obiadem. Warto jednak czasem wyjść poza ten schemat. Wystarczą proste dodatki, aby wyczarować z ogórków małosolnych pyszną surówkę do obiadu.
Jak zrobić surówkę z ogórków małosolnych?
Przygotowanie tej surówki jest proste: to pokrojone ogórki z dodatkiem cebuli oraz koperku, skropione oliwą i doprawione pieprzem. Nasza propozycja to cebula czerwona, która doda surówce koloru (może być też czerwona dymka). Surówki nie trzeba dodatkowo solić: same ogórki mają w sobie wystarczająco dużo soli. Wystarczy wymieszać składniki i można od razu podawać.
Przepis: Surówka z ogórków małosolnych
Pyszny dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 118 w każdej porcji
Składniki
- 6 ogórków małosolnych
- 1 czerwona cebula
- 3 gałązki koperku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórki pokrój w plasterki lub w kostkę, koperek posiekaj, cebulę pokrój.
- Robienie surówkiWymieszaj w misce składniki, dodaj oliwę i pieprz. Gotowe!
Tak surówka jest uniwersalnym dodatkiem do różnych dań. Może to być klasyk, czyli ziemniaki i mięso (np. kotlet schabowy albo pieczone udo z kurczaka) lub ziemniaki i smażona wątróbka drobiowa, ale może być też kasza z sosem grzybowym lub mięsnym, placki ziemniaczane z pikantnym sosem, krokiety czy pierogi. To także doskonała surówka do mięs z grilla.
Co można dodać do surówki z ogórków małosolnych?
Nasz przepis na surówkę z ogórków małosolnych jest prosty i minimalistyczny, ale zachęcamy do własnych eksperymentów i łączenia smaków. Do surówki z ogórków małosolnych można dodać również: pomidory (bardzo tę wersję polecamy), świeże ogórki (to ciekawe, pyszne i oryginalne połączenie), kapustę pekińską, kolorową paprykę (świeżą, ale też konserwową). Obok koperku do ogórków będzie pasować także szczypiorek czy natka pietruszki.
Czytaj też:
Kroję pieczarki i dorzucam dwa składniki. Pyszny dodatek do obiadu robi się sam
W ciepłe dni robię prosty obiad z makaronem. Gotowanie ograniczam do minimum, a wszystkim smakuje